Μεγάλες προσδοκίες στον ΣΥΝ

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ αποδίδουν στρατηγική σημασία στην επιλογή Μητρόπουλου και είναι χαρακτηριστικό ότι η «ΑΥΓΗ» την επομένη της παρουσίασης του ψηφοδελτίου της παράταξης κυκλοφόρησε με τίτλο «Κάτι νέο γεννιέται από τη συνάντηση της Αριστεράς με το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ και τη νεολαία».
Εκτιμούν ότι η εφαρμογή του Μνημονίου της «τρόικας» δημιουργεί μια νέα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, στην οποία συναντιούνται οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής – ανανεωτικής Αριστεράς με τις σοσιαλιστικές δυνάμεις που απομακρύνονται από το μεταλλαγμένο, νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ αλλά και με κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται από την εφαρμογή του Μνημονίου.
Όλοι οι παραπάνω, τονίζουν, συναντιούνται μπροστά στις κάλπες και ετοιμάζονται με ένα καλό αποτέλεσμα να στείλουν το πρώτο μήνυμα αντίστασης στο Μνημόνιο και να αναπτερώσουν τις ελπίδες για μια άλλη πορεία. Στις επικείμενες τοπικές εκλογές, υπογραμμίζουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ, δεν κρίνεται μια δημοτική ή περιφερειακή παράταξη. Κρίνεται αν το πειραματόζωο (ο ελληνικός λαός) θα αντιδράσει και θα χαλάσει το πείραμα του Μνημονίου ή αν θα αποδεχθεί την ομηρία του για πολλά ακόμα χρόνια. Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζουν, η επιλογή Μητρόπουλου για την Περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία για να είναι εκείνη η υποψηφιότητα που θα αλλάξει τα δεδομένα στην Αττική και θα δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις που θα ανατρέψουν το Μνημόνιο και την επιτήρηση της «τρόικας». Εγγύηση, λένε στην Κουμουνδούρου, αποτελεί η ιστορική διαδρομή του Α. Μητρόπουλου, οι μάχες που έδωσε για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και η ρήξη του με τις τελευταίες επιλογές της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Ο ίδιος ο Α. Μητρόπουλος δήλωσε ότι ο συνδυασμός του αποτελεί μια ελπιδοφόρα συνάντηση της Αριστεράς, λέγοντας ότι στη σημερινή συγκυρία του Μνημονίου πρόκειται για μια φυσική εξέλιξη.
Στην παρούσα φάση στον ΣΥΝ δεν ασχολούνται και δεν αντιπαρατίθενται δημόσια με τη χωριστή κάθοδο του Α. Αλαβάνου, αφού θεωρούν ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτεθεί στα μάτια των ψηφοφόρων της Αριστεράς με τη συνεχή εδώ και καιρό διασπαστική του πορεία. Υπενθυμίζουν δε ότι ο Α. Αλαβάνος όσο ηγούνταν του ΣΥΡΙΖΑ, και πολύ περισσότερο στη δημοσκοπική έκρηξη του σχήματος, σε κάθε ευκαιρία τόνιζε την ανάγκη να συναντηθεί η Αριστερά με δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο ελπιδοφόρο κίνημα που θα άλλαζε τη σημερινή κατάσταση.
Αυτό κάνουμε με την υποψηφιότητα Μητρόπουλου, λένε στον ΣΥΝ, και ο Α. Αλαβάνος, αντί να στρατευθεί σε αυτήν την τακτική που ο ίδιος προωθούσε, προχωράει στη χωριστή κάθοδο, χωρίς την οποία ήταν πιθανόν ο Α. Μητρόπουλος να έμπαινε στον δεύτερο γύρο και, γιατί όχι, να διεκδικούσε υπό προϋποθέσεις ακόμα και την Περιφέρεια Αττικής.
Στο μεταξύ, ο Α. Αλαβάνος ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο της παράταξής του για την Περιφέρεια Αττικής, διαψεύδοντας τους κακόβουλους που έλεγαν ότι δεν θα μπορέσει να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο που να περιλαμβάνει όλους τους τομείς της Περιφέρειας. Υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες είναι η Ν. Βαλαβάνη για τη νότια Αθήνα, η Α. Θεοδόση για τη Δυτική Αττική, ο Χ. Καπάταης για την κεντρική Αθήνα, ο Χ. Κατσούλας για τη δυτική Αθήνα, ο Σ. Μάρταλης για τα νησιά, ο Ν. Μπελαβίλας για τον Πειραιά, ο Τ. Σταυρόπουλος για την Ανατολική Αττική και ο Β. Αγγελόπουλος για τη βόρεια Αθήνα.
Στο ψηφοδέλτιο δεν μετέχουν κεντρικά στελέχη του ΣΥΝ, αλλά υπάρχουν παρουσίες από εκπροσώπους συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δείχνει ότι σε περίπτωση καλής παρουσίας του ψηφοδελτίου θα δρομολογηθούν μετεκλογικά οι διεργασίες για τη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος στην Αριστερά.


Σχολιάστε εδώ