Αποχή σημαίνει αποδοχή (του Μνημονίου)

«Μνημόνιο: Αποχή σημαίνει αποδοχή. Δράση σημαίνει ανατροπή». Κάτω από το τεράστιο αυτό πανό σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας συγκεντρώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ «όλη η ΔΑΚΕ», με παρόντες τους επικεφαλής του συνδικαλιστικού της ΝΔ κ. Γ. Μανώλη (μίλησε ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αττικής) και Φίλ. Ταυρή, που προλόγισε την εκδήλωση. Ήταν εκεί και μίλησαν εκ μέρους της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα ο Βαγγ. Μπουζούλας, από τον δημόσιο τομέα ο Ηλ. Ηλιόπουλος (γεν. γραμματέας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αντίστοιχα), ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Π. Καλλίρης και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Πουπάκης.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Βασ. Κικίλιας με εικοσάλεπτη πολιτική ομιλία, που ικανοποίησε τους συγκεντρωμένους, «έκλεισε» τη σύναξη, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς τελικώς δεν παρέστη, καθώς, όπως ειπώθηκε, καθυστέρησε να επιστρέψει από περιοδεία του στην επαρχία.
Τόσο οι ομιλητές όσο και οι συγκεντρωμένοι ΔΑΚΕίτες διαπίστωσαν «ταύτιση όλων» γύρω από τον στόχο ανατροπής «των επαχθών όρων του Μνημονίου», όπως παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όμως τους υπέγραψε, και υπογράμμισαν την απόφασή τους να κινητοποιηθούν για τη νίκη των υποψήφιων της ΝΔ.
Παρότι η συγκέντρωση κύλησε «ειρηνικά» μεταξύ των ΔΑΚΕιτών, η παραλυσία της παράταξης που ουσιαστικά είναι «ακέφαλη» μετά την παραίτηση του κ. Πουπάκη και οι εσωσυνδικαλιστικές κόντρες –κυρίως στον ιδιωτικό τομέα– δεν έχουν τέλος. Αντιθέτως σε «ξεκαθάρισμα» φαίνεται ότι οδηγούνται τα πράγματα μετά τις 14 Νοεμβρίου, καθώς ομάδα συνδικαλιστών θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρωτοβουλία «για επανασύσταση της ΔΑΚΕ», καθώς, όπως λέγεται, «το Συνδικαλιστικό της ΝΔ δεν αναμειγνύεται για να μην κατηγορηθεί για κομματική παρέμβαση» και από πλευράς των επικεφαλής (που κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι) δεν υπάρχει πρόνοια για σύγκληση συνεδρίου το συντομότερο δυνατό. Ενδεικτικά, γνωστός συνδικαλιστής μάς ανέφερε ότι έστειλε τρεις επιστολές σε στελέχη της ΔΑΚΕ (προφανώς είτε στον κ. Γ. Τσολακάκη είτε στον Βαγγ. Μπουζούλα) ζητώντας να συνεδριάσει η επιτροπή της παράταξης για ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κενού ηγεσίας και δεν έλαβε απάντηση.
Στο στόχαστρο πολλών ΔΑΚΕιτών βρίσκεται ακόμη και η κίνηση των κ. Ηλ. Ηλιόπουλου, Κ. Πουπάκη και Βαγγ. Μπουζούλα που επιχειρούν τη δημιουργία ευρύτερου αντιμνημονιακού κοινωνικού μετώπου υπό την επωνυμία «ΚΑΛΕΣΜΑ», χωρίς προβολή της συνδικαλιστικής τους ταυτότητας.
Στην πραγματικότητα μόνο οι ίδιοι οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και μάλιστα οι πρωταγωνιστές είναι σε θέση να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και κανείς άλλος. Πού ξεκινούν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και πού υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, ώστε να εμφανίζεται τέτοια διάλυση σε τόσο δύσκολες ώρες για μισθωτούς και συνταξιούχους, είναι θέματα που ίσως ξεδιαλυθούν στο συνέδριο, αν και όποτε πραγματοποιηθεί. Στο μεταξύ:
Η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα Συνδικαλιστικού Τομέα της ΝΔ συγκαλεί την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. συγκέντρωση στο ΕΚ Τρίπολης (Αρκαδίας) και καλεί συνδικαλιστές και εργαζόμενους να συμμετάσχουν. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι κ. Α. Λυκουρέντζος, Γ. Μανώλης, Κ. Πουπάκης και Φίλ. Ταυρής.
Σημειώνεται ότι στην Πελοπόννησο εκτός του ΕΚ Κορίνθου στα άλλα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα (Τρίπολης, Καλαμάτας, Σπάρτης, Άργους και Ναυπλίου) οι πρόεδροι ανήκουν στη ΔΑΚΕ (σ.σ.: μακριά από την πρωτεύουσα συγκεντρωμένα τόσα στελέχη, ίσως μπορέσουν να βρουν λύση στο πρόβλημα της ΔΑΚΕ). Ακόμη:
Την Πέμπτη το πρωί τα μέλη της επιτροπής θα περιοδεύσουν με τους υποψήφιους της Αθήνας, σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.


Σχολιάστε εδώ