Ζητάμε έκτακτη Γενική Συνέλευση για ενημέρωση και ενότητα

Μια συνοπτική εικόνα της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Τύπος έδωσε το «ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή με κύριο άρθρο του. Επειδή την κατάσταση αυτήν, που δεν συνδέεται μόνο με την οικονομική κρίση, αλλά αναδεικνύει και όλες τις ηφαιστειογενείς δυνάμεις που απειλούν θεσμούς και κοινωνικές δομές, τη ζούμε όλοι οι άνθρωποι του Τύπου, ζητήσαμε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να ενημερώσει τα μέλη της για όλα τα προβλήματα που απασχολούν αυτήν τη στιγμή τον κλάδο. Κι αυτό γιατί μέσα στον γενικό πανικό κανείς δεν ξέρει πού σταματούν τα γεγονότα και πού ξεκινούν οι υπερβολές, σε σημείο ώστε τα σωματεία μας να εμφανίζονται ως ανύπαρκτα, παντελώς αδύναμα να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών.

Συναντήσαμε τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολο την περασμένη Τρίτη και του προτείναμε να συγκληθεί έκτακτη ΓΣ για να ενημερωθεί το Σώμα, να υποβάλουν οι συνάδελφοι προτάσεις και ενδεχομένως να οργανωθούν ομάδες δράσης-διάσωσης. Μας απάντησε ότι είχε σκοπό να φέρει το θέμα στο ΔΣ. Του είπαμε ακόμα, εάν δεν συμφωνήσουν για έκτακτη ΓΣ, να συγκαλέσουν το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, τις εργασίες του οποίου να παρακολουθήσουν ελεύθερα όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται να μάθουν πού ακριβώς βρισκόμαστε. Άλλωστε, όπως παλαιότερα είχε προτείνει η Νανά Νταουντάκη -χρόνια τώρα μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ-, κάποτε πρέπει να επιτραπεί να παρακολουθούν τις συζητήσεις του Μεικτού ως παρατηρητές όσοι δημοσιογράφοι θέλουν και υπό ορισμένες προϋποθέσεις να μπορούν να παίρνουν τον λόγο.

Έκτακτη ΓΣ έχει ζητήσει, κατά τις πληροφορίες μας, και ο σύμβουλος Δημήτρης Τσαλαπάτης, θίγοντας όμως και το θέμα των αρχαιρεσιών. Κατά την άποψη πολλών συναδέλφων, αυτήν τη στιγμή προκήρυξη εκλογών θα περιέπλεκε περισσότερο τα πράγματα. Υπενθυμίζουν όμως -και αυτό το αναφέραμε στον Π. Σόμπολο- ότι ακόμα και αν τελικά πάμε τον Μάιο για εκλογές, από τώρα πρέπει να βρουν μια φόρμουλα συγκρότησης προεδρείου, ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα μακρόχρονης ακυβερνησίας που ζήσαμε μετά την τελευταία αναμέτρηση.

Με τον πρόεδρο και άλλα μέλη του ΔΣ συζητήσαμε την περασμένη Τρίτη, ευθύς μετά τη συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Τηλέμαχο Χυτήρη στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, τα οποία -όπως μας είπε ο υπουργός- θα επισκεφθεί σύντομα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Αν είναι και άλλα μέλη της κυβέρνησης να ανέβουν τον 6ο όροφο της οδού Ακαδημίας 20 και χρειαστούν κανένα γλυκό του κουταλιού, να τους το προσφέρουμε ευχαρίστως εμείς οι συνταξιούχοι. Γιατί ουσιαστικό αποτέλεσμα από τις συναντήσεις δεν περιμένουμε αν κρίνουμε από τις χλιαρές απαντήσεις του κ. Χυτήρη στο ερώτημά μας πώς σκοπεύει να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου. «Θα τα μελετήσουμε τα θέματα και θα δούμε τι θα κάνουμε», είπε. Μόνο η κ. Λούκα Κατσέλη, παρόλο που δεν έχει προφτάσει κι εκείνη να εγκύψει στα ζητήματά μας, βεβαίωσε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με το οποίο συναντήθηκε, ότι δεν αλλάζουν τα πράγματα ως προς το αγγελιόσημο.

Διογκώνονται τα προβλήματα

Εν τω μεταξύ, τα παλιά μας προβλήματα αποκτούν νέες, επικίνδυνες διαστάσεις. Οι άνεργοι δημοσιογράφοι από 270 με τις τελευταίες απολύσεις στην Αγία Παρασκευή έφτασαν τους 598. Μια πρόταση, και αυτή της Νανάς Νταουντάκη, είναι να δοθούν τα γραφεία Τύπου των δημόσιων υπηρεσιών στους ανέργους κατά κύριο λόγο και, εάν περισσεύουν, στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα δεχτούν ορισμένοι συνάδελφοι με δύο και τρία παρόμοια γραφεία να πάψουν να είναι πολυθεσίτες.

