Δεύτερη εργασία με άδεια από την ΕΙΗΕΑ!

Απορρίφθηκε ως απαράδεκτο από την ΕΣΗΕΑ το σχέδιο της ΕΙΗΕΑ που παραδόθηκε υπό μορφή non paper και αλλάζει επί το δυσμενέστερο τις σχέσεις εργασίας στον Τύπο.
Η πρόταση αυτή συντάχθηκε για να απορριφθεί, δείχνοντας πως σ’ αυτήν τη διαβούλευση που γίνεται με την κυβέρνηση η πλευρά των εκδοτών δεν επιθυμεί τη συζήτηση με τους εργαζομένους, επαναλαμβάνοντας τα σφάλματα του παρελθόντος.
Με βάση το σχέδιο, οι εφημερίδες των εκδοτών θα μπορούν να κυκλοφορούν όποια μέρα και ώρα θέλουν, χωρίς άλλη υποχρέωση, αναφέροντας τα εξής: «Οι εφημερίδες έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ορισμένες μόνον ή και όλες τις ημέρες της εβδομάδος, όπως λειτουργούν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ».
Παράλληλα, την ίδια ώρα που δεν πληρώνουν για την ασφάλιση των δημοσιογράφων ζητούν την ένταξη στο καθεστώς του ΕΔΟΕΑΠ και των υπολοίπων ειδικοτήτων, έτσι ώστε να μην καταβάλλουν ΙΚΑ. Δηλαδή γράφουν πως «οι δύο Ενώσεις δεσμεύονται για την υπαγωγή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΕΔΟΕΑΠ όλων των εργαζομένων για τρία τουλάχιστον έτη στον Τύπο ανεξαρτήτως της ιδιότητάς των ως μελών ή μη επαγγελματικών οργανώσεων».
Ακόμη απαιτούν τον έλεγχο επί της δεύτερης εργασίας -αποδεχόμενοι τα γραφεία Τύπου- δηλώνοντας πως δεν θα είναι διατεθειμένοι να τηρούν τη σύμβαση.
Τέλος, ζητούν οι δημοσιογράφοι να δουλεύουν πενθήμερο, κυλιόμενο ωράριο, χωρίς τη διάκριση του Σαββατοκύριακου, με εξαίρεση την αμοιβή για την Κυριακή. Αυτή προτείνεται να είναι στο 40% του ημερήσιου μισθού και όχι στο 100% που είναι σήμερα.
(Όλο το κείμενο του non paper της ΕΙΗΕΑ δημοσιεύεται στο www.typologies.gr)


Σχολιάστε εδώ