Κόψτε δαπάνες. Προσελκύστε επενδύσεις

ΚΟΨΤΕ δαπάνες, προσελκύστε επενδύσεις! Το διπλό αυτό μήνυμα στέλνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα μεθαύριο Τρίτη. Επισημαίνει ότι «υπάρχει πρόοδος» συγκριτικά με την κατάσταση που υπήρχε πριν από μερικούς μήνες, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος και δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Με δεδομένο το κλίμα που επικρατεί στην αγορά, ο κ. Προβόπουλος κάνει σαφές ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των φορολογικών συντελεστών και φόρων ούτε για τις επιχειρήσεις ούτε για τους ιδιώτες.
Στο ζήτημα των εσόδων (όπου παρουσιάζεται σημαντική υστέρηση) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προτρέπει την κυβέρνηση να εστιάσει και να εντείνει τις προσπάθειές της αφενός στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αφετέρου στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα, όπως προαναφέραμε, δίνει έμφαση στο θέμα των δημοσίων δαπανών, ζητεί αυστηρότερο έλεγχο των υπουργείων και των κρατικών οργανισμών, με απώτερο στόχο τη μείωση των δαπανών τους μέχρι του σημείου να καλυφθούν τα 2/3 του ποσοστού που πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής του ο κ. Προβόπουλος αναφέρει ότι αφού οι εγχώριες καταθέσεις δεν μπορούν να πριμοδοτήσουν την ανάπτυξη, η ελληνική οικονομία οφείλει να γίνει πιο εξωστρεφής μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδυτών στους τομείς της Ενέργειας και του Τουρισμού, όπου η χώρα μας παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη κάνει ειδική μνεία στην ανάγκη αύξησης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, κάτι που θα τονώσει την οικονομία και θα ενισχύσει τις δυνατότητές της. Επίσης τονίζει ότι το μοντέλο ανάπτυξης που στηρίχθηκε στην κατανάλωση αποδείχθηκε στην πορεία στρεβλό και πλέον έχει ολοκληρωτικά χρεοκοπήσει.
Τέλος, ως προς τις τράπεζες ο κ. Προβόπουλος παρατηρεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις στον συγκεκριμένο τομέα, ωστόσο η ύφεση έχει περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση σε δάνεια τόσο από επιχειρήσεις όσο και από ιδιώτες.


Σχολιάστε εδώ