υπουργείο εξω(φρε)νικών

— Το κόκκινο χαλί έχει ήδη στρωθεί για να υποδεχθεί την Αυτού Εξοχότητα και Μεγαλειότητα. Οι καλές προθέσεις του σουλτάνου έχουν γίνει ήδη γνωστές στην Αθήνα: Θέλει να άρει το άδικο casus belli, να δηλώσει ότι δεν υπάρχει απειλή εναντίον της Ελλάδας και έτσι θα είναι δικό του «δώρο» προς τους έλληνες φορολογούμενους η μείωση των εξοπλισμών, είναι έτοιμος να δεχθεί το μοίρασμα του Αιγαίου ενώ θα μπορούσε να το πάρει όλο δικό του, ότι θα επιτρέψει τη λειτουργία και πάλι του χρόνου τον Αύγουστο στη Σουμελά, θα δεχθεί να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να επιστρέψει, έστω και με καθυστέρηση δύο χρόνων, το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο…
— Είναι πράγματι τόσο καλός μαζί μας, που ακόμη και ο φον Δημήτριος Α΄ δυσκολεύεται να πιστέψει πόσο τυχερός ήταν και του έτυχαν τόσο καλοί γείτονες…
— Έχει ζητήσει άραγε η Ελλάς να καταγραφεί στην έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία η επιθετική στάση της και η προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων σε θαλάσσιες περιοχές της ίδιας της ΕΕ καθώς, εάν δεν έχει αλλάξει κάτι και δεν το καταλάβαμε, το Καστελόριζο είναι η εσχατιά της Ευρώπης. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα καταγραφούν στην Έκθεση οι έρευνες που έκανε, παρά τις ελληνικές διαμαρτυρίες, η Τουρκία με το «Πίρι Ρέις» στην περιοχή αυτή.
— Αστείο κατάντησε το σίριαλ με την αναγνώριση των Σκοπίων από τη Συρία ως «Μακεδονία». Το υπουργείο Εξωτερικών το φέρει βαρέως, γιατί συνέβη τη στιγμή που ο κ. Δρούτσας είχε αποβιβασθεί στη Νέα Υόρκη και ξεδίπλωνε μέρος της μεσανατολικής πρωτοβουλίας του.
— Οι Σύροι απάντησαν μάλλον ψυχρά στην Αθήνα, αποτέλεσμα αυτού ότι δεν δόθηκε ραντεβού στον κ. Δρούτσα στη Δαμασκό στην περιοδεία που ξεκινά αυτήν την εβδομάδα στη Μ. Ανατολή.
— Το ερώτημα είναι ποιος έχει παρασύρει την ηγεσία του υπουργείου και περιμένει ότι θα υπάρξει αλλαγή στάσης της συριακής κυβέρνησης. Εκτός όλων των άλλων, δεν τους περνά από το μυαλό το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη εξέλιξη να είναι αποτέλεσμα και της ραγδαίας βελτίωσης των σχέσεων της Συρίας με την Τουρκία;
— Μόνο ως κοροϊδία μπορεί να ερμηνευθεί η αντιμετώπιση της αλβανικής κυβέρνησης για το σοβαρότατο θέμα της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, την οποία μετά την υπογραφή της θεώρησε «αντισυνταγματική» το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας. Αξιωματούχοι της Αλβανίας διαμηνύουν ότι πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, κάτι που αποκλείει η Αθήνα. Η παραπομπή του θέματος στο Δικαστήριο της Χάγης!
— Άραγε χρειάζονται τα οκτώ γενικά προξενεία στη Γερμανία; Ρωτάμε απλώς γιατί με τα έξοδα ενός γενικού προξενείου, π.χ. στη Λειψία, θα λειτουργούσε μια ολόκληρη πρεσβεία σε μια ανερχόμενη χώρα της Αφρικής ή της Ανατολικής Ασίας…
— Παρεμπιπτόντως, θα ασχοληθεί επιτέλους κάποιος από το υπουργείο Εξωτερικών με τα απίθανα ποσά που διατίθενται ετησίως για την ενοικίαση πολυτελών κατοικιών για τους πρέσβεις στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον