Σχέδιο συγχωνεύσεων και στα media

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται κατ’ αρχάς να προτείνει συγχωνεύσεις, παρόμοιες με αυτές που έγιναν στον κατασκευαστικό κλάδο.

Στην τηλεόραση αυτό θα μπορούσε να γίνει με περιορισμό των τηλεοπτικών αδειών, που θα έδινε λιγότερους σταθμούς, λιγότερες θέσεις εργασίας, αλλά μεγαλύτερο μερίδιο στη διαφημιστική πίτα. Την πρόταση αυτή την έχει κάνει άλλωστε και μέλος της ΕΙΤΗΣΕΕ εδώ και πολύ καιρό.

Η αίσθηση της κυβέρνησης είναι πως δεν βρίσκεται μόνο το Alter στην επικίνδυνη ζώνη, αλλά και υγιείς επιχειρήσεις, ενώ δηλώνει πως θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα Media.

Στο σχέδιο διάσωσης υπάρχει πάντα η σκέψη της υποστήριξης από τις τράπεζες, με όρους ΔΝΤ. Δηλαδή, με τη διάθεση νέων δανείων σε δόσεις, υπό την προϋπόθεση πως θα τηρούνται όροι όπως η μείωση του κόστους λειτουργίας. Επίσης, υπάρχει σχέδιο υποστήριξης προς τους ανέργους, αφού οι απολύσεις θα συνεχιστούν, αλλά και η χρηματοδότηση ορισμένων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ.
Για τον πόρο του αγγελιόσημου η κυβέρνηση ετοιμάζει μια ρύθμιση προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη, στη λογική της «διάσωσης» του πόρου, είναι η κατανομή του μόνο προς τους εργαζομένους που έχουν άμεση σχέση με τα ΜΜΕ, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της ΕΙΤΗΣΕΕ, αφού θα μειωθεί κατά 50% και θα επιβαρύνει με 10% κάθε διαφήμιση.

Η δεύτερη, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, εξετάζει τη ρύθμιση της ασφάλισης στο internet με την επέκταση του αγγελιόσημου και στα Νέα Μέσα, ικανοποιώντας αντίστοιχο αίτημα των συνδικαλιστικών ενώσεων.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο μέλλον του πόρου και επειδή η «τρόικα» μπορεί να τον αμφισβητήσει αλλά και επειδή λόγω της μείωσης της διαφήμισης ο πόρος μπορεί να περιοριστεί δραματικά.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται έναν νόμο για το διαδίκτυο. Στόχος είναι να προσδιοριστεί το πλαίσιο λειτουργίας του, καθώς είναι το επόμενο βήμα στη μετεξέλιξη των έντυπων εκδόσεων αλλά και των τηλεοπτικών σταθμών.

Η αρχική σκέψη είναι κάθε σάιτ να προσδιορίζεται με βάση την προέλευσή του, δηλαδή αν προέρχεται από την ύλη εφημερίδας ή ραδιοφωνικού – τηλεοπτικού σταθμού.
Αν πρόκειται για αυτόνομη προσπάθεια, θα καταγράφεται ως τέτοια.

Τέλος, αναμένεται και η συνάντηση της ΕΣΗΕΑ με τον πρωθυπουργό.


Σχολιάστε εδώ