Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Η συγκυρία μοιάζει καλή. Οι τράπεζες οδηγούν τις εξελίξεις, κυρίως μέσω του «βράχου» της αγοράς που λέγεται Εθνική και κράτησε ψηλά την τιμή της ακόμα κι όταν μπήκαν σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ τα σενάρια για συγχωνεύσεις και περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο δίνουν και παίρνουν.
δ Την ίδια ώρα οι διεθνείς αγορές επιδεικνύουν τουλάχιστον σταθερή συμπεριφορά, πάντα με το ενδιαφέρον όλων στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται με καταιγιστικό ρυθμό, ενώ και το μακροοικονομικό περιβάλλον δείχνει θετικό. Η χώρα «μαζεύει εύσημα», φαίνεται να έχει διασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότησή της από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ούτε καν «υπάρχουν» στην ατζέντα για τους περισσότερους – και πάντως όχι για τους επενδυτές (!). Περιβάλλον ιδανικό για να εμπεδωθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά.
δ Μια αγορά για την οποία ακόμα και έμπειροι αναλυτές και χρηματιστές δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους, δηλώνουν ότι πιθανότατα «τα χειρότερα είναι πίσω μας» και ποντάρουν σε μια θετικότερη συνέχεια, σε μια περαιτέρω ενίσχυση του ανοδικού ρεύματος που κυριαρχεί εσχάτως στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
δ Οι ίδιοι συναρτούν βεβαίως την περαιτέρω πορεία του ΧΑ με τις εξελίξεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, όπου πέραν της εντυπωσιακά θετικής συμπεριφοράς του τίτλου της Εθνικής, στα συν καταγράφεται και η επιστροφή στην… ενεργό δράση αρκετών μεγάλων ξένων επενδυτών. Αυτό το ενδιαφέρον από την αλλοδαπή, μάλιστα, δείχνει να διαχέεται και σε άλλες επιλεγμένες μετοχές πλην των τραπεζικών.
δ Όλα αυτά έχουν οδηγήσει αρκετούς αναλυτές να δηλώνουν αισιόδοξοι πως ακόμη κι αν οι αγορές διεθνώς διορθώσουν, το ΧΑ δύσκολα θα ακολουθήσει με μεγάλη «βουτιά», διαφοροποιούμενο για πρώτη φορά εδώ και καιρό από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων.
δ Προς επίρρωση αυτών ήρθε μεσοβδόμαδα και η Morgan Stanley, που σε έκθεσή της χαρακτηρίζει «ελκυστικό» (!) το ελληνικό χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων της Morgan Stanley, το ελληνικό χρηματιστήριο αναδεικνύεται ως το έκτο φθηνότερο χρηματιστήριο στην Ευρώπη!
YΓ.: Μεγάλη σημασία για τους επενδυτές –και τους εγχώριους, αλλά κυρίως τους ξένους– παίζει και η ψήφος εμπιστοσύνης που δίνουν πλέον οι ξένοι οίκοι γενικότερα στην ελληνική οικονομία. Την Τετάρτη αίφνης το σύνθημα ήταν… «Αγοράστε ελληνικά ομόλογα». Ένα σύνθημα που εξέπεμψε μετά την Goldman Sachs και η JP Morgan…
YΓ.2: Όλα τα είχε το ΧΑ η αύξηση τιμολογίων του έλειπε. Μια αύξηση στην οποία αντιτίθενται τελικά όλοι οι εμπλεκόμενοι…


Σχολιάστε εδώ