Πώς χάθηκε το… πυρηνικό όπλο κατά των πολυεθνικών!
Η προσπάθειά του να σύρει τις πολυεθνικές σε μια γενναία μείωση τιμών βασικών αγαθών, πέφτει σε τοίχο αρνήσεων, καθώς ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δεν έχει στα χέρια του το… «πυρηνικό όπλο», που θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει άρδην τη στάση των πολυεθνικών στην ελληνική αγορά.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Π», η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει από το περασμένο φθινόπωρο στα χέρια της μια πολύτιμη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε υπόθεση ανταγωνισμού, η οποία κινήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εις βάρος της ολλανδικής πολυεθνικής Akzo Nobel. Αν αυτή η νομολογία είχε αξιοποιηθεί κατάλληλα από την Επιτροπή, τονίζουν έγκριτοι νομικοί του ανταγωνισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή τεράστιων προστίμων σε πολυεθνικές εταιρείες, μέσω των οποίων η ελληνική Πολιτεία θα έκανε για πρώτη φορά αισθητή την ελεγκτική παρουσία της στα κέντρα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το κόστος βασικών αγαθών για τους έλληνες καταναλωτές. Παράλληλα, το Δημόσιο θα ενισχυόταν σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο με ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ από τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού!
Η Ολομέλεια του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, στην υπόθεση C-97/08 Akzo Nobel NV and Others v Commission (10 Σεπτεμβρίου 2009), έκρινε οριστικά και αμετάκλητα ότι οι θυγατρικές των πολυεθνικών εταιρειών τεκμαίρονται ως μέρος της ίδιας οικονομικής ενότητας του επιχειρηματικού ομίλου και, κατά συνέπεια, τα πρόστιμα θα πρέπει να υπολογίζονται επί του τζίρου της μητρικής εταιρείας. Με την ίδια ιστορική απόφαση, μάλιστα, το βάρος της απόδειξης μεταφέρθηκε στις μητρικές των πολυεθνικών ομίλων: Αυτές -και όχι οι αντιμονοπωλιακές αρχές- θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν είχαν συμμετοχή στη διαμόρφωση της εμπορικής πολιτικής των θυγατρικών, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώνονται αδικήματα ανταγωνισμού. Αν δεν αποδείξουν ότι δεν είχαν ευθύνη, βάσει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τα πρόστιμα θα πρέπει να υπολογίζονται με βάση τον ενοποιημένο τζίρο του πολυεθνικού ομίλου.
Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με βάση τη νέα νομολογία, θα μπορούσε να επανεξετάσει παλαιότερες υποθέσεις, όπου επέβαλε πρόστιμα σε θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα και να υπολογίσει τις κυρώσεις με βάση τους τζίρους των πολυεθνικών ομίλων. Για παράδειγμα, το πρόστιμο των 30 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε πρόσφατα στην ελληνική θυγατρική της Nestle θα έπρεπε να υπολογισθεί επί του παγκόσμιου τζίρου του ομίλου στην αγορά του καφέ και όχι με τον ασήμαντο, συγκριτικά, τζίρο της ελληνικής θυγατρικής. Τι πρόστιμο θα επιβαλλόταν μ’ αυτόν τον τρόπο; Βαρύτατο, αν αναλογισθεί κανείς ότι ο συνολικός τζίρος της Nestle ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, εκ του οποίου ένα μεγάλο ποσοστό προέρχεται από πωλήσεις καφέ.
Δουλοπρεπείς ελεγκτές…
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει «κλωτσήσει» αυτήν την ευκαιρία -πιθανότατα ο κ. Χρυσοχοΐδης, μάλιστα, δεν το έχει πληροφορηθεί καν…- εκδηλώνοντας όλη τη δουλοπρέπειά της προς τις πολυεθνικές, που πραγματικά θησαυρίζουν στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του «Π», ο μακαρίτης πια έμπορος καφέ, Γ. Δρίτσας, είχε λίγο καιρό πριν χαθεί πρόωρα απευθύνει εξώδικη επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Δ. Κυριτσάκη, με την οποία του υποδείκνυε την ανάγκη να… κάνει τη δουλειά της, επιτέλους, η Επιτροπή, εφαρμόζοντας σωστά την ευρωπαϊκή νομολογία, όπως έχει υποχρέωση. Στην επιστολή αυτή ο μακαρίτης Δρίτσας υπεδείκνυε τη συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ζητώντας να εφαρμοσθεί αμέσως έναντι της Nestle, αλλά από την πλευρά της Επιτροπής ουδεμία κίνηση έχει γίνει ως τώρα!
Είναι απολύτως ενδεικτικό της αναποτελεσματικότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που καταδικάζει την Ελλάδα σε διαρκή ληστεία από τα μεγάλα συμφέροντα της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, ότι τα πρώτα «αφεντικά» της βιομηχανίας που σήκωσαν «παντιέρα» κατά του κ. Χρυσοχοΐδη, εμμένοντας στην άρνησή τους να μειώσουν τις τιμές, ήταν ο Δ. Δασκαλόπουλος, ο Λοράν Ντερό και ο Αλ. Δανιηλίδης.
Ν. Χ.