Απειλούν και με δεύτερες εκλογές!

Πάντως, άσχετα από το αν στηρίζουν ή όχι την κίνηση του Γ. Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές, όλοι συμφωνούν για πρώτη φορά σε δύο βασικά θέματα:

– Ότι έχουν σοβαρές ευθύνες ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου και οι άμεσοι συνεργάτες του (πρωτίστως ο συντονιστής Γ. Ραγκούσης) για τα αδιέξοδα και τα τραγικά λάθη που έγιναν τουλάχιστον από τον Ιούλιο και μετά.

– Ότι πλέον ο Γ. Παπανδρέου είναι εγκλωβισμένος στον εκβιασμό που έκανε και δεν μπορεί να ξεφύγει. «Ή θα καθαρίσει και θα ανακτήσει την πολιτική ηγεμονία ή θα τελειώσει πρόωρα την πρωθυπουργία του», σημείωναν χαρακτηριστικά υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν και το ευρύτερο κλίμα αλλά και τις ενστάσεις κορυφαίων υπουργών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από το να εντείνουν περισσότερο τον «εκβιασμό».

Πηγές του Μαξίμου τονίζουν ότι ήταν απόλυτη ανάγκη να θέσει ο πρωθυπουργός «έτσι ωμά τα πράγματα», διότι έπρεπε «να καθαρίσει το τοπίο». Σημειώνουν μάλιστα ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο πιο εφιαλτικός για την κοινωνία και την κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά. «Τώρα θα φανεί τι ακριβώς σημαίνει η περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων, αφού για πρώτη φορά κάποιοι δεν πρόκειται να πάρουν ολόκληρο μισθό ή ολόκληρη σύνταξη. Τώρα θα φανεί τι ακριβώς σημαίνει η περικοπή 300 ή 400 ευρώ από τον μισθό, αφού έχουν εξανεμισθεί οι όποιες οικονομίες και οι τιμές των βασικών προϊόντων είναι στα ύψη», τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη και σημείωναν: «Αν σε αυτήν την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα δημιουργηθεί ένα ισχυρό ρεύμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής, δεν πρόκειται να αντέξει η κυβέρνηση», άρα είναι ορθότερο να ξεκαθαρίσει από τώρα το τοπίο ο Γ. Παπανδρέου.

Βέβαια, αυτήν την οπτική δεν τη συμμερίζονται όλοι οι υπουργοί και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει και η άποψη πως θα μπορούσε να γίνει «χαλαρότερη διαχείριση της κατάστασης» για να αποφευχθεί το κλίμα αβεβαιότητας, που πλήττει πρωτίστως την οικονομία. Μάλιστα, υπήρχαν και εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να μη συνδέσει τις αυτοδιοικητικές με εθνικές εκλογές και προτεινόταν επίσης να χαμηλώσει και η κριτική προς τον Γ. Δημαρά, επειδή προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. «Αν τελικά ο Δημαράς νικούσε στην Περιφέρεια Αττικής, θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα από τον κόσμο κυρίως του ΠΑΣΟΚ για να διορθωθεί η κυβερνητική πολιτική. Δεν θα ήταν ήττα της κυβέρνησης. Ήττα της κυβέρνησης, και μάλιστα δεινή, θα ήταν να νικήσει στην Αττική ο Κικίλιας, ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, που έχει σημαία τον αντιμνημονιακό λόγο».

Μάλιστα, αυτός ο προβληματισμός εκφράστηκε και στις συνεδριάσεις του οργάνου πολιτικού σχεδιασμού, κυρίως από τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ η γραμμή για το δίλημμα των εκλογών εκφράστηκε πρωτίστως από τον Γιάννη Ραγκούση.

Μέχρι στιγμής δημοσίως τη γραμμή για το δίλημμα των εκλογών στηρίζουν χωρίς περιστροφές στελέχη όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Λούκα Κατσέλη, ο Τηλέμαχος Χυτήρης κ.ά. Ενώ άλλα προβεβλημένα στελέχη, όπως ο Χρήστος Παπουτσής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Πάνος Μπεγλίτης, δίνουν μεν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, αλλά είναι πολύ προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους, καθώς είναι πιο κοντά στη θέση για πιο μετριοπαθή διαχείριση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ακόμη, αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν επισημάνει στον πρωθυπουργό ότι θα έπρεπε εξαρχής να είχε θέσει διλήμματα και διακυβεύματα ώστε να προλάβει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο επισήμαιναν ότι για να έχει αποτέλεσμα αυτή η τακτική θα έπρεπε στις αυτοδιοικητικές εκλογές να είχαν μπει μπροστά στελέχη πρώτης γραμμής. «Εδώ που φτάσαμε έπρεπε να τεθεί το δίλημμα. Αλλά εμείς έπρεπε να είχαμε θέσει έγκαιρα την ιδεολογική παράμετρο. Να πούμε πως το Μνημόνιο ήταν αναγκαίο και έδωσε ανάσες για να σωθεί η χώρα. Και τώρα κάνουμε όλα όσα χρειάζονται για να φύγει γρήγορα η Ελλάδα από το Μνημόνιο. Σε μια τέτοια περίπτωση τα διλήμματα Σαμαρά δεν θα έπιαναν», παρατηρούσε υπουργός.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για το δίλημμα των εθνικών εκλογών ήταν του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος από το καλοκαίρι προβληματιζόταν για τις αντιδράσεις των δανειστών στο ενδεχόμενο ευρείας ήττας στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πολλά κυβερνητικά στελέχη είχαν άγνοια της απόφασης του κ. Παπανδρέου και ενημερώθηκαν λίγα 24ωρα πριν από τη διακαναλική ή ακόμη και την ίδια ημέρα είτε από συνεργάτες του (Γ. Ραγκούση, Ρ. Βάρτζελη) είτε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η αρχική συζήτηση έγινε πριν από δύο εβδομάδες σε σύσκεψη του διαθεσμικού οργάνου υπό τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου. Εκεί όλοι συμφώνησαν ότι έπρεπε να τεθεί ένα εκλογικό δίλημμα ώστε να αποφευχθεί η χαλαρότητα της ψήφου, αλλά δεν προχώρησαν σε κάποια περαιτέρω απόφαση. Η εξειδίκευση του διλήμματος με τη «σκληρή μορφή» του έγινε μία εβδομάδα αργότερα -την περασμένη Παρασκευή- σε μυστική σύσκεψη στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή, όπου σε έναν πολύ κλειστό κύκλο έμπιστων στελεχών (Γ. Ραγκούσης, Ν. Αθανασάκης, Ρ. Βάρτζελη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Πετσάλνικος) κατέληξε ο πρωθυπουργός στο είδος και στο ύφος του διλήμματος που θα έθετε.

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, σε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα της Αγροτικής Τράπεζας στο Καστρί, λίγα μέτρα από το σπίτι του πρωθυπουργού, μπήκαν οι τελευταίες πινελιές και σχηματοποιήθηκαν οι απαντήσεις που θα έδινε στη διακαναλική ο κ. Παπανδρέου. Στη σύσκεψη μετείχαν οι κ. Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος, Γ. Πεταλωτής, Ρ. Βάρτζελη, Ν. Αθανασάκης και Γ. Πετρουλάκης, ενώ μετά την τελική απόφαση ενημερώθηκαν κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Θ. Πάγκαλος, ο Δ. Ρέππας, η Ά. Διαμαντοπούλου, ο Χρ. Παπουτσής, η Λ. Κατσέλη και ο Α. Λοβέρδος.


Σχολιάστε εδώ