ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΜΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ο δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις στο ζήτημα του μουσουλμανικού τεμένους και επισημαίνει ότι αυτό δεν πρέπει να κατασκευαστεί στον αστικό ιστό της Αθήνας. Ο κ. Κακλαμάνης θέτει τρεις προτεραιότητες για τη δεύτερη τετραετία του στον δήμο: – Την αποκατάσταση της Ομόνοιας ως «Κέντρο» της πόλης με αλλαγές στη χρήση γης, πεζοδρομήσεις, αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κατοικιών κ.ά. – Τη «Διπλή Ανάπλαση» σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με τη δημιουργία χώρων πρασίνου και κατασκευή νέων πλατειών. – Την «Κυψέλη της δημιουργίας», με παρεμβάσεις που θα αλλάξουν άρδην την εικόνα μιας από τις πλέον ιστορικές περιοχές της πρωτεύουσας. Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα την πρόταση για την καθιέρωση ψηφοδελτίου Επικρατείας και στις δημοτικές εκλογές, όπου θα μπορούν να μετέχουν επιτυχημένοι άνθρωποι από όλους τους χώρους, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αθήνας.
// Τι θα κάνετε με το παραεμπόριο, με τους μετανάστες να έχουν κατακλύσει δρόμους, πεζοδρόμια, κάνοντας μεγάλη ζημιά στα καταστήματα, και στο κράτος που χάνει φόρους και ΦΠΑ;
– Η πάταξη του παραεμπορίου αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. Σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και το ΣΔΟΕ, μόνο το 2010 έγιναν 14.118 κατασχέσεις που αντιστοιχούν σε 578.488 προϊόντα παράνομης πώλησης και απομακρύνθηκαν χιλιάδες μικροπωλητές που δεν διέθεταν την απαιτούμενη από τον νόμο άδεια. Κύρια επιδίωξή μας είναι οι «παράνομες αποθήκες», ενώ για τους «μετανάστες πλανόδιους μικροπωλητές» δρομολογήσαμε τη δημιουργία «ειδικών αγορών». Ξεκινάμε την πρώτη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στον Ελαιώνα. Οι ειδικές αγορές θα λειτουργούν υπό την εποπτεία του δήμου σε συνεργασία με τις πρεσβείες των χωρών προέλευσης των μεταναστών.
// Με τα γκέτο, Άγιο Παντελεήμονα, Ομόνοια –δεν μπορείς να πας στο Εθνικό Θέατρο το βράδυ, να περάσεις από τη Μάρνης, που θυμίζει Τρούμπα– τι πρέπει να γίνει, για να μη ζει ο Αθηναίος, με ανασφάλεια και να μη φοβάται να κυκλοφορήσει τα βράδια;
– Το πρόβλημα που αναφέρετε δεν προέκυψε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, προϋπήρχε, απλώς λόγω Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 όλοι ξέρουμε τι έγινε… προκειμένου η Αθήνα να φαντάζει μια πόλη διαφορετική απ’ ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις θεσμικές ευθύνες που του αναλογούν. Ξέρετε καλά ότι η εγκληματικότητα και η ασφάλεια είναι 100% θέματα ευθύνης της εκάστοτε κυβέρνησης και όχι των δημάρχων. Όπως επίσης η φύλαξη των συνόρων μας, ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι «ξέφραγο αμπέλι», είναι αποκλειστική ευθύνη του Στρατού και των Δυνάμεων Ασφαλείας του τόπου μας. Χωρίς να θέλω να «βγάλω την ουρά μου απʼ έξω», έχουμε κάνει ενδελεχή καταγραφή των προβλημάτων την οποία –μαζί με προτάσεις– έχουμε διαβιβάσει στους αρμόδιους, όχι για να τους επιβάλουμε την άποψή μας αλλά για να τους βοηθήσουμε στη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων. Για παράδειγμα, με την πίεση τη δική μου, επί προηγουμένης κυβέρνησης (ΝΔ), άρχισε η σταδιακή μεταφορά των Μονάδων ΟΚΑΝΑ (της οδού Σοφοκλέους) σε περιφερειακά νοσοκομεία, η οποία και βελτιώνει –για να μη πω λύνει– το πρόβλημα με τη συσσώρευση των εξαρτημένων ατόμων. Στην παρούσα κυβέρνηση, παρά την ταύτιση των δικών μου απόψεων με αυτές του κ. Χρυσοχοΐδη, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας σταμάτησε τη μεταφορά. Ο δήμος συνεισφέρει πολλά στην πάταξη του παραεμπορίου, στον καθαρισμό εγκαταλειμμένων κτιρίων, στην ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών, έχοντας απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Θα συνεχίσω την πίεση στην κυβέρνηση γιατί οι κάτοικοι αυτών των περιοχών σε πολλά έχουν δίκιο. Η μεγαλύτερη όμως συνεισφορά του δήμου είναι οι παρεμβάσεις ανάπλασης και ανάδειξης του «Δημόσιου Χώρου» που θα λειτουργήσουν σαν «πυροκροτητής» ανάπτυξης αυτών των περιοχών. Αναφέρομαι σε παρεμβάσεις τεχνικές «μικρής κλίμακας» με άμεσα αποτελέσματα, όπως ο ηλεκτροφωτισμός, οι πρόσφατες εργασίες «άρσης επικινδυνότητας» στην Ομόνοια, αλλά και συμβολικές, όπως «επιδαπέδια έργα τέχνης» που θα γίνουν στην Ομόνοια από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών. Τα πιο μεγάλα για την Ομόνοια θα τα δείτε στην επόμενη θητεία, σε συνδυασμό με την ανάπλαση της οδού Αθηνάς. Για την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα το ΥΠΕΚΑ μελετάει την ανάπλαση της ομώνυμης πλατείας και της πλατείας του Αγίου Νικολάου κι εμείς ως δήμος διερευνούμε τη δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του ΗΛΠΑΠ σε συνδυασμό με δίκτυο πεζοδρόμων και διαπλάτυνση πεζοδρομίων της Μιχαήλ Βόδα.
