Επιταχύνετε την εφαρμογή των μέτρων κατά της ανεργίας!

Με τη δημοφιλία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στο ναδίρ και σε απόσταση αναπνοής πια από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις οποίες όλα τα μηνύματα δείχνουν ήττα των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος, που φαίνεται να «πληρώνουν» την αντιλαϊκή πολιτική και την επιλογή του Μνημονίου της ντροπής, ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε «πιεστικός» για την προβολή των «θετικών» πρωτοβουλιών της κυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι εκτεταμένη ήττα στις επικείμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης οδηγεί σε πρόωρες εκλογές ακόμη και μέσα στο 2010.
Σοβαροί και ιδιαιτέρως προβληματισμένοι έφτασαν στο γραφείο της Σταδίου η κ. Κατσέλη, ο κ. Κουτρουμάνης και ο κ. Κικίλιας, με την ευθύνη να πείσουν στην παρουσίαση των προγραμμάτων «άμεσης στήριξης της εργασίας». Η συναίνεση των κοινωνικών εταίρων κ. Δημ. Δασκαλόπουλου (ΣΕΒ) και Γ. Παναγόπουλου (ΓΣΕΕ) –του τελευταίου η δήλωση στήριξης προκάλεσε νέες αναταράξεις στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς (ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) να διαφωνούν ριζικά με την τοποθέτησή του και τη ΔΑΚΕ να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τα νέα μέτρα– δεν καθησύχασαν τους τρεις κυβερνητικούς αρμόδιους.
Μέχρι και τον βʼ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών (15 Νοεμβρίου), οπότε και θα αναδειχθεί το νέο πολιτικό σκηνικό που θα καθορίσει τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, η κ. Κατσέλη, όσο και οι κ. Γ. Κουτρουμάνης και Ηλ. Κικίλιας, πρέπει να βάλουν μπρος την υλοποίηση των προγραμμάτων που εξήγγειλαν και να αποδείξουν ότι το ποσόν των 2,5 δισ. ευρώ πιάνει τόπο αναχαιτίζοντας απολύσεις και ενισχύοντας ανέργους και την επανένταξή τους. Λίγος, πολύ λίγος χρόνος για απτά αποτελέσματα, οπότε και η επικοινωνιακή τακτική είναι πολύτιμη.
Τα 17 προγράμματα έχουν αποδέκτες 667.000 εργαζομένους, με τα λεφτά όμως να πηγαίνουν απευθείας στους εργοδότες, με άγνωστο ή επισφαλή τον τρόπο που θα επιληφθούν για τη διαχείρισή τους. Όπως τονίζει η κ. Κατσέλη «ναυαρχίδα των προγραμμάτων είναι αυτό της επιχορήγησης 200.000 θέσεων απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τη διατήρηση του διπλάσιου αριθμού θέσεων εργασίας, δηλαδή 400.000, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα». Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «υποψιασμένη» για τον βαθμό αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων «έβαλε» στο παιγνίδι και τους κοινωνικούς εταίρους. Τονίζει λοιπόν η κ. Κατσέλη ότι «η αποτίμηση του αποτελέσματος που θα έχουν τα προγράμματα τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην αναπτυξιακή διαδικασία σε τυπικό και εθνικό επίπεδο, θα γίνει από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους».
Και, βεβαίως, προφανής είναι ο λόγος για τον οποίο ο αναπληρωτής υπουργός, ο κ. Κουτρουμάνης, επιμένει να προβάλλει το γεγονός ότι με τα προγράμματα αυτά «ενισχύονται οι επιχειρήσεις εκείνες που πραγματικά δημιουργούν θέσεις εργασίας ή πραγματικά διατηρούν τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν σήμερα με βάση συγκεκριμένες ρήτρες και δεσμεύσεις», λέγοντας μάλιστα ότι «αλίμονο αν δεν συνέβαινε αυτό». Ακόμη, ο κ. Κουτρουμάνης υπογραμμίζει ιδιαιτέρως ότι «τα οφέλη είναι για τους ίδιους τους εργαζόμενους…».
Πιο αναλυτικός στα προγράμματα της κοινωνικής παρέμβασης ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Κικίλιας, ο οποίος με ιδιαίτερη έμφαση μίλησε για το πρόγραμμα διατήρησης των 400.000 θέσεων εργασίας και δικαιολογημένα, αφού, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, οι 100.000 θέσεις εργασίας αφορούν εργοδότες πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν από 2 μέχρι 9 άτομα. Άλλες 60.000 αφορούν επιχειρήσεις που απασχολούν από 10 έως 49 άτομα, ενώ 40.000 είναι για επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 και πάνω εργαζόμενους. Ως προς τον έλεγχο των υποχρεώσεων που πρέπει να αναλάβει όποια επιχείρηση ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης, ο κ. Κικίλιας υποστηρίζει ότι οι σχετικοί έλεγχοι είναι εξαντλητικοί, όμως, όπως λέει, «προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε έναν χωροφύλακα πάνω από 1 εκατ. ελληνικές επιχειρήσεις». Και συμπληρώνει ο κ. Κικίλιας ότι ένας από τους λόγους που «κατηγορείται» ο Οργανισμός είναι η καθυστέρηση των διαδικασιών εξαιτίας των εξαντλητικών ελέγχων «που ενοχλούν πολλούς».


Σχολιάστε εδώ