Κλίμα πόλωσης…

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ σκληρής πολιτικής αναμέτρησης προσλαμβάνουν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ προϊόντος του χρόνου ανεβαίνουν οι τόνοι της σύγκρουσης κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας. Την ένταση που υπήρχε με αφορμή τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας ήρθε να «πυροδοτήσει» η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να παραπέμψει στο Δικαστικό Συμβούλιο πέντε πρώην κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Η Ρηγίλλης αντέδρασε μιλώντας για «πολιτική σκευωρία» με στόχο να πληγεί η παράταξη και προσωπικά ο Αντ. Σαμαράς, ενώ συνδέει τη σκλήρυνση της στάσης του ΠΑΣΟΚ με τις επικείμενες εκλογές. Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισαν με βάση τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο.
Την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου, κάνοντας στροφή 180 μοιρών στη μέχρι τώρα στρατηγική του, ανέβασε τους τόνους έναντι της ηγεσίας της ΝΔ και χαρακτήρισε τις εκλογές κρίσιμες για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Αυτό υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων και των απαισιόδοξων μηνυμάτων που φθάνουν από διάφορα σημεία της επικράτειας. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς καλεί τους πολίτες να αποδοκιμάσουν με την ψήφο τους την κυβερνητική πολιτική, διότι διαφορετικά μετά τις εκλογές θα ληφθούν ακόμη πιο επώδυνα μέτρα. Ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ, προβληματισμός στη ΝΔ για την Περιφέρεια Αττικής, όπου η αποδοχή των υποψηφίων τους κινείται σε ποσοστά χαμηλότερα του αναμενόμενου.
«Κατάχρηση»
Στο πόρισμά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποδίδουν στον Θ. Ρουσόπουλο τις κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», απιστία και απάτη εις βάρος του Δημοσίου. Στον Γ. Βουλγαράκη για παράβαση καθήκοντος που προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο και στους Π. Δούκα, Β. Μπασιάκο και Αλ. Κοντό για ηθική αυτουργία στο ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» και συναυτουργία για απιστία και απάτη εις βάρος του Δημοσίου. Στο πόρισμά τους ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν την παραπομπή των κ. Δούκα, Κοντού και Μπασιάκου, ενώ ο ΛΑΟΣ δεν προτείνει καμία παραπομπή, με το σκεπτικό ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των πρώην υπουργών, οι οποίοι έστρεψαν τα «πυρά» τους κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για πολιτικές δίωξης και συμπεριφορές που ταιριάζουν σε απολυταρχικά καθεστώτα της Αφρικής. Δήλωσαν ακόμη ότι θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αλλά και στα ελληνικά κατά των βουλευτών της Εξεταστικής για «κατάχρηση εξουσίας». Τις τελικές αποφάσεις για τις παραπομπές θα τις λάβει η Ολομέλεια της Βουλής έπειτα από μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς κατά γενική ομολογία όλα τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Πέραν αυτού, από την έρευνα δεν προέκυψε αποδεδειγμένα ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, όπως επίσης και ροή «μαύρου χρήματος».
Νέα δεδομένα
Η απόφαση της Eurostat να αναθεωρήσει προς τα πάνω το έλλειμμα υποχρεώνει την κυβέρνηση σε επαναπροσδιορισμό των στόχων και των προβλέψεων για τον προϋπολογισμό του 2010, κάτι που αναπόφευκτα θα επηρεάσει και αυτόν του 2011. Ήδη ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν άνοιξε ζήτημα νέων μέτρων, τα οποία θα αποφασισθούν από κοινού με την «τρόικα» το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου. Από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα όποια μέτρα δεν πρόκειται να θίξουν μισθωτούς και συνταξιούχους.
Κατά συνέπεια, η προσπάθεια θα εστιαστεί στον περαιτέρω περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο σύνολό τους θεωρούν ότι τα μέτρα είναι αναπόφευκτα και ότι η κυβέρνηση τα αποκρύπτει λόγω εκλογών και σκοπεύει να τα ανακοινώσει αμέσως μετά. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ανέκδοτο» τις διαβεβαιώσεις του κ. Παπανδρέου ότι δεν θα ληφθούν μέτρα που θα θίγουν μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης ενισχύονται και από το ότι οι ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα μετατέθηκαν για μετά τις εκλογές. Η αρνητική πορεία των εσόδων συνεχίζεται, ενώ απόκλιση εμφανίζεται και στις προβλέψεις για τη μείωση του ελλείμματος.
Πλήγμα, στο μεταξύ, για την κυβέρνηση και το προσωπικό γόητρο του Γ. Παπανδρέου αποτελεί η ματαίωση της κατασκευής ενεργειακού κέντρου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Οι εταιρείες του Κατάρ που είχαν αναλάβει το έργο έκριναν ότι η επένδυση δεν είναι βιώσιμη και απέσυραν το ενδιαφέρον τους. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ενδοκυβερνητικές γκρίνιες και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην υπόθεση, υπενθυμίζεται, είχε εμπλακεί μεταξύ άλλων και ο αδελφός του πρωθυπουργού Ν. Παπανδρέου, ενώ το έργο είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις σε κόμματα και φορείς για περιβαλλοντικούς λόγους.
Σόου… ανεργίας!
Σε συνθήκες… σόου (ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση) ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας, που λόγω ύφεσης και μέτρων «καλπάζει». Το πρόγραμμα, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, αφορά μέτρα για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, την ένταξη νέων και γυναικών στην εργασία αλλά και την επανένταξη ανέργων. Οι αρμόδιοι φορείς χαρακτήρισαν τα μέτρα θετικά, αλλά –όπως τόνισαν– δεν είναι αρκετά για να λύσουν το πρόβλημα και επισήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης της ανάπτυξης.
Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τελικά το ταξίδι των βουλευτών της Εξεταστικής για τη Ζήμενς στο Μόναχο. Την αναβολή κατά μία εβδομάδα ζήτησαν οι γερμανικές αρχές, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών. Κατά την παραμονή τους στη Γερμανία θα πάρουν καταθέσεις από τους άλλοτε ισχυρούς άνδρες της Ζήμενς, μεταξύ των οποίων και ο Μιχ. Χριστοφοράκος, για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων».


Σχολιάστε εδώ