// Ποια είναι η θέση σας για ένα τεράστιο τζαμί που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση στον Ελαιώνα, εκεί στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού;
– Η θέση της Δημοτικής Αρχής, αφού συζήτησε και με την Εκκλησία, είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να υπάρχει οργανωμένος τόπος λατρείας των μουσουλμάνων, ώστε να κλείσουν τα παράνομα μικρά τζαμιά στα υπόγεια κτιρίων. Κρατάμε, όμως, πολλές επιφυλάξεις για τον χώρο που έχει επιλεγεί μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Όσο για το μέγεθος, έχει ήδη ληφθεί από εμάς απόφαση για μικρότερο σε μέγεθος κτίριο, αφού το αρχικό ήταν δύο φορές η Μητρόπολη.
// Πείτε μας τρία έργα που κάνατε στα 4 χρόνια και είστε υπερήφανος γι’ αυτά.
– Το συνολικό έργο μας για την κοινωνική συνοχή της πόλης.
Οι 4.000 μερίδες φαγητού που μοιράζουμε ημερησίως από το κέντρο σίτισης. Οι 200 οικογένειες που επωφελούνται ανά εξάμηνο στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο», τα 1.600 άτομα που εξυπηρετήθηκαν από το «Κοινωνικό Φαρμακείο», τα 5.000 άτομα που πήραν ρούχα από την «Αθηναϊκή Αγορά» και οι 60 υπερήλικες άποροι που φιλοξενούνται στο «Ξενοδοχείο των Φτωχών». Είναι και τα 5.600 παιδιά που φιλοξενούμε στους 99 παιδικούς σταθμούς μας, αλλά και τα 7.000 μέλη των 25 Λεσχών Φιλίας του Δήμου Αθηναίων. Οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανάπλασης που δρομολογήσαμε και θα αλλάξουν την εικόνα και τη δυναμική ανάπτυξης στο 22% της έκτασης της πόλης μας. Παρεμβάσεις μέσα από τις οποίες, σ’ αυτήν την πρώτη τετραετία, διασφαλίσαμε 132 στρέμματα πρασίνου, δηλαδή υπερδιπλάσια από εκείνα των προηγούμενων 25 χρόνων, ενώ την επόμενη τετραετία θα προσθέσουμε πάνω από 150 στρεμμάτων νέων χώρων πρασίνου. «Η ανατίναξη του κτιρίου του ΝΑΤ» και η δημιουργία της πρώτης πλατείας έπειτα από 150 χρόνια στο πυκνοδομημένο τμήμα του ιστορικού κέντρου.
// Και τρεις τομές-αλλαγές στην Αθήνα που είναι ο στόχος της νέας τετραετίας, που όλα δείχνουν ότι θα κερδίσετε;
– Οι τρεις τομές είναι ουσιαστικές και καθοριστικές για το μέλλον της πόλης, έχουν όμως και συμβολικό – πιλοτικό χαρακτήρα.
Η πρώτη, «Ομόνοια στο Κέντρο». Τομή που ξεκινάμε με «έκρηξη» στο κτίριο του ΝΑΤ. Συνεχίζουμε με πεζοδρομήσεις σύνδεσης με το Εθνικό Θέατρο, ανάπλαση της «Ομόνοιας», της οδού Αθηνάς, της Ευριπίδου, «δρόμου της Ανατολής και των μπαχαριών», του Αϊ-Γιάννη της Κολώνας με κρυφούς κήπους, της Πλατείας Θεάτρου και της οδού Μενάνδρου. Να «ομονοήσει» η κατοικία με τις άλλες χρήσεις σε Κεραμεικό – Μεταξουργείο μέσα από πιλοτική αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κατοικιών, την ανάπλαση των οδών Σαλαμινίας και Κεραμεικού και τους «προσωρινούς κήπους». Να «ομονοήσει» η διασκέδαση – ψυχαγωγία με μικρούς ξενώνες και κατοικίες μέσα από κανονισμό λειτουργίας γειτονιάς αποδεκτό από όλους και ολοκλήρωση της βιοκλιματικής ανάπλασης στου Ψυρρή.
