Βλέπει φαντάσματα…

ΣΥΝΘΗΚΕΣ πόλωσης διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Το κλίμα έντασης που ήδη υπήρχε το πυροδότησε η τηλεοπτική παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προειδοποίησε ότι, αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ, θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Το «μήνυμα» αυτό προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κατήγγειλαν τον πρωθυπουργό ότι «εκβιάζει» τους πολίτες για να αποσπάσει την ψήφο τους στις εκλογές. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για τις πιθανές παρενέργειες από την κίνηση αυτή του κ. Παπανδρέου, ενώ παράγοντες της αγοράς προειδοποιούσαν για τις επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας. Ενδεικτικό του κλίματος πανικού που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι το ότι επιχειρούν να αποδώσουν «σκοτεινά κίνητρα» στη σκληρή κριτική που ασκεί ο Αντ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι δήθεν εξυπηρετεί «αφανή συμφέροντα», που θέλουν να ανακόψουν τις αλλαγές.
Στη συνέντευξή του ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα απέφυγε τη χρεοκοπία, αλλά ο συναγερμός δεν έχει λήξει και ότι, αν καθυστερήσει ή σταματήσει η πορεία, θα χαθούν οι θυσίες του λαού και η Ελλάδα θα βρεθεί σε χειρότερη μοίρα απʼ ό,τι ήταν πριν από έναν χρόνο. Δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση να πάει σε εθνικές εκλογές, αλλά αν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκληθεί αδιέξοδο ή δημιουργηθεί κατάσταση τέτοια, ώστε η κυβέρνηση να μην μπορεί να υλοποιήσει τις αποφάσεις της, θα κληθεί να αποφασίσει ο λαός. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τα νέα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα θίξουν μισθωτούς και συνταξιούχους και ότι αν εφαρμοστεί πιστά το πρόγραμμα η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο το 2013. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των επαχθών όρων του Μνημονίου αλλά και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.
«ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ»
ΣΦΟΔΡΕΣ ήταν οι αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, κυρίως όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών. Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να αφήσει το «εμπόριο φόβου» και να αλλάξει πολιτική προκειμένου να αποφευχθεί το ναυάγιο της χώρας. Ενώ για την απειλή των πρόωρων εκλογών, απάντησε ότι είναι έτοιμη. Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς σημείωσε ότι «πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός, βέβαιος για την ήττα του, απειλεί τον λαό και εκβιάζει». Υπογράμμισε τέλος ότι στις εκλογές ο λαός στέλνει μηνύματα, δεν δέχεται εκβιασμούς. Για «ωμό, τρομοκρατικό εκβιασμό» κυρίως στα λαϊκά στρώματα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο η Αλ. Παπαρήγα, ενώ χαρακτήρισε «φαιδρό ψέμα» τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Ακόμη, κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν τους υποψηφίους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες και σενάρια συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο. «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» ήταν το σχόλιο του Γ. Καρατζαφέρη, που χαρακτήρισε τη συνέντευξη επιεικώς κατώτερη των περιστάσεων και τον πρωθυπουργό «φοβισμένο, υποτονικό και κλαψιάρη». Τέλος, παρατήρησε ότι απʼ όσα είπε κανείς δεν έγινε σοφότερος ή πιο αισιόδοξος. Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι «συμπεριφέρεται ως άνθρωπος των αγορών παρά ως εκλεγμένος πρωθυπουργός και αυτό ευτελίζει τη Δημοκρατία». Πρόσθεσε ότι ο εκβιασμός περί χρεοκοπίας δεν έχει αντικείμενο, διότι με το 1 εκατ. ανέργους και την ανέχεια στην κοινωνία, η χρεοκοπία έχει ήδη επέλθει. Ο κ. Τσίπρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι εξελίξεις να οδηγήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, με δεδομένο ότι υπάρχει ένα μπλοκ δυνάμεων που στηρίζει το Μνημόνιο.
ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ
ΓΚΡΙΝΙΕΣ και αναταράξεις στη «γαλάζια πολυκατοικία». Η νέα παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στήριξε τον Γ. Παπανδρέου και επιτέθηκε εκ νέου στον Αντ. Σαμαρά, προκάλεσε την οργή της Ρηγίλλης και την αγανάκτηση αρκετών στελεχών. Μεταξύ αυτών και του Γ. Βαρβιτσιώτη, που ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί από τον τίτλο του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Επισήμως η Ρηγίλλης απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Μητσοτάκη αλλά και τις προτάσεις στελεχών για διαγραφή του. Στο… υπόγειο της πολυκατοικίας, τον
ΛΑΟΣ, η διαμάχη Καρατζαφέρη – Βορίδη ενδέχεται να προκαλέσει εξελίξεις, με πλέον πιθανή την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή.
ΕΜΦΑΣΗ στην περικοπή των δαπανών και στην αύξηση των εσόδων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής δίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας. Ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αύξηση της φορολογίας τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα φυσικά πρόσωπα. Ακόμη υπογραμμίζει την ανάγκη επενδύσεων σε τομείς που είναι προνομιακοί για τη χώρα μας αλλά και αύξησης των εξαγωγών. Αντιδράσεις ωστόσο προκάλεσαν οι προτάσεις του κ. Προβόπουλου όπως οι περικοπές των δαπανών για τα ΚΑΠΗ, η κατάργηση της ΕΡΤ, το κλείσιμο των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών.
ΚΑΖΑΝΙ που βράζει θυμίζει ο χώρος της Παιδείας. Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προτείνει η Άν. Διαμαντοπούλου συναντούν τις έντονες διαφωνίες της πανεπιστημιακής κοινότητας. Θέτουν θέμα συνταγματικότητας για το νέο μοντέλο διοίκησης (με πρόσωπα εκτός ΑΕΙ), χρηματοδότησης και καθορισμού προγράμματος σπουδών. Την ίδια ώρα, καθηγητές και δάσκαλοι προγραμματίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο νέο μισθολόγιο που προωθεί η κυβέρνηση.
«ΑΝΘΡΑΚΕΣ»
«ΑΝΘΡΑΚΕΣ» αποδεικνύεται ο προσδοκώμενος θησαυρός από το ταξίδι της Εξεταστικής που ερευνά το σκάνδαλο της Ζήμενς στο Μόναχο. Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών της Επιτροπής, ο Μιχ. Χριστοφοράκος αρνήθηκε ότι χρηματοδότησε κόμματα ή πολιτικούς και επίσης ότι είχε φιλικές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Αρνήθηκε ακόμη ότι έδινε δώρα σε βουλευτές ή κομματικά στελέχη. Από την πλευρά του, ο έτερος άλλοτε ισχυρός άνδρας της Ζήμενς Ρ. Σίκατσεκ είπε ότι γνώριζε ότι δίνονταν χρήματα σε πολιτικούς στην Ελλάδα, αλλά ο ίδιος δεν είχε υπόψη του συγκεκριμένα ονόματα. Παρέπεμψε μάλιστα για… περισσότερες πληροφορίες στον Μιχ. Χριστοφοράκο.
Στο μεταξύ, η ελληνική Δικαιοσύνη ζήτησε να αρθεί το απόρρητο των τραπεζικών λογαριασμών 40 αξιωματούχων στα υπουργεία Άμυνας και Δημόσιας Τάξης που είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην προμήθεια από τη Ζήμενς του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.


Σχολιάστε εδώ