5 περιφέρειες σίγουρες και πάνε για άλλες 3!

ΜΕ… ικανοποίηση υποδέχθηκαν στη Ρηγίλλης τη στροφή 180 μοιρών που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ στη στρατηγική του για τις εκλογές του Νοεμβρίου και δηλώνουν δικαιωμένοι, διότι με την τακτική τους «έσυραν» τον Γ. Παπανδρέου σε μια –ανεπιθύμητη για τον ίδιο– πολιτική αναμέτρηση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει τελευταία ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στην αντιπαράθεσή του με τον Αντ. Σαμαρά, ενισχύει το κλίμα αισιοδοξίας στα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας, καθώς θεωρούν ότι οι αντιδράσεις αυτές αποκαλύπτουν πανικό εν όψει εκλογών.
Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά επισημαίνουν ότι καθ’ οδόν προς τις εκλογές ο κ. Παπανδρέου άλλαξε διαδοχικά τέσσερις φορές στρατηγική! Κάτι που, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και το επιτελείο του εκτίμησαν λανθασμένα την κατάσταση που σταδιακά διαμορφωνόταν στην ελληνική κοινωνία, η οποία «στενάζει» κάτω από το βάρος του Μνημονίου.
Είναι γεγονός ότι στις αρχικές τοποθετήσεις του κινήθηκε στη λογική της «χαλαρής ψήφου», στη βάση ότι τον Νοέμβριο οι πολίτες εκλέγουν περιφερειάρχες και δημάρχους, στη συνέχεια όμως αναβάθμισε τη σημασία των εκλογών μιλώντας για δημοψήφισμα με θέμα το σχέδιο «Καλλικράτης».
Καθώς τα αρνητικά μηνύματα έφθαναν στο Μαξίμου από κάθε σημείο της επικράτειας, ο κ. Παπανδρέου άλλαξε εκ νέου στάση ως προς το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης καλώντας τους πολίτες να αποφασίσουν αν η χώρα θα πάει μπροστά (και να υπερψηφίσουν τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ) ή θα πάει πίσω (αν προτιμήσουν τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων). Τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, τα αρνητικά μηνύματα πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, οπότε ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να αλλάξει για τέταρτη φορά στάση και να μιλήσει για πολιτική αναμέτρηση.
Την ίδια στιγμή ο Αντ. Σαμαράς έχει επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου μαραθώνιο με συνεχείς, διαδοχικές περιοδείες-επισκέψεις στην περιφέρεια, αλλά και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, προκειμένου να στηρίξει τους υποψηφίους του κόμματος. Βασικός στόχος της Ρηγίλλης σ’ αυτήν την προεκλογική μάχη είναι να κινητοποιήσει τους πολίτες όχι μόνο να προσέλθουν στις κάλπες, αλλά και να καταψηφίσουν τους κυβερνητικούς υποψηφίους.
Για τον λόγο αυτό, μονότονα και σε κάθε ομιλία του ο κ. Σαμαράς απευθύνει έκκληση στους ψηφοφόρους να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση, να της βγάλουν «κόκκινη κάρτα» όπως είπε χαρακτηριστικά, διότι μόνο έτσι θα ανακοπεί η αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική της. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες έγινε ακόμη πιο «πιεστικός», τονίζοντας ότι η αποχή από τις εκλογές ισοδυναμεί με «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση και την πολιτική της. Σημείο όπου θα επιμείνει μέχρι την 7η Νοεμβρίου, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν υψηλό ποσοστό αποχής.
Κατά τα λοιπά, στη Ρηγίλλης επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την έκβαση της εκλογικής μάχης και δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με αυτό που υπήρχε στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Τότε, σύμφωνα με τους πιο… ψύχραιμους υπολογισμούς, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να κερδίσει το πολύ τρεις περιφέρειες και τον Δήμο Αθηναίων.
Σήμερα, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές ξεκινούν με μίνιμουμ πέντε και διεκδικούν επί ίσοις όροις άλλες τρεις. Πιο συγκεκριμένα, σίγουρες θεωρούν Κεντρική και Δυτ. Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και Πελοπόννησο.
Η κατάκτηση της τελευταίας είναι περίπου «θέμα τιμής» για την ηγεσία της ΝΔ και για τον λόγο αυτό έχει συγκεντρώσει εκεί όλες τις δυνάμεις της. Διαδοχικά θα περιοδεύσουν οι δύο αντιπρόεδροι, Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας, ενώ θα κατέβει εκ νέου κι ο Αντ. Σαμαράς.
Διεκδικήσιμες περιφέρειες θεωρούν τη Στερεά Ελλάδα, όπου ο Θ. Χειμάρας χτυπάει στα ίσια την Περιφέρεια και αυξάνει σταθερά τις πιθανότητες νίκης, την Αν. Μακεδονία – Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο, όπου ο Μπ. Κόκκινος αυξάνει σταθερά τα ποσοστά του.
Παράλληλα εκτιμούν ότι αν δεν μπορέσουν να κερδίσουν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αυτή θα καταλήξει στον «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ, ενώ ευελπιστούν ότι θα στείλουν στον Β΄ γύρο την εκλογή περιφερειάρχη Κρήτης.
Σε επίπεδο δήμων θεωρούν ότι η Αθήνα δεν χάνεται με τίποτα και ο Νικ. Κακλαμάνης θα εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Γκιουλέκας έχει «πάρει κεφάλι» και σε συνδυασμό με τις άστοχες κινήσεις του Γ. Μπουτάρη έχει ισχυρές πιθανότητες να κερδίσει τον δήμο. Στον Πειραιά ο Β. Μιχαλολιάκος δίνει σκληρή μάχη κάτω από αντίξοες πολιτικές συνθήκες και στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι τα πάντα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο.


Σχολιάστε εδώ