Δεύτερη η «Διπλή Ανάπλαση» – αναγέννηση για 7% της πόλης. Γιατί η «Διπλή Ανάπλαση» δεν αφορά μόνο στα 250 στρέμματα του Βοτανικού (γήπεδο ποδοσφαίρου, εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και 140 στρέμματα πρασίνου) και στα 21 στρέμματα πρασίνου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η «Διπλή Ανάπλαση» είναι ο πυροκροτητής για την αναγέννηση του Ελαιώνα, μιας «νέας πόλης» 2.100 στρεμμάτων που σχεδιάζεται εξαρχής ως ΦΙΛΟΙΚΟΠΟΛΗ (Φιλική – Οικολογική – Πόλη) με βιοκλιματικά υλικά, σύγχρονες υποδομές, φιλική ενεργειακά και «πολλές ελιές» στα πολλά πάρκα και τις πλατείες της. Αναγεννάται όμως και το κτήμα Αμπελοκήπων, με το νέο πάρκο μετά την κατεδάφιση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα περίπου 10 στρέμματα νέων χώρων πρασίνου που αποκτά ο δήμος από καταπατητές αλλά και την ανάπλαση των προσφυγικών.
Τρίτη, «Κυψέλη της δημιουργίας». Στην Κυψέλη, τη γειτονιά με την πιο πυκνή δόμηση, το πυκνό δίκτυο δρόμων, την πιο πυκνή κατοίκηση και την έντονη παρουσία μεταναστών, χρειάζονται «τομές δημιουργικές», αλλά και «δυναμικές διεκδίκησης». Αναπλάθονται πιλοτικά, με την προϋπόθεση συναίνεσης των ιδιοκτητών τους, «ενεργά οικοδομικά τετράγωνα» ή και μικρά οικοδομικά τετράγωνα «4 ενωμένα σε ένα», με τους δρόμους να γίνονται πράσινοι διάδρομοι και να ενώνουν τους εσωτερικούς ακάλυπτους σαν «κρυφούς κήπους». Διεκδικούμε να φτάσει το μετρό μέχρι την Κυψέλη, διεκδικούμε «ανταλλαγή πρασίνου» με το Ελληνικό.
// Συμφωνείτε με την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας που ανακοίνωσε η κ. Μπιρμπίλη, όπου πεζοδρομείται η Πανεπιστημίου κ.ά.;
– Το όραμα αυτό το πρωτοπαρουσίασε ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης. Κατ’ αρχάς το βρίσκω ελκυστικό, γι’ αυτό και τοποθετήθηκα θετικά, χρειάζεται όμως επεξεργασία, πόρους και χρονοδιάγραμμα. Η κ. Μπιρμπίλη μάς είπε «λεφτά υπάρχουν», θέλω να πιστεύω ότι δεν ισχύει το ίδιο με τη γνωστή προεκλογική ρήση του πρωθυπουργού.
// Η θέση σας για το κλείσιμο από απεργούς της Ακρόπολης ποια είναι;
– Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχασαν την ευκαιρία να έχουν ολόκληρο τον λαό με το μέρος τους. Υπάρχουν άλλοι τρόποι, πιο ευρηματικοί, που και το πρόβλημά τους θα έκαναν γνωστό και το μνημείο της πόλη μας δεν θα υφίστατο τον διεθνή διασυρμό. Π.χ. η εικόνα μιας καθιστικής διαμαρτυρίας, βράδυ μπροστά στην Ακρόπολη, με κεριά, θα έκανε τον γύρο της Ελλάδας και όχι μόνο, και δεν θα ήταν μόνοι τους, αφού πολλοί από εμάς θα ήμασταν εκεί, και βεβαίως η εισβολή των ΜΑΤ στον ιερό χώρο δεν ήταν ό,τι καλύτερο.
