Έρχεται νέα μείωση του κόστους λειτουργίας στην ΕΡΤ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διοίκηση θα επιβάλει μέτρα περιορισμού του κόστους λειτουργίας της ΕΡΤ με αυστηρό έλεγχο επί των δαπανών. Αυτό βέβαια που δεν έγινε στην ΕΡΤ όλα αυτά τα χρόνια είναι η διοικητική αναδιάρθρωση, η καθιέρωση της διαφάνειας με την αναλυτική δημοσίευση των οικονομικών της στοιχείων και ο έλεγχος από ένα συμβούλιο κατά τα πρότυπα του BBC Trust.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην έκθεσή του την περασμένη Τρίτη ανέφερε πως οι σταθμοί ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3 και ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής «όχι μόνο είναι πολλοί για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδας, αλλά λειτουργούν και με πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και με εξαιρετικά υψηλό κόστος», παραπέμποντας σε δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» (30.7.2010) για το πρώτο πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για την περίοδο του Χρ. Παναγόπουλου. Στη συνέχεια πρότεινε να συγχωνευθούν και να καλύπτουν το 70% των εσόδων τους από τη διαφήμιση.
Για το ανταποδοτικό τέλος είπε ότι «θα ήταν σκόπιμο να διατεθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους» και, όπως είναι αντιληπτό, χωρίς αυτό η κρατική ραδιοτηλεόραση απλώς κλείνει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τ. Χυτήρης αντέδρασε την ίδια ημέρα βγαίνοντας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ και δηλώνοντας πως «την απόφαση για την ΕΡΤ τη λαμβάνουμε εμείς», ενώ συμπλήρωσε ότι «ο ρόλος της είναι απαραίτητος, και αυτό πρέπει να το ξέρει ο καθένας».
«Δεν είχε καμία επαφή με εμάς, δεν γνωρίζω αν είχε με άλλους», συνέχισε, θέτοντας εμμέσως σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία της εκθέσεώς του, καθώς η κατάργηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης προσκρούει στο Σύνταγμα και στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
«Η δημόσια τηλεόραση και εδώ και στην Ευρώπη έχει διακριτό ρόλο, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη», υπογράμμισε και σημείωσε ότι «δεν άκουσε» τον κ. Προβόπουλο «να μιλάει όταν από την προηγούμενη διοίκηση, της προηγούμενης κυβέρνησης, παράγονταν τα ελλείμματα».
Στη συνέχεια αντέδρασε με σκληρή επίθεση και η ΠΟΣΠΕΡΤ αλλά και η διοίκηση της ΕΡΤ. «Η ύπαρξη και λειτουργία της ΕΡΤ ως δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και αποτελεί σημαντικό στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας», ανέφερε η διοίκηση, σημειώνοντας ότι «όλες οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις στην Ευρώπη των 27 χρηματοδοτούνται είτε από τους κρατικούς προϋπολογισμούς είτε από την είσπραξη ειδικής εισφοράς-ανταποδοτικού τέλους».