Όλο το παρασκήνιο με τον Βοτανικό

Για να ξεδιαλύνουμε πλήρως το τοπίο, θα παραθέσουμε όλα όσα οδήγησαν στην προσπάθεια πίεσης που ασκείται στην κυβέρνηση. Έχουμε: 1. Η απόφαση του Γιάννη Βαρδινογιάννη να μειώσει το ποσοστό του στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός δίνει προτεραιότητα στη βούληση του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος εμφανίζεται ως βασικός υποψήφιος για να γίνει μεγαλομέτοχος του «τριφυλλιού». Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε ταχθεί ευθύς εξαρχής κατά της επιλογής του Βοτανικού και έτσι ο Τζίγγερ θέλησε να τον διευκολύνει. Με την καταγγελία της σύμβασης για τη Διπλή Ανάπλαση, ο νυν μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ απεγκλωβίζει τον επίδοξο διάδοχό του και του επιτρέπει να αναζητήσει άλλες λύσεις.
2. Στον Παναθηναϊκό είχαν αντιληφθεί ότι η σύνδεση του νέου γηπέδου στον Βοτανικό με το εμπορικό κέντρο που θέλει να φτιάξει η εταιρεία του Μπάμπη Βωβού θα δημιουργούσε στην ΠΑΕ διαρκώς προβλήματα με προσφυγές, άλλοτε για τους… κορμοράνους και άλλοτε για τον συντελεστή δόμησης.
3. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Η κατασκευή ενός γηπέδου και, μάλιστα, στις προδιαγραφές που έθετε η ΓΗΠΕΛ θα χρειαζόταν ένα δάνειο, το οποίο όμως δεν γίνεται να εκδοθεί από ελληνική τράπεζα όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα. Το είχε, άλλωστε, πει ο Νικόλας Πατέρας σε μία από τις συνεδριάσεις του ΔΣ με την επισήμανση ότι «όλοι έχουμε μετοχές σε τράπεζες και ξέρουμε ότι αποκλείεται να βρούμε τα λεφτά που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του έργου».
Κι αν όλα αυτά εξηγούν τους λόγους που οι «πράσινοι» δείχνουν να αποσύρονται διακριτικά από τον Βοτανικό, το καίριο ερώτημα που απασχολεί τον κόσμο της ομάδας αφορά στην επόμενη μέρα. «Και τώρα, τι;» ρωτάνε οι φίλοι του Παναθηναϊκού. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος επιθυμεί ξεκάθαρα το ΟΑΚΑ, αλλά με άλλη μορφή. Το θέλει καθαρά ποδοσφαιρικό και με εμπορικούς χώρους. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει πρόβλημα με τον στίβο, διότι η Αθήνα δεν διαθέτει άλλο στάδιο για να φιλοξενήσει αγώνες κλασικού αθλητισμού. Άρα, αν γίνει το ΟΑΚΑ ποδοσφαιρικό γήπεδο, τότε μοιραία μπαίνει ταφόπλακα στις διοργανώσεις στίβου στο λεκανοπέδιο. Κι αυτό δεν το δέχεται η κυβέρνηση, όπως έχει διαμηνύσει ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος στον εν δυνάμει μεγαλομέτοχο του Παναθηναϊκού. Όσο για τους εμπορικούς χώρους, κι εκεί υπάρχει θέμα, διότι μην παραβλέπουμε τις τεράστιες επενδύσεις που έχουν γίνει στα δύο εμπορικά κέντρα που βρίσκονται ουσιαστικά σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων. Πώς θα επιβιώσει και τρίτο στην ίδιο περιοχή; Και αν υπάρχουν αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες των άλλων χώρων; Είναι καίρια ερωτήματα που βάζουν ουσιαστικά εμπόδια στην πλήρη εμπορική αξιοποίηση του ΟΑΚΑ.
Μία σκέψη που υπάρχει για το Ελληνικό ίσως να μπλοκάρει από την προοπτική επένδυσης στη συγκεκριμένη περιοχή από τους επιχειρηματίες του Κατάρ. Από κει και πέρα δεν φαίνεται να διαθέτουν οι «πράσινοι» άλλη εναλλακτική και γι’ αυτό αφήνουν ανοικτό ένα μικρό παράθυρο για τον Βοτανικό, έστω και αν δεν θεωρούν ότι μπορεί να υλοποιηθεί το πρότζεκτ για γήπεδο σε αυτήν την περιοχή. Έτσι, άρχισαν να ψάχνουν και άλλες περιπτώσεις, κυρίως γύρω από την Αττική Οδό, αλλά δίχως μέχρι στιγμή να έχουν βρει κάτι συγκεκριμένο.


Σχολιάστε εδώ