Το κράτος ευθύνεται για τα οικονομικά προβλήματα των δήμων

Ένα πρόβλημα με το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα αντιμέτωπος ο Βύρωνας, χάρη στη σωστή οικονομική διαχείριση, αλλά και τη στρατηγική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια.
// Πολλοί δήμοι βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πρόκειται για ένα γενικευμένο φαινόμενο σπατάλης και κακοδιαχείρισης ή υπάρχουν και άλλες αιτίες;
– Πιστεύω ότι το να μιλάμε για γενικευμένο φαινόμενο κακοδιαχείρισης είναι υπερβολικό. Σαφώς και έχουν υπάρξει τέτοιες περιπτώσεις, πρόκειται όμως για μεμονωμένα περιστατικά και όχι για ένα γενικότερο κλίμα. Η βασική αιτία που οι δήμοι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους βρίσκεται στο κράτος. Ένα κράτος το οποίο εδώ και χρόνια δεν αποδίδει στους δήμους χρήματα που εισπράττει υπέρ τους και που όταν τα αποδίδει το πράττει με μεγάλη χρονική καθυστέρηση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι ήδη ελλιπείς λόγω των παρακρατήσεων επιχορηγήσεις των ΟΤΑ μειώθηκαν από τις αρχές του έτους, στο γενικότερο πλαίσιο περικοπής των δαπανών στον δημόσιο τομέα, περίπου κατά 30%. Πρόκειται σχεδόν για το 1/3 των χρημάτων που οι δήμοι υπολόγιζαν να εισπράξουν προκειμένου να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, χωρίς μάλιστα να γίνει κανενός είδους συμψηφισμός με το τι χρωστάει το Δημόσιο σε κάθε δήμο. Με αυτά τα δεδομένα, τα οικονομικά προβλήματα των δήμων αντικατοπτρίζουν την αφερεγγυότητα του ίδιου του κράτους.
// Να υποθέσουμε ότι και ο Δήμος Βύρωνα βρίσκεται σε αντίστοιχη κατάσταση;
– Όσον αφορά τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, βρισκόμαστε ακριβώς στην ίδια θέση με τους υπόλοιπους δήμους. Και στη δική μας περίπτωση έχει καταγραφεί μείωση 32%, έχουμε δηλαδή πάρει μέχρι στιγμής 1,4 εκατ. ευρώ λιγότερα από αυτά που προβλεπόντουσαν. Μέχρι στιγμής ο δήμος μας δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, καθώς με σκληρή και καθημερινή δουλειά έχουμε καταφέρει να έχουμε τα τελευταία 3 χρόνια θετικούς ισολογισμούς. Βέβαια, αυτό δεν τοποθετεί σε καμία περίπτωση τον δήμο μας στο απυρόβλητο. Μπορεί για τον δήμο μας το πρόβλημα να μην είναι άμεσο, αλλά αν υπάρξουν και περαιτέρω μειώσεις της κρατικής επιχορήγησης, τότε και ο Βύρωνας θα βρεθεί σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
// Η συγκριτικά καλή οικονομική κατάσταση του δήμου σας μήπως οφείλεται και στο δυνητικό τέλος, για το οποίο σας έχει κατηγορήσει πολλές φορές η αντιπολίτευση;
– Θα μπορούσατε να πείτε ότι οφείλεται και στο δυνητικό τέλος, στον βαθμό που με αυτό το μέτρο ο δήμος απέφυγε τη σύναψη δανείου, το οποίο θα οδηγούσε σε αύξηση των υποχρεώσεών του. Όχι, όμως, και με τον τρόπο που το θέτει η αντιπολίτευση, ότι δηλαδή τα χρήματα που εισπράχθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για να κλείσουν τρύπες στα οικονομικά του δήμου. Όπως έχω ήδη διευκρινίσει, το δυνητικό τέλος είχε στόχο τη συγκέντρωση των απαραίτητων χρημάτων για την υλοποίηση δράσεων αλλά και απαλλοτριώσεων, για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό πρωτόκολλο σε Ελλάδα και Ευρώπη, γι’ αυτό εξάλλου και καταργήθηκε έπειτα από 3 χρόνια, όπως ήταν και η αρχική πρότασή μας. Πρόκειται για έργα ουσίας, όπως η δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων, που αλλάζουν τη φυσιογνωμία της πόλης μας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όλων μας. Η προσπάθεια σκίασης παρόμοιων πρωτοβουλιών από την αντιπολίτευση κάθε άλλο παρά τιμά τον πολιτικό μας πολιτισμό και φανερώνει ένδεια οικονομικού σχεδιασμού.


Σχολιάστε εδώ