Τα προβλήματα στα Ταμεία του Τύπου

Σε 90.000.000 ευρώ ανέρχονται οι οφειλές στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ από ασφαλιστικές εισφορές (60 εκατ.) και από το αγγελιόσημο (30 εκατ.), ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει πτωτική τάση στα έσοδα του Ταμείου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυξάνεται και ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης και των αιτήσεων για χορήγηση επιδόματος ανεργίας λόγω των αθρόων απολύσεων στον χώρο του Τύπου. Αυτή είναι η γενική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, με άμεση αντανάκλαση και στον ΕΔΟΕΑΠ, καθώς το αγγελιόσημο αποτελεί τον κύριο πόρο των Ταμείων των εργαζομένων στον Τύπο.
Και ενώ έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση στα Ταμεία των δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ προβαίνει σε εγγραφές ατόμων που δεν έχουν τις νόμιμες καταστατικές προϋποθέσεις (μεγάλης ηλικίας, άνεργοι, έλλειψη του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης) και έτσι ασφαλίζονται στα Ταμεία, και κυρίως στον ΕΔΟΕΑΠ, πρόσωπα που δεν το δικαιούνται, με αποτέλεσμα την επιπρόσθετη επιβάρυνση του Ταμείου. Για παράδειγμα, από τις πρόσφατες εγγραφές στην ΕΣΗΕΑ 254 ατόμων, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, αρκετά από αυτά δεν είχαν τα νόμιμα προσόντα (άνεργοι, έλλειψη χρόνου ασφάλισης στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ). Πρέπει δε να σημειωθεί ότι ο κάθε ασφαλιζόμενος στον ΕΔΟΕΑΠ συνασφαλίζει και την οικογένειά του. Είναι ένα θέμα που, ανεξαρτήτως του τι κάνει η ΕΣΗΕΑ, θα πρέπει ο ΕΔΟΕΑΠ να το διερευνήσει νομικώς, αφού και μόνο με την εγγραφή του ως μέλους των οικείων ενώσεων ο ενδιαφερόμενος ασφαλίζεται υποχρεωτικά στον ΕΔΟΕΑΠ.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το αγγελιόσημο, είναι γνωστό ότι οι εργοδότες και οι διαφημιστές κινούνται νομικά για την κατάργησή του, ενώ η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί και ότι θα επεκταθεί στο ίντερνετ. Συγκεκριμένα, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις τους με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ, Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσαν ότι θα υπάρξει ρύθμιση για επιβολή του αγγελιοσήμου στο ίντερνετ (υπενθυμίζεται ότι από το τελευταίο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αργότερα έγινε νόμος, αποσύρθηκε το άρθρο 67 που προέβλεπε την επιβολή αγγελιοσήμου στο ίντερνετ).
Τέλος, σε νέες βάσεις τίθεται η συνεργασία της ΕΣΗΕΑ και του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, που είχε παγώσει τα δύο τελευταία χρόνια μετά τον λεγόμενο νόμο Πετραλιά και τον διορισμό του ναυάρχου Παναγιώτη Πήχα ως προέδρου. Ήδη ο νέος πρόεδρος, δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τσουπαρόπουλος επισκέφθηκε τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ προσφάτως, όπου είχε συνεργασία με το προεδρείο της Ένωσης. Εξετάστηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο, καθώς και το θέμα του αγγελιοσήμου.
Γιώργος Γιαννήλος


Σχολιάστε εδώ