Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ-ΣΟΚ ΦΕΡΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ!

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το στοιχείο που προβληματίζει εντονότερα από κάθε άλλο την κυβέρνηση και την «τρόικα» είναι το δημόσιο χρέος, το οποίο άλλωστε παρακολουθείται στενά από τους ξένους επενδυτές και αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές:
• «Ξεσκονίζοντας» τα ελληνικά στοιχεία, που για πρώτη φορά έχουν τη δυνατότητα να τα ελέγξουν ουσιωδώς, οι ελεγκτές της Eurostat διαπιστώνουν ότι πέραν της μεγάλης αύξησης του ελλείμματος, πάνω από το 15,5% του ΑΕΠ για το 2009, υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τη νέα διαμόρφωση του χρέους, καθώς αυτό τείνει να πλησιάσει το 130% του ΑΕΠ για τον χρόνο βάσης του Μνημονίου (2009).
• Πρόκειται, βέβαια, για μια… ανατριχιαστική αναθεώρηση, η οποία τινάζει στον αέρα όλες τις προβλέψεις του Μνημονίου και οδηγεί σε υποχρεωτική αναδιαπραγμάτευση ευρείας κλίμακας, για τα διορθωτικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Αν ήδη το χρέος πλησίασε το 2009 το 130% του ΑΕΠ, τότε για το 2010 θα πρέπει να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 140%, εκτιμούν αναλυτές τραπεζών. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι φανερό ότι το Μνημόνιο περνά στο… χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αφού είχε βασισθεί σε μια -ήδη αρνητική για τις αγορές- υπόθεση, ότι το ελληνικό χρέος θα ξεφύγει πάνω από το 140% του ΑΕΠ πολύ αργότερα, δηλαδή κοντά στη λήξη του τριετούς προγράμματος, και πάντως όχι από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου.
• Η αναθεώρηση των στοιχείων από την Eurostat έχει φέρει στο προσκήνιο των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές και την αξιοπιστία των στοιχείων που ήδη έχει δώσει η κυβέρνηση για το πρώτο εξάμηνο του 2010. Το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε μια πολιτική διαπραγμάτευση, ώστε να μη «φουσκώσει» υπερβολικά το έλλειμμα φέτος, δηλαδή πάνω από το 8,5%. Για μια υπέρβαση του στόχου μέχρι μισή μονάδα του ΑΕΠ, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε διορθωτικές περικοπές του… συνήθους θύματος (του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων), ώστε να κλείσει το έλλειμμα του 2010 πολύ κοντά στον αρχικό στόχο των 18,5 δισ. ευρώ. Όμως, αν ο έλεγχος της Eurostat δείξει, όπως φοβούνται όλο και περισσότεροι αναλυτές, ότι το φετινό έλλειμμα εκτοξεύεται στο 9%, θα είναι πλέον αδύνατο να «ψαλιδιστεί» με χειρισμούς της τελευταίας στιγμής και θα καταγραφεί αναπόφευκτα μια σοβαρή υστέρηση στην εφαρμογή του Μνημονίου ήδη από τον πρώτο χρόνο ισχύος του, που με τη σειρά της θα αυξήσει την πίεση για πρόσθετα μέτρα το 2011, ώστε να καλυφθεί τον επόμενο χρόνο η διαφορά.
Οι αγορές θα απαιτήσουν
νέο Μνημόνιο…
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι όταν επιβεβαιωθεί επίσημα η τεράστια υπέρβαση του χρέους, η οποία οφείλεται κυρίως στο «ξήλωμα» των greek statistics και δευτερευόντως στις αστοχίες των μέτρων που εφαρμόσθηκαν το 2010, θα τεθούν αμέσως δύο θέματα:
1. Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να διαπραγματευθεί μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο, προκειμένου να απελευθερωθεί από την «τρόικα» η τρίτη δόση του δανείου, ένα πολύ σκληρό «πακέτο» διορθωτικών μέτρων, που θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο χωρίς να επιβληθούν βαριές πρόσθετες φορολογίες. Αλλά για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, θα κληθεί η κυβέρνηση από την «τρόικα» να παρουσιάσει μεγάλες περικοπές δαπανών στο Δημόσιο, οι οποίες θα προέλθουν από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, αλλά και από μεγάλες περικοπές αμοιβών στις
ΔΕΚΟ. Ουσιαστικά, λένε στο «Π» αναλυτές μεγάλων τραπεζών, η κυβέρνηση θα πρέπει να έλθει αντιμέτωπη με τον βασικό πυρήνα των υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος, δηλαδή τους εργαζομένους στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, και αυτό είναι πολύ αμφίβολο αν θα είναι σε θέση να το κάνει, ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για δυσμενές αποτέλεσμα στις κάλπες του Νοεμβρίου.
2. Οι αγορές αναμένεται να αντιδράσουν βίαια με αποκαλύψεις στοιχείων που θα επιβεβαιώνουν ότι είναι ανεφάρμοστο το αρχικό Μνημόνιο. Εκφράζονται φόβοι ότι τα spread θα εκτιναχθούν και πάλι απότομα από τον Νοέμβριο, δείχνοντας και πάλι στην Ελλάδα «κόκκινη κάρτα» για δανεισμό από την αγορά, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων, μοναδικού εργαλείου χρηματοδότησης της κυβέρνησης σήμερα, να πλησιάσουν πάλι απειλητικά προς το «πλαφόν» του 5%. Την αντίδραση των αγορών στα νέα στοιχεία φοβάται ιδιαιτέρως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γι’ αυτό και έχει επισπεύσει τη συζήτηση με τους Ευρωπαίους για αναχρηματοδότηση της Ελλάδας με νέα, πολυετή σύμβαση δανεισμού (γίνεται λόγος για νέο Μνημόνιο με διάρκεια τριών χρόνων και δυνατότητα επέκτασης για άλλα τρία). Σε κάθε περίπτωση, αν επαληθευθούν οι δυσμενείς προβλέψεις για το χρέος, οι αγορές θα απαιτήσουν, με την πίεση που θα ασκηθεί στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου, να δοθεί από την «τρόικα» αμέσως μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα, με την οποία θα εξασφαλίζεται ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει στο ορατό μέλλον.
Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση, εν όψει της διαπραγμάτευσης που μοιραία θα αρχίσει για το νέο Μνημόνιο, είναι η στάση της Γερμανίας. Η Μέρκελ εξασφάλισε αυτήν την εβδομάδα τη συναίνεση του Σαρκοζί στην πρότασή της για καθιέρωση μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη, με παράλληλη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τις χώρες που θα «διασωθούν» μέσω ενός τέτοιου μηχανισμού, στο πλαίσιο του οποίου οι Γερμανοί θέλουν να επιβάλλεται και στους ιδιώτες πιστωτές ένα «κούρεμα» των απαιτήσεών τους. Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον πώς οι Γερμανοί, έχοντας τέτοιους σχεδιασμούς για το μέλλον, θα δεχθούν πρόωρα να συζητήσουν για μια παράταση των χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα, η οποία θα ακυρώνει ουσιαστικά την πρότασή τους για ελεγχόμενες χρεοκοπίες…


Σχολιάστε εδώ