Από την άλλη πλευρά, πληθαίνουν και τα μπλοκάκια. Κανείς δεν ξέρει πόσοι ακριβώς αμείβονται στα ΜΜΕ με δελτία παροχής υπηρεσιών. Και τι θα γίνει τελικά εάν οι έμμισθοι δημοσιογράφοι παραμείνουν ελάχιστοι; Πώς θα επιβιώσουν τα Ταμεία;

Ο ταμίας της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Κουμπιάς έχει προτείνει να πετύχουμε, με αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, οι εισφορές όσων δημοσιογράφων αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών να μην πηγαίνουν σε άλλα Ταμεία, αλλά στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Σε αυτήν την άποψη αντιτίθενται όσοι πιστεύουν ότι μια τέτοια λύση θα οδηγήσει στην τελική κατάργηση του μηνιαίου μισθού, αφού οι νέοι κυρίως συνάδελφοι θα βολευτούν με αυτήν την εργασιακή σχέση.

Υπάρχει και άλλος κίνδυνος, να εξασφαλίσουν ορισμένοι δελτία παροχής υπηρεσιών από ένα Μέσο για να ασφαλισθούν στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και να ασκούν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα εκτός της δημοσιογραφίας.

Για μας συνάδελφος είναι και ο συμβασιούχος και ο αμειβόμενος με δελτίο παροχής υπηρεσιών που ζει αποκλειστικά από την άσκηση της δημοσιογραφίας για χρόνια ολόκληρα, αρκεί να βρεθεί τρόπος ελέγχου και υγιούς σχέσης με τα Ταμεία μας. Αλλά αφού δεν ξεκινάμε από την απλή εκκαθάριση του Μητρώου της ΕΣΗΕΑ και την ανεξέλεγκτη λειτουργία των Σχολών Δημοσιογραφίας, πώς περιμένουμε να αντιμετωπίσουμε τον υπερπληθυσμό, με πρώτο θύμα τον ΕΔΟΕΑΠ;

Χάος επικρατεί και στο τεράστιο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων, με τους ιδιοκτήτες να μιλάνε για σοβαρή μείωση των μισθών, απολύσεις κατά βούληση κ.λπ. Εν τω μεταξύ, κατά πληροφορίες μας, η κυβέρνηση δεν θα επεκτείνει τις επιχειρησιακές συμβάσεις στον Τύπο, που θα έχει το δικαίωμα να καταφύγει σε αυτού του είδους τις συμβάσεις μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο για έξι μήνες.

Οικονομικά και άλλα του ΕΔΟΕΑΠ

Είμαστε από εκείνους που επιμένουν ότι κάθε πολιτιστική εκδήλωση των δημοσιογράφων πρέπει να οργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ. Ακόμα και η ίδια η Ένωση δεν επιτρέπεται να προχωρεί σε οποιαδήποτε πνευματικού περιεχομένου συζήτηση, έκδοση κ.λπ. χωρίς τη συνεργασία του Ιδρύματος. Γι’ αυτό και αρχικά δεν είδαμε με θετικό μάτι την έκδοση και την παρουσίαση του βιβλίο του Αγ. Φαράκου «Ήταν κάποτε ένας πόλεμος» από τον ΕΔΟΕΑΠ. Μας είπαν όμως πως ο Α.Φ. είχε ζητήσει από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ να του εκδώσει το βιβλίο και απάντηση δεν του δόθηκε καμία, οπότε κατέφυγε στον ΕΔΟΕΑΠ. Κριτική κατά της διοίκησης του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένου και του Μέμου Φαράκου, ασκούμε συχνά. Αλλά η έκδοση ενός βιβλίου δεν είναι δα και το μεγαλύτερο έγκλημα που διέπραξε το Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ. Άλλα είναι τα σοβαρά του λάθη, όπως -για να αναφέρουμε κάποια πρόχειρα- ότι δεν επαναδιαπραγματεύεται τις συμβάσεις με τις ακριβές κλινικές ώστε να μειώσει τα νοσήλια, ότι έχει αυξήσει σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα και ότι κάτι μουρμουρίζει για περικοπές. Περικοπές τώρα που, καταπώς πάμε, θα χρειαστεί να οργανώσουμε ακόμα και συσσίτια για τους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους; Ούτε να το διανοηθείτε.

Σοφία Μαλτέζου


Σχολιάστε εδώ