Μεγέθυνε τα προβλήματα ο ανασχηματισμός

Σιγά σιγά γίνεται συνείδηση και στο Μαξίμου (αφού πρώτα είχε εμπεδωθεί στους βουλευτές και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ) πως η κυβέρνηση, τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα, παρουσιάζει ραγδαία φθορά και εικόνα κατάρρευσης.
Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση επιδεινώθηκε ιδιαίτερα μετά τον ανασχηματισμό, ο οποίος αντί να λύσει τα προβλήματα τα μεγέθυνε.
Πέραν των προβλημάτων που πηγάζουν από την ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική, όπως σημειώνουν ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, οι λόγοι της ραγδαίας επιδείνωσης είναι:
• Οι συνεχείς καβγάδες γύρω από το ποιος συντονίζει τι στην κυβέρνηση, που εξελίσσονται ακόμα και σε σφοδρές
αντιπαραθέσεις μεταξύ «αρμόδιων υπουργών».
• Η έλλειψη συνοχής και συνεκτικού πολιτικού λόγου στο κυβερνητικό σχήμα, που δεν έχει σαφή προσανατολισμό και στόχους.
• Η απουσία ενός λόγου που θα δίνει προοπτική και όραμα, με αποτέλεσμα η κοινωνία να βλέπει μόνο αδιέξοδα.
• Η παντελής απουσία επικοινωνιακής πολιτικής.
• Η απουσία πρωτοκλασάτων στελεχών και κεντρικών υπουργών από τα κεντρικά πολιτικά μέτωπα, με αποτέλεσμα να μη διαχέεται επαρκώς ο λόγος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
Στο Μαξίμου, πάντως, προσπαθούν έστω και την τελευταία στιγμή να καταστρώσουν μια στρατηγική για τις εκλογές προκειμένου να αποφύγουν έναν εκλογικό διασυρμό. Υπάρχουν όμως αντιρρήσεις ακόμα και από συνεργάτες του πρωθυπουργού στο να πάρει πάνω του όλη την υπόθεση των εκλογών ο Γιώργος Παπανδρέου, γιατί σε περίπτωση μεγάλης ήττας όλη τη φθορά θα την εισπράξει ο ίδιος.
Καθώς τα μηνύματα από την Περιφέρεια Αττικής αλλά και από άλλες περιφέρειες είναι απελπιστικά, σε απανωτές συσκέψεις στο επιτελείο στρατηγικού και πολιτικού σχεδιασμού συμφωνήθηκε να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις, όπως:
• Να πάρει πάνω του ο Γ. Παπανδρέου τον προεκλογικό αγώνα, καθώς η εικόνα του δεν παρουσιάζει σοβαρά ρήγματα στις μετρήσεις.
• Να δοθεί αμιγώς πολιτικός χαρακτήρας στις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με τον «Καλλικράτη» και ο πρωθυπουργός να θέτει διαρκώς τα διλήμματα και τα διακυβεύματα αυτών των εκλογών. Το βασικό δίλημμα της αναμέτρησης είναι απλό: «Ή συνεχίζουμε την πορεία σωτηρίας της χώρας ή επιστρέφουμε στην απειλή της χρεοκοπίας»…
• Να συνεχιστούν και να ενταθούν οι ήδη σφοδρές επιθέσεις κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ώστε να καταδειχθεί το «άτοπο» των προτάσεών του, με αιχμή εκείνη για μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε έναν χρόνο.
• Να επιχειρήσει να πείσει η κυβέρνηση ότι όποτε μπορεί ενισχύει τους ασθενέστερους. Σε αυτήν τη λογική κινήθηκε η ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου την Πέμπτη, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, για έκτακτη ενίσχυση (από 100 έως 300 ευρώ) προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση προεκλογική.
• Να δοθεί η αίσθηση με την εκφορά ενός πιο «επιθετικού λόγου» ότι η κυβέρνηση δεν είναι όμηρος της «τρόικας». Το νέο διακύβευμα των εκλογών το προσδιόρισε πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στέλνοντας το μήνυμα προς την «τρόικα» ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Κόλπα…
Το διάστημα που απομένει έως την 7η Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εκπέμψει μόνο θετικά μηνύματα και να περιορίσει στο ελάχιστο τα φάλτσα και τα… αυτογκόλ.
Η νέα στρατηγική έχει χτιστεί με στόχο τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ώστε να φανεί ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παραμένει πρώτο κόμμα παρά τα επώδυνα μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα την πρώτη Κυριακή δεν θα μετράει πράσινες περιφέρειες και πράσινους δήμους αλλά το άθροισμα των ψήφων που θα συγκεντρώσει από τους υποψηφίους του. Πάντως, κάποιοι κορυφαίοι υπουργοί εκτιμούν ότι μια ήττα στην Περιφέρεια Αττικής θα είναι μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