ΒΟΜΒΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Από τις ομιλίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου τόσο στα εγκαίνια όσο και στην εκδήλωση της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ), συγκρατούμε τα εξής:
Πρώτον, την ομολογία του κ. Βενιζέλου ότι: «…ο χώρος των αμυντικών δαπανών είναι ένας χώρος στον οποίο έχει επικαθίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ένα βαρύ και πυκνό σύννεφο καχυποψίας και αδιαφάνειας. Και είναι πια κοινή πεποίθηση ότι κάτι ύποπτο έχει συμβεί, ή ενδεχομένως εξακολουθεί να συμβαίνει παρά τη βούλησή μας να αλλάξουμε την κατάσταση. Δεν έχει πειστεί ο πολίτης ότι ακριβές επιλογές του παρελθόντος ήταν επιχειρησιακά δικαιολογημένες. Ότι έγιναν με τον καλύτερο τρόπο. Ότι ενσωματώθηκαν πράγματι στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ότι βοήθησαν όσο μπορούσαν να βοηθήσουν την εθνική οικονομία, την πραγματική οικονομία. Ότι βοήθησαν όσο έπρεπε και όσο μπορούσαν να βοηθήσουν την ίδια την επιτόπια τεχνολογική και βιομηχανική βάση…».
Αλήθεια, τι λέει γι’ αυτό ο συντοπίτης του Άκης Τσοχατζόπουλος;
Δεύτερον, τα υπονοούμενα περί έλλειψης διαφάνειας που πέταξε για την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αναφερόμενος στη νέα δομή δυνάμεων των ΕΔ λέγοντας: «Το 2007-2008 είχε επιχειρηθεί ξανά μια αναθεώρηση της δομής δυνάμεων, η οποία είχε αξιολογηθεί από τον μεγαλύτερο κλάδο που είναι ο Στρατός Ξηράς σε κόστος 25 δισεκατομμυρίων. Ο Στρατός, σας το έχω ξαναπεί αυτό, τώρα στις προκαταρκτικές μελέτες που γίνονται για τη δομή δυνάμεων με βάση τον νέο νόμο, ξεκινάει τις προτάσεις του από μια αφετηρία 10 δισεκατομμυρίων. Η διαφορά μεταξύ 25 και 10 δισεκατομμυρίων είναι μια διαφορά σοβαρότητος, μεθόδου και διαφάνειας». Δηλαδή, εύλογα κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι ο προηγούμενος Αρχηγός Στρατού και οι επιτελείς του, που υπό τις κατευθυντήριες εντολές του πρώην ΥΕΘΑ κ. Ε. Μεϊμαράκη, επιχείρησαν το 2008 την αναθεώρηση της δομής του Στρατού, παρουσίασαν ένα πόνημα που στερείται σοβαρότητας, μεθόδου και διαφάνειας. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στη στήλη ότι η αναθεώρηση του 2008 βασιζόταν στις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες του Στρατού Ξηράς, όπως αυτές απορρέουν από την ισχύουσα Πολιτική Εθνικής Άμυνας και συνεπώς οι όποιοι υπαινιγμοί πέφτουν στο κενό.
Τρίτον, την ουσιαστική παραδοχή του κ. Βενιζέλου ότι 13 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει γίνει τίποτα σημαντικό για τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, αφού: «…όπως έχουμε αποφασίσει με τον συνάδελφό μου, τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, και τον συνάδελφό μου υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σε λίγες μέρες θα οριστούν διεθνείς σύμβουλοι που θα έχουν ως βασική αποστολή να μελετήσουν προτάσεις και ιδέες για το μέλλον αυτών των εταιρειών. Άρα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα η οποία μπορεί να είναι λειτουργική και αποτελεσματική, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς στερεότυπα…». Δηλαδή, «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Μέχρι να οριστούν οι σύμβουλοι, να ενημερωθούν, να μελετήσουν, να εντρυφήσουν, να βγάλουν συμπεράσματα, να υποβάλουν προτάσεις, να εγκριθούν οι προτάσεις και να υλοποιηθούν… θα έχει αλλάξει η κυβέρνηση!
Τέταρτον, τη δέσμευση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι: «…Θα είμαστε λοιπόν σε θέση μέχρι το τέλος του χρόνου να παρουσιάσουμε και στη Βουλή και στο ΚΥΣΕΑ την πρότασή μας για τη δομή δυνάμεων και για το δεκαπενταετές πρόγραμμα εξοπλισμών, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα τα οποία είπα ή τα οποία υπαινίχθηκα…». Τώρα, πώς μέσα σε 60 μέρες θα αναθεωρηθεί η Πολιτική Εθνικής Άμυνας, θα εκπονηθεί συναφώς η απαραίτητη νέα δομή δυνάμεων των ΕΔ και μάλιστα από «μηδενική βάση», θα καταγραφούν πλήρως οι «νέες» επιχειρησιακές ανάγκες και τα έργα των ΕΔ, θα αποτυπωθούν όλα αυτά σε εξοπλιστικά προγράμματα και θα καταρτισθεί το «νέο» δεκαπενταετές πρόγραμμα εξοπλισμών, μόνον η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου το ξέρει. Στρατιωτικές πηγές πάντως έλεγαν ότι δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές από το αντίστοιχο μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα που είχε καταρτισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οψόμεθα…


Σχολιάστε εδώ