Ανεβάζει ταχύτητες ο Μιχαλολιάκος

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο πρόεδρός του και πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης, τόνισε ότι ο Πειραιάς χρειάζεται δήμαρχο με μεγάλο εκτόπισμα για να μπορεί να ανοίγει πόρτες και να επιβάλλεται με όραμα και με ήθος.

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησαν ο κ. Ζησιμάτος (πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά), ο κ. Κούβαρης (πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου) και η κ. Ανεμοδουρά (πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου). Μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Μανουσάκης. Τη στήριξή του στον Β. Μιχαλολιάκο δήλωσε και ο πρόεδρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά Γιάννης Πολυχρονόπουλος.

Να σημειώσουμε πως τόσο κατά την είσοδό του όσο και κατά την έξοδό του ο Β. Μιχαλολιάκος καταχειροκροτήθηκε.

Όσο περνούν πάντως οι μέρες, φαίνεται ότι ο υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ κερδίζει έδαφος και έχει μεγαλύτερο ρεύμα στη βάση, στον κόσμο του Πειραιά, απ’ όλους τους άλλους. Το εντυπωσιακό στις περιοδείες του Μιχαλολιάκου είναι πως ενώ πολύς κόσμος δείχνει μια γενικότερη αποστροφή προς τους πολιτικούς, στον ίδιο δεν συμπεριφέρεται έτσι. Μετά τις πρώτες τυπικές κουβέντες, όλοι ανοίγονται και συζητάνε με τον Μιχαλολιάκο για τα πάντα! Στο τέλος πολλοί του λένε ότι δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν, αλλά τώρα θα πάνε μόνο και μόνο για να ψηφίσουν αυτόν, γιατί τους έπεισε με τον ξεκάθαρο λόγο του!

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως την περασμένη Παρασκευή, από τις 9 το πρωί, είχε ξεκινήσει περιοδεία στα Μανιάτικα και έφυγε μετά τις 3 το απόγευμα, αφού όσοι έμαθαν ότι βρίσκεται στη γειτονιά τους πήγαν να τον βρουν, να τον χαιρετίσουν και να μιλήσουν μαζί του.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο Β. Μιχαλολιάκος, θα κάνει κι άλλη περιοδεία στο Εʼ Διαμέρισμα, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα διαμερίσματα του δήμου.

Να σημειώσουμε πως έμπειροι παράγοντες της αυτοδιοίκησης, που παρακολουθούν τα δρώμενα στον Πειραιά, υπογραμμίζουν πως διαπιστώνεται πλέον καθαρά μια ενισχυτική τάση, ένα… ρεύμα υπέρ του Μιχαλολιάκου.

Οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι οι περιοδείες ενώ «ανεβάζουν» τον Β. Μιχαλολιάκο, αντίθετα λειτουργούν αρνητικά για τον Γ. Μίχα.

Δύσκολα για τον Μίχα

Από την άλλη πλευρά, στον συνδυασμό του Γιάννη Μίχα επικρατεί απαισιοδοξία και προβληματισμός, αφού όλοι διαπιστώνουν πως η εκλογή δεν είναι σίγουρη, όπως αρχικά θεωρείτο, αντίθετα έχει γίνει πλέον πολύ δύσκολη. Κύρια αιτία της πτώσης είναι ο ίδιος ο επικεφαλής του συνδυασμού, ο οποίος δεν μπορεί να «κατακτήσει» τους Πειραιώτες, να τους πείσει να τον ψηφίσουν. Το πρόσωπο που δείχνει ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στον κόσμο είναι αλαζονικό, υπερφίαλο και ελάχιστα συμπαθητικό. Δεν θεωρούν ότι είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Αυτός που θα σταθεί δίπλα στον πολίτη που χειμάζεται από το Μνημόνιο, που υπέγραψε το κόμμα του, και θέλει να δει μια αχτίδα φωτός. Όλοι στον Πειραιά, αλλά και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, λένε ότι ο Γ. Μίχας είναι «λίγος» για τον Πειραιά. Πολλοί λένε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Μίχα είναι ο χαρακτήρας του, που τον κάνει να λειτουργεί αποτρεπτικά για τον πολύ κόσμο. Ακόμη και όταν εμφανίζεται στην τηλεόραση δείχνει ένα πρόσωπο που σε αναγκάζει να αλλάξεις κανάλι.

Χαρακτηριστικά στην εκπομπή του Alter την περασμένη Δευτέρα ήταν τέτοια η επιθετική συμπεριφορά του νομάρχη Πειραιά που ανάγκασε τον «οικοδεσπότη» Νίκο Χατζηνικολάου να… βγει από τα ρούχα του και να του πει ότι δεν δέχεται απειλές! (σ.σ.: Το… σπορ αυτό φαίνεται πάντως ότι το συνηθίζει ο κ. Μίχας.)

Η Ιπποκράτους είναι ανήσυχη, γι’ αυτό και οι μηχανισμοί έχουν πέσει πάνω στον υποψήφιό της στον Πειραιά και βοηθάνε με κάθε τρόπο για την εκλογή του. Όμως δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους, επειδή βλέπουν ότι ο «εκλεκτός» τους δεν… τραβάει.

