Δίλημμα με ρίσκο
Προφανώς, στόχος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στη διακαναλική συνέντευξή του, ήταν να αποτρέψει τη χαλαρή ψήφο στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να απαντήσει στο αντιμνημονιακό δίλημμα της αντιπολίτευσης, θέτοντας το δικό του δίλημμα: εθνικές εκλογές αν η κάλπη βγάλει αδιέξοδο, δηλαδή ψήφο διαμαρτυρίας. Έτσι ο κ. Παπανδρέου σήμανε συναγερμό στο εκλογικό σώμα θέτοντας διακύβευμα υψηλού ρίσκου και για το εκλογικό σώμα και για τον ίδιο. Καθότι η αυτοδιοικητική ψήφος χάνει τον παραδοσιακό χαλαρό χαρακτήρα της, αφού το αποτέλεσμα της κάλπης συνδέεται με καθαρό πολιτικό διακύβευμα. Τώρα η αντιμνημονιακή ψήφος ή η ψήφος διαμαρτυρίας έχει κόστος – και το κόστος έχει όνομα, εθνικές εκλογές. Βέβαια, έτσι, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει υψηλό ρίσκο, αφού αν αποδοκιμαστούν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ είναι καταναγκασμένος και αυτοδεσμευμένος να πάει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, στο μέσον της οικονομικής κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
= Ορισμένοι θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός «εκβιάζει» το εκλογικό σώμα με το δραματικό δίλημμα που έθεσε, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα και πολιτική αστάθεια. Ωστόσο, εάν η κάλπη έβγαζε αντιμνημονιακή ψήφο και πάλι θα είχαμε πολιτική αστάθεια, αφού η κυβέρνηση θα είχε απολέσει τη δημοκρατική νομιμοποίησή της, ενώ θα ήταν αδύνατον να κάνει τομές και ρήξεις. Έπειτα η αντιπολίτευση πρώτη έθεσε το δίλημμα της αντιμνημονιακής ψήφου κι ακολούθησε το δίλημμα της κυβέρνησης. Τώρα οι πολίτες ξέρουν ότι η ψήφος τους είναι καθαρά πολιτική και θα παράγει πολιτικά αποτελέσματα, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.
= Επίσης, και οι πολίτες εκείνοι που θα επέλεγαν μια ανώδυνη ψήφο διαμαρτυρίας στην αυτοδιοικητική κάλπη ή θα επέλεγαν την αποχή, τώρα γνωρίζουν ότι η εκλογική συμπεριφορά τους συνδέεται ευθέως με το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα και έτσι μπαίνουν μπροστά στις ευθύνες τους. Και η ΝΔ βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την πραγματικότητα που λέει: αντιμνημονιακή ψήφος ίσον πρόωρες εθνικές εκλογές. Είναι, λέει, έτοιμη η ΝΔ για εκλογές, τις θέλει όμως;