«Στα όπλα» για την κάρτα τού πολίτη
Πολλοί Μητροπολίτες λένε ότι πήραν απλώς «μια μικρή παράταση» και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το θέμα. Δεν είναι λίγοι εξάλλου που φοβούνται πως, αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί, τότε ίσως η Εκκλησία να ζήσει ξανά μια νέα περίοδο ταυτοτήτων, που αυτήν τη φορά θα ξεκινήσει από τα χαμηλότερα κλιμάκια του κλήρου.
Μπορεί στην υπόθεση του ΑΜΚΑ οι Μητροπολίτες να μη συνάντησαν μεγάλα προβλήματα παρά μόνο κάποιες ελάχιστες αντιδράσεις, όμως η περίπτωση της «κάρτας του πολίτη» δεν είναι τόσο απλή. Αυτήν τη φορά δεν αντιδρούν τόσο οι Μητροπολίτες όσο οι απλοί κληρικοί και ο κόσμος με την «έξυπνη κάρτα» που θα περιλαμβάνει στοιχεία του κατόχου όπως το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ και θα περιέχει βάσεις δεδομένων, όπως οι φορολογικοί και ιατρικοί φάκελοι του πολίτη. Στη μία όψη της κάρτας θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου, καθώς και δακτυλικό αποτύπωμα.
Στους ναούς η κάρτα, που το υπουργείο Εσωτερικών φιλοδοξεί να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους, προβάλλεται ως το κύριο θέμα συζήτησης που καθημερινά απασχολεί όλο και περισσότερους. Και αυτήν τη φορά δεν είναι μόνο εκείνοι οι «υπερσυντηρητικοί» κύκλοι που πίσω από κάθε τεχνολογική καινοτομία βλέπουν τον… εωσφορικό αριθμό «666», αλλά και ψύχραιμοι και καταρτισμένοι κληρικοί και πιστοί που απλώς διαφωνούν ευθέως με το επιχειρούμενο ηλεκτρονικό φακέλωμα.
«Δεν μιλάμε για μια κάρτα που θα διευκολύνει τη ζωή μας μειώνοντας τη γραφειοκρατία στην επαφή μας με τις δημόσιες υπηρεσίες. Θα περιέχει κάθε στοιχείο της προσωπικής μας συμπεριφοράς. Από τι ψωνίζουμε, πού κινούμαστε, μέχρι από ποιες ασθένειες πάσχουμε. Και αυτό έχει φοβίσει τον κόσμο, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που προσωπικά δεδομένα πολιτών έχουν βγει στη φόρα ή διατίθενται προς εκμετάλλευση από μεγάλες εταιρείες για εμπορικούς σκοπούς» αναφέρει κληρικός σε ναό της Αρχιεπισκοπής.
«Τουλάχιστον αυτά», λέει, «έχει την αίσθηση ο κόσμος που συνομιλεί μαζί μας ότι θα περιέχονται στην κάρτα τού πολίτη. Καλό θα ήταν να υπήρχε μια καλύτερη ενημέρωση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Εκκλησία για να ηρεμήσουν τον κόσμο και να τον πληροφορήσουν για το τι θα ισχύσει τελικά και τι όχι από όλα όσα ακούγονται».
Η διοικούσα Εκκλησία προσωρινά έχει πάρει μια πίστωση χρόνου, αφού στην πρόσφατη ετήσια σύνοδο αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στην Επιτροπή Δογματικών και Νοµοκανονικών Ζητημάτων και την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα μέλη των επιτροπών της Εκκλησίας θα μελετήσουν το ζήτημα σε συνεργασία με καθηγητές Ορθόδοξης Δογματικής, Συνταγματικού Δικαίου και Πληροφορικής και την απόφασή τους θα την κοινοποιήσουν στη Διαρκή Σύνοδο, η οποία και θα δώσει τις ανάλογες συμβουλές στον λαό.
Η Ιεραρχία στα δύο
Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όσο και πολλοί Μητροπολίτες (Δημητριάδος, Μεσσηνίας κ.ά.) πιστεύουν ότι το θέμα έχει παρουσιαστεί στρεβλά στον κόσμο και κακώς έχει πάρει θρησκευτική διάσταση. Άλλοι πάλι δεν έχουν τι να απαντήσουν στους κληρικούς και τους πιστούς που περιμένουν από τον Μητροπολίτη τους μια ψύχραιμη και ουσιαστική άποψη και… παραπέμπουν στη μελλοντική απόφαση της Διαρκούς Συνόδου. Εντελώς αντίθετοι με την «κάρτα τού πολίτη» εμφανίζονται όχι μόνο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, που μίλησε για «πλήρη υποταγή στην παγκοσμιοποίηση», ο Καλαβρύτων, ο Πειραιώς (μίλησε για casus belli αν θιγούν οι προσωπικές ελευθερίες του ατόμου) και ο Αιτωλοακαρνανίας (ήταν ο πρώτος που κίνησε το θέμα στην σύνοδο των ιεραρχών). Υπάρχουν και πολλοί άλλοι, που μπορεί μέσα τους να διαφωνούν και να εκμυστηρεύονται στους συνεργάτες τους τη διαφωνία για την «καινοτομία» της κάρτας, όμως περιμένουν τα πορίσματα των επιτροπών για να πάρουν δημόσια θέση.
«Σε πολλές περιπτώσεις ο τοπικός κλήρος και λαός ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στον Μητροπολίτη να βγει και να μιλήσει ανοικτά κατά της κάρτας τού πολίτη. Από τη μία είναι εκείνοι οι σκληροπυρηνικοί που βλέπουν τον Αντίχριστο μέσα στην κάρτα και από την άλλη εκείνοι που απλώς διαφωνούν με το ηλεκτρονικό φακέλωμα και θέλουν από την Εκκλησία να ακουστεί η φωνή της», λέει κληρικός σε Μητρόπολη της κεντρικής Ελλάδας. Απλοί εφημέριοι ναών και πιστοί πάντως έχουν επιστρατεύσει κάθε μέσο και κυρίως το διαδίκτυο, καλώντας τον Αρχιεπίσκοπο και τους Μητροπολίτες να πάρουν δημοσίως θέση για το θέμα και συστήνοντας στους πολίτες να μην παραλάβουν την κάρτα. Η πλειοψηφία των ιεραρχών συνιστά πάντως ψυχραιμία και προτρέπει τον κόσμο να περιμένει τις διευκρινίσεις της κυβέρνησης, την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ασφαλώς την επίσημη ανακοίνωση της Συνόδου, όταν θα έχει καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.