Το τι θα γίνει στη συνέχεια κανείς δεν γνωρίζει. Εκείνο που μπορούμε να πούμε μόνο είναι πως τις τελευταίες μέρες στον Πειραιά δεν ακούσαμε ούτε έναν καλό λόγο για τον Μίχα. Πριν από έναν μήνα ακούγαμε διαφορετικά πράγματα. Ότι είναι σοβαρός, ότι έχει στρατηγική, ότι πέτυχε ως νομάρχης κ.λπ. Τώρα όλα αυτά πήγαν… περίπατο.

Αυτοδιοικητικοί παράγοντες του Πειραιά τόνιζαν πάντως ότι βασικό ντεζαβαντάζ για τον Μίχα είναι και ο συνδυασμός του. Οι υποψήφιοί του είναι άπειροι στο σύνολό τους και δεν ξέρουν από εκλογές. Ελάχιστοι εμφανίστηκαν για να… μαζέψουν ψήφους και οι περισσότεροι κάνουν εκλογές από το… γραφείο τους. Με τα δεδομένα αυτά θεωρούν απόλυτα φυσιολογική η πτώση που εμφανίζει ο συνδυασμός του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά και το μόνο που κάνουν πλέον οι παράγοντες του κόμματος είναι να προσπαθούν να περιορίσουν τη ζημιά.

Δεν έπεισε για τις προσλήψεις-σκάνδαλο

Δεν έπεισε ο Γιάννης Μίχας με τα όσα είπε για τις προσλήψεις. Και κυρίως δεν έπεισε για το κατά πόσο έπρεπε να γίνουν λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.

Να θυμίσουμε ότι όλοι στον Πειραιά έχουν καταλάβει πως ο υποψήφιος του

ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί τη νομαρχία ως εφαλτήριο για να πάρει τον δήμο, αφού με έξοδα της νομαρχίας διοργανώνει συναυλίες και εκδηλώσεις, αλλά ότι θα τη «φόρτωνε» και με τόσες προεκλογικές προσλήψεις κανένας δεν το περίμενε.

Ας δούμε όμως τι λέει ο κόσμος για το νέο αυτό σκάνδαλο:

Κατ’ αρχάς ο κ. Μίχας δεν εξήγησε πώς κι έγινε κυριακάτικα να λειτουργούν υπηρεσίες τόσο της περιφέρειας όσο και της νομαρχίας για να τακτοποιηθεί το διαδικαστικό θέμα έγκαιρα.

Γιατί τέτοια… πρεμούρα; Μήπως για να προλάβει να κάνει τις προσλήψεις πριν από τις εκλογές και δεν του έφταναν οι μέρες;

Αφού όμως οι προσλήψεις αυτές δεν γίνονται -όπως ισχυρίστηκε- για ψηφοθηρικούς λόγους, γιατί δεν περίμενε να περάσουν οι εκλογές και να τις κάνει μετά ώστε να μην μπορεί να του πει κανένας τίποτα;

Επίσης τα 10 άτομα που έπρεπε -κατά τον ίδιο- να προσληφθούν στο γραφείο του είναι τόσο απαραίτητα; Δηλαδή το γραφείο του μέχρι τώρα υπολειτουργούσε; Ή μήπως χρειαζόταν αυτή η «ενίσχυση» για την προεκλογική του εκστρατεία;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσει ο κ. Μίχας. Γιατί δεν μπορεί να πηγαίνει στα Καμίνια και να ζητάει την ψήφο των άνεργων και των πεινασμένων και στην… πλάτη τους να προσλαμβάνει «ημέτερους». Έτσι δεν είναι, κ. νομάρχη;

***

oΈνας από τους τελευταίους οραματιστές του Πειραιά, τους ονειροπόλους, τους ιδεαλιστές, τους ανθρώπους που μπορούσαν να σκεφτούν την υπέρβαση για το αντικείμενο που αγαπούσαν, δεν είναι πια κοντά μας. Ο Νίκος Λεγάκης, ο γιατρός των φτωχών και των αδυνάτων, ο άνθρωπος που είχε κάνει τη λέξη «βοήθεια» τρόπο ζωής, άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, μακριά από τον Πειραιά που λάτρευε, στο βροχερό Λονδίνο, ύστερα από επιπλοκές που παρουσίασε μετά την επέμβαση για ανεύρυσμα στην οποία είχε υποβληθεί.
Ο Νίκος Λεγάκης ήταν ο άνθρωπος των Καμινίων. Δούλεψε, πρόσφερε, κουράστηκε, αγωνίστηκε όσο λίγοι γι’ αυτήν τη γειτονιά. Ήταν το «πνεύμα» των Καμινίων. Το σημείο αναφοράς μιας ολόκληρης περιοχής με ταλαιπωρημένους κατοίκους. Για μας που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε στα Καμίνια, ο Νίκος Λεγάκης ήταν πρότυπό μας. Πρώτα δάσκαλος, μετά καθοδηγητής και τελευταία φίλος. Ήταν ο άνθρωπος που δεν βρισκόταν πουθενά, αλλά ήταν παντού! Πολύ ευγενής, πολύ κύριος, με βαθιά επιστημονική και κοινωνική μόρφωση. Για τον Νίκο Λεγάκη θα μπορούσαμε να γράψουμε τόμους ολόκληρους. Υπήρξε από τις πιο δυνατές μορφές της γειτονιάς μας. Είναι πραγματική απώλεια ο θάνατός του. Και τραγική η στιγμή που επήλθε. Δηλαδή λίγο πριν από τις εκλογές που ακριβώς επειδή ήταν καταξιωμένος, ο συνδυασμός «Λιμάνι της Αγωνίας» τον είχε θέσει επικεφαλής του! Το ποιος θα εκπροσωπήσει πλέον ως αρχηγός τον συνδυασμό στις εκλογές, δεν έχει γίνει γνωστό. Όπως και το πότε θα γίνει η κηδεία του.
Όλα αυτά, βέβαια, μικρή σημασία έχουν. Εκείνο που… μετράει είναι η απώλεια. Και το κενό που θα μείνει για πάντα κενό, μια και τέτοιοι άνθρωποι δεν… ξαναπερνάνε από τη γη μας…
mΌμως στον Πειραιά είχαμε κι άλλη μία απώλεια αυτήν την εβδομάδα. Έφυγε εντελώς ξαφνικά ο Σταύρος Παρούτης, συνταξιούχος του ΟΤΕ και επί 30 χρόνια αποσπασμένος στην αμερικανική πρεσβεία. Από την ημέρα που βγήκε στη σύνταξη ήταν ο άνθρωπος που έβλεπε κανείς πάντα όταν κατέβαινε στον Πειραιά. Ήταν μια χαρακτηριστική φιγούρα της πόλης, καλός φίλος και πάντα έτοιμος να βοηθήσει. Η στήλη εύχεται στην οικογένειά του και ειδικά στα δύο καλά παιδιά που άφησε πίσω, κουράγιο και υπομονή.
oΑπό τις πιο γνωστές φιγούρες της Παλαιάς Κοκκινιάς, ένας άνθρωπος που έχει αναλώσει τη ζωή του στην κοινωνία και την Εκκλησία είναι ο Νίκος Σταματελάτος, που κατεβαίνει διαμερισματικός σύμβουλος στο Δʼ Διαμέρισμα με τον Μιχαλολιάκο. Ο Ν. Σταματελάτος είναι πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Π. Κοκκινιάς «Η Πρόοδος» και αντιπρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού της Μεταμόρφωσης. Για τη δράση του αυτή και για την αποτελεσματικότητά του οι συμπολίτες του τον τιμούν πάντα με την ψήφο τους και σίγουρα θα κάνουν και τώρα το ίδιο.
mΜία από τις πλέον δυνατές υποψηφιότητες του συνδυασμού του Γιάννη Μίχα στο Γʼ Διαμέρισμα, είναι η πρόεδρος του Διαμερίσματος Αθηνά Αφεντούλη, η οποία με την εν γένει δράση και την παρουσία της έχει καταφέρει να γίνει το πιο αγαπητό πρόσωπο στην περιοχή.
oΤον χώρο της ναυτιλίας στον συνδυασμό του Γιάννη Μίχα εκπροσωπεί επάξια ο Ανδρέας Μαραγκός, επί σειρά ετών σύμβουλος των υπουργών Ναυτιλίας, επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου καθηγητών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας. Επειδή οι έννοιες Πειραιάς και ναυτιλία είναι ταυτόσημες, ένας άνθρωπος από τον χώρο της θάλασσας σίγουρα χρειάζεται στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
mΙδιαίτερη δυναμική εμφανίζει η υποψηφιότητα του Γιώργου Δαβάκη που κατεβαίνει υποψήφιος με τον συνδυασμό του Β. Μιχαλολιάκου. Η επιτυχημένη θητεία του ως αντιδημάρχου την περίοδο 2002-2006, αλλά και η προσήλωσή του σε αξίες που σπανίζουν στην εποχή μας, όπως η εντιμότητα και το ήθος, τον κάνουν να ξεχωρίζει. Γιατί οι Πειραιώτες ξέρουν να κρίνουν…
oΙσχυρό «χαρτί» στον συνδυασμό του Γιάννη Δημαρά στον Πειραιά είναι η υποψηφιότητα του γνωστού επιχειρηματία Μιχάλη Νικητάκη, που διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά του, το ανοιχτό μυαλό και την επιμονή του για να πετύχει το καλύτερο με ό,τι κι αν καταπιάνεται. Κάτι που αποτελεί εχέγγυο ότι και στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι χρήσιμος…
mΜε τον συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού κατεβαίνει, όπως είχαμε γράψει, ο Θ. Τερζής και είναι από τις καλές υποψηφιότητες, αφού μετά τον Γ. Τσιρίδη είναι ο πιο γνωστός.


Σχολιάστε εδώ