Ο Ραγκούσης ενταφιάζει την αυτοδιοίκηση!

// Αυτή η πρόσκληση-πρόκληση προς τον υπουργό Εσωτερικών τι νόημα έχει;
– Πολλαπλούν.
// Δηλαδή;
– Πρώτον: Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι ο αρχιτέκτονας του Κώδικα Αυτοδιοίκησης, που φέρνει το όνομα «Καλλικράτης». Δεύτερον: Ο Γιάννης Ραγκούσης επαίρεται και κομπάζει ότι το δημιούργημά του αποτελεί δομική τομή στη διακυβέρνηση της χώρας. Για να σταματήσει, λοιπόν, ο εμπαιγμός του ελληνικού λαού, τον καλώ σε δημόσιο διάλογο, σε χρόνο και χώρο της επιλογής του, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ξεκαθαριστεί, να αποσαφηνιστεί ο πραγματικός χαρακτήρας του νέου ΠΑΣΟΚικού, του δεύτερου κατά σειρά, Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Ο πρώτος ήταν ο «Καποδίστριας».
// Αλλά γιατί υπάρχει η ακροτελεύτια παράγραφος «Ιδού η Πάρος, ιδού και η πρόκληση»;
– Επειδή η Πάρος έχει σχέση και με τους δυο μας. Εκεινού η μάνα είναι από τη Νάξο και ο πατέρας του από την Πάρο. Εμένα το αντίστροφο. Ο πατέρας από τ’ Απεράθου της Νάξου και η μάνα από την Πάρο. Τον προκαλώ, λοιπόν, δημόσια, αν τολμάει βέβαια, να συζητήσουμε για τον «Καλλικράτη» του. Όποτε θέλει και όπου θέλει. Στην Αθήνα, στην Πάρο, είτε και στη Νάξο.
Ή μήπως θέλει στην Αντίπαρο; Εκτός κι αν θέλει σ’ ένα από τα τέσσερα νησιά Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά, που τα συγκόλλησε με τη Νάξο, παρά την αντίθεσή τους.
// Ο Γιάννης Ραγκούσης ισχυρίζεται ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί τη μεγάλη τομή στη διοίκηση της χώρας, η οποία θα αλλάξει και την όψη της.
– Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Επειδή υποστηρίζω ότι ο νέος κώδικας για την αυτοδιοίκηση, ο επονομαζόμενος «Καλλικράτης», καταλύει και ενταφιάζει την αυτοδιοίκηση. Την κρατικοποιεί και εξαφανίζει τον πολίτη ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά. Για να ξεκαθαριστεί συνεπώς το τοπίο, τι καλύτερο από έναν δημόσιο διάλογο.
// Σύμφωνοι. Αλλά μπορεί να αντιτάξει ο εμπνευστής τού «Καλλικράτη» ότι έχει κάνει διάφορους διαλόγους και έχει δώσει τηλεοπτικές συνεντεύξεις.
– Βεβαιότατα. Αλλά με δημοσιογράφους της επιλογής του. Είναι πασίγνωστο πώς στήνονται παρόμοιου τύπου διάλογοι και ανάλογης μορφής συνεντεύξεις. Είναι επίσης διακηρυγμένη η πλήρης αντίθεσή μου στον νέο κώδικα και στην ομιλία μου στην ΚΕΔΚΕ και στον Δήμο Πάρου. Με άκουσε και τις δύο φορές. Γιατί δεν με κάλεσε εκείνος σ’ έναν δημόσιο διάλογο και γιατί να αρνείται και τώρα που τον καλώ;
// Γι’ αυτόν τον λόγο θέτεις υποψηφιότητα δημάρχου στην Πάρο;
– Η υποψηφιότητά μου στην Πάρο προέκυψε από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου, μια ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων της Αριστεράς, στην οποία συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποδέχτηκα την πρόσκληση, αφού οι διερευνητικές συγκεντρώσεις στη Μάρπησσα, στη Νάουσα και στην Παρκιά της Πάρου κατέδειξαν την αναγκαιότητα της συμμετοχής μου. Επίσης διότι συμφωνήθηκε ότι ο κύριος και βασικός μας στόχος είναι η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
// Είναι γνωστή η προσήλωσή σας στην άμεση δημοκρατία. Ξεκάθαρο ότι έρχεται η εποχή όπου κανείς δεν θ’ αποφασίζει για μας, αλλά όλοι μαζί θα συναποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας. Αλλά πέρα από αυτά, υπάρχει και το Μνημόνιο και η «τρόικα»…
– Ο κύριος, ο βασικός στόχος μας είναι η συμμετοχή του πολίτη στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Με όπλο μας αυτό, με την ενεργοποίηση του πολίτη, είναι ευκολότερος ο αγώνας και εναντίον του Μνημονίου και εναντίον όλης της ενδοτικής και αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.
// Μερικοί όμως υποστηρίζουν ότι οι εκλογές είναι αυτοδιοικητικές και δεν είναι πολιτικές.
– Δηλαδή, οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι πολιτικό γεγονός; Όσοι σκέφτονται μ’ αυτόν τον τρόπο, δεν πιστεύω να είναι αδαείς του πολιτικού γίγνεσθαι. Απλώς κάτι κρύβουν. Διότι πώς είναι νοητό, αυτοί που θα πάνε να ψηφίσουν, να εκλέξουν μόνο πρόσωπα. Και τα πρόσωπα εκφράζουν πολιτική. Και τα προγράμματά τους έχουν πολιτική ταυτότητα. Συνεπώς, ο πολίτης ψηφοφόρος καλείται να ψηφίσει αν συμφωνεί με την περικοπή του μισθού του ή της σύνταξής του, αν συμφωνεί με τα δάνεια που συνάπτει η κυβέρνηση, με την ενδοτική και αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου αποτελούν ένα δημοψήφισμα που θα κρίνει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Ένα δημοψήφισμα εναντίωσης σ’ αυτήν την επικίνδυνη πολιτική της υποταγής.
// Και ποιος είναι ο ρόλος
της Αριστεράς;
– Ο ρόλος της Αριστεράς στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία είναι σημαντικός. Γι’ αυτό καλούνται όλοι οι αριστεροί, όπου κι αν βρίσκονται, να ψηφίσουν ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
// Αλλά αφού η Αριστερά
παρουσιάζεται πολυδιασπασμένη;
– Ένας λόγος παραπάνω. Όλοι οι αριστεροί καλούνται να παραμερίσουν την απογοήτευσή τους, να πνίξουν τον πόνο και την πίκρα τους, να καταψηφίσουν τον δικομματισμό, την «τρόικα», το ΠΑΣΟΚ και να ψηφίσουν ΑΡΙΣΤΕΡΑ.


Σχολιάστε εδώ