// Φτώχεια βλέπουμε στα ονόματα των υποψηφίων όλων των δημοτικών συνδυασμών. Πώς εξηγείτε το ότι οι επώνυμοι, από κάθε χώρο, που έχουν ιδέες και έργο, δεν προσφέρονται για τα κοινά, να βοηθήσουν τον δήμο τους; Και το ίδιο συμβαίνει σ’ όλη τη χώρα. Αποστασιοποιούνται από τη μια, αλλά κάνουν κριτική από τον καναπέ, και τα θέλουν όλα να δουλεύουν ρολόι. Πρέπει κάποια στιγμή να πάρουν οι τοπικές κοινωνίες την τύχη του τόπου τους πέρα από κομματικές ταμπέλες;
– Υπάρχουν επώνυμοι και «επώνυμοι». Οι πρώτοι σίγουρα θα ήταν χρήσιμοι, οι δεύτεροι είναι αυτοί που κάνουν κριτική από τον καναπέ, το μόνο εύκολο, έχοντας κάνει τρόπο ζωής τη μιζέρια. Αναρωτιέμαι γιατί δεν κατέβηκαν ποτέ στην κρίση του λαού;
Γιατί δεν διεκδίκησαν την τιμή να σώσουν όλους μας και τις πόλεις μας. Εμείς συνεργαζόμαστε με τους πολίτες, λαμπρό παράδειγμα οι δύο μικροί κήποι στον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο σε 2 «εγκαταλελειμμένα» μικρά οικόπεδα. Είμαι σαφώς αυτοδιοικητικός.
// Μ’ αυτήν την κρίση, που δημιουργεί κύμα φτωχών, ανέργων, συνταξιούχων που ζουν με την αγωνία του αύριο, δεν θα πρέπει να οργανώσει ο Δήμος της Αθήνας αλλά
και όλοι οι δήμοι, εθελοντικές ομάδες προσφοράς και στήριξης;
– Αυτό ήδη γίνεται στον Δήμο της Αθήνας, εδώ και αρκετά χρόνια. Η εξυπηρέτηση χιλιάδων φτωχών συμπολιτών μας δεν γίνεται μόνο από το λιγοστό προσωπικό του Ιδρύματος Αστέγων. Εκατοντάδες εθελοντές, γυναίκες και άνδρες, νέοι και μεγαλύτεροι από όλες τις κοινωνικές τάξεις μάς βοηθούν στο έργο μας. Σύντομα εγκαινιάζουμε το σπίτι του εθελοντή, στο σπίτι της Λέλας Καραγιάννη, ένα πανέμορφο νεοκλασικό στην Κυψέλη.
// Σε τι ποσοστό πιστεύετε ότι οι δημότες θα ψηφίσουν για το Μνημόνιο και όχι για δήμαρχο;
– Από τη στιγμή που το επικαιροποιημένο Μνημόνιο στερεί από τους ΟΤΑ για την 4ετία 2010-2013 περίπου 6 δισ. ευρώ, που σίγουρα θα έχουν επίπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών, είναι απαραίτητο αυτό να είναι στη σκέψη των πολιτών φθάνοντας στην κάλπη. Ενδεικτικά σας λέω ότι η κυβέρνηση συνέστησε στους δημάρχους να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη 100% προκειμένου να καλύψουμε τις περικοπές του Μνημονίου. Όποιοι λοιπόν συμφωνούν μ’ αυτήν την πολιτική ψηφίζουν Γ. Καμίνη, όποιοι διαφωνούν ψηφίζουν τον δήμαρχο που επί δύο χρόνια πάγωσε τα δημοτικά τέλη και απάλλαξε τελείως απ’ αυτά τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους.
// Εκτιμάτε ότι αυτό που θα βγει από τις κάλπες θα προκαλέσει μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό σύστημα;
– Χρόνια το ακούω αυτό, αλλά δύσκολα βλέπω να γίνεται… Εσωτερικούς κραδασμούς, θετικούς ή αρνητικούς, στα κόμματα σίγουρα θα δούμε.
// Μήπως είναι η ώρα για τη δημιουργία ενός δημοτικού «ψηφοδελτίου Επικρατείας», τουλάχιστον στους μεγάλους δήμους, για να έχει πετυχημένους ανθρώπους σε σημαντικούς τομείς, που με τη γνώση τους, την εμπειρία και την προσωπικότητά τους, θα βοηθήσουν με προτάσεις και λύσεις για σύγχρονη δομή της πόλης;
– Μια ενδιαφέρουσα πρόταση που χρήζει διαλόγου. Μου αρέσει.
// Ποια η άποψή σας για τον αντίπαλό σας, τον κ. Καμίνη.
– Δεν τον γνωρίζω, ελπίζω ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών θα μείνει 4 χρόνια στον δήμο, οπότε θα γνωριστούμε καλύτερα. Μέχρι στιγμής το μόνο που κάνει είναι να συκοφαντεί την πόλη και τον δήμαρχό της. Ούτε μια πρόταση ουσίας.
// Η Φώφη Γεννηματά θα ήταν δυσκολότερη αντίπαλος για σας;
– Συναισθηματικά, σίγουρα ναι. Ήμουν, όπως είναι γνωστό, προσωπικός γιατρός της αείμνηστης μητέρας της και προσωπικός φίλος του Γ. Γεννηματά.