ΑΚΕΛ και Κάρογιαν θέλουν να καλύψουν τον απαράδεκτο Ντάουνερ

Το σχέδιο
Στο βιβλίο παρουσιάζονται απόρρητα μηνύματα του κ. Ντάουερ και στιχομυθίες με πολιτικούς για να στρωθεί ο δρόμος στην επιστροφή μιας παραλλαγής του Σχεδίου Ανάν. Εξ αφορμής του βιβλίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης και του Ευρωπαϊκού Κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου είχαν εγγράψει στη Βουλή θέμα συζήτησης για τα έργα και τις ημέρες του κ. Ντάουνερ, ο οποίος με τη συμπεριφορά του προσβάλλει σε ουκ ολίγες περιπτώσεις τους Ελληνοκυπρίους.
Η αντίδραση
Στην εγγραφή του θέματος αντέδρασε παρασκηνιακά ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Κάρογιαν, παρότι δημόσια είναι σφόδρα εναντίον της στάσης του κ. Ντάουνερ. Η παρασκηνιακή στάση του Κάρογιαν σχετίζεται με τη συνεργασία του με το ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο Χριστόφια, που δεν επιθυμούν συζήτηση ενός τέτοιου θέματος. Ο διευθυντής της Κυπριακής Βουλής τηλεφώνησε στον κ. Ερωτοκρίτου, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών, για να του πει εκ μέρους του κ. Κάρογιαν ότι το θέμα θα έπρεπε να προωθηθεί για αποβολή χωρίς συζήτηση, διότι εάν γινόταν συζήτηση θα προκαλείτο ζημιά.
Όχι στη σύγκρουση
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι δεν μπορεί να μετατραπεί η Βουλή σε πολιτικό δικαστήριο και ότι δεν μπορούμε να στρεφόμαστε εναντίον εκείνων που έρχονται να βοηθήσουν στη λύση του Κυπριακού. «Μπορεί να ικανοποιεί τον ”πατριωτισμό” κάποιων», είπε ο κ. Κυπριανού, «αλλά θα κάνει ζημιά στον τόπο μας». «Θα πρέπει», πρόσθεσε, «να συναισθανθούμε, ιδιαίτερα εμείς οι βουλευτές και τα πολιτικά πρόσωπα, τις ευθύνες μας έναντι του τόπου. Εάν έχουμε παράπονα» είπε «θα πρέπει να τα διαβιβάζουμε διά της διπλωματικής οδού». Και πρόσθεσε: «Εκείνους από τους οποίους ζητούμε να μας λύσουν το Κυπριακό, τους φέρνουμε σε μια κάθετη σύγκρουση μαζί μας».
Ραγιαδισμός
Αμέσως αντέδρασαν οι βουλευτές Ρ. Ερωτοκρίτου και Α. Αγγελίδης. Ο κ. Ερωτοκρίτου δήλωσε τα εξής: «Δεν μπορώ να συμφωνήσω με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ στην εκτίμηση για τα λαϊκά δικαστήρια και για υπευθυνότητα που λείπει. Με βάση την εισηγητική τοποθέτηση του κ. Αγγελίδη και τη δική μου, η προσπάθειά μας -ένα γεγονός που θα έπρεπε να ενδιαφέρει πρώτα τον γ.γ. του ΑΚΕΛ και μετά οποιονδήποτε άλλον- ήταν να προστατέψουμε τη θεσμική υπόσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του συνόλου των κυπρίων πολιτών από ανοίκειους χαρακτηρισμούς, από τους οποίους βρίθουν τα λεγόμενα έγγραφα Ντάουνερ, με βάση το βιβλίο ”Σημαδεμένη Τράπουλα”».
Πέραν τούτων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ πρόσθεσε: «Η υπευθυνότητα, ιδιαίτερα για τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού, επιβάλλει κάθε φορά που προσβάλλονται κατά τρόπον απαράδεκτο και ανοίκειο οι θεσμοί, να μην επιδεικνύουν τη ραγιαδίστικη και ψοφοδεή συμπεριφορά, ακόμα και προς αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να τους υπερασπιστούν, αλλά με ειλικρίνεια και με πολιτικό ανάστημα να λένε τη γνώμη τους, όταν προσβάλλονται κατά τρόπον παντελώς απαράδεκτο πρόσωπα και θεσμοί, με νοοτροπίες που έχουν σχέση με αποικίες, προτεκτοράτα και υπό κηδεμονία πολιτείες».
Σεβασμός στους θεσμούς
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε ότι «όταν μια επιτροπή αποφασίζει να εγγράψει ένα θέμα με τη σύμφωνο γνώμη τεσσάρων κομμάτων, δεν μπορεί να τη χαρακτηρίζεις ως ανεύθυνη ενέργεια». Και παρατήρησε: «Αυτό το πράγμα δείχνει κάτι άλλο, έξω από την έννοια της δημοκρατίας και έξω από τα θεσμικά πλαίσια λειτουργίας των Επιτροπών της Βουλής. Αν θεωρούσαν ότι επιβαλλόταν, για λόγους δημοσίου συμφέροντος ή τακτικής, η αναβολή της συζήτησης, έπρεπε να το θέσουν ενώπιον της Επιτροπής».
Το Νοέμβριο η πρώτη συζήτηση
Τελικώς, παρά τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ και του πρόεδρου της Βουλής Μάριου Κάρογιαν, το θέμα θα συζητηθεί στις 4 Νοεμβρίου. Ως τεκμήριο κατατέθηκε το βιβλίο «Σημαδεμένη Τράπουλα» και κλήθηκαν ενώπιον της Βουλής οι συγγραφεί του Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Γιώργος Κέντας και Μιχάλης Κοντός.


Σχολιάστε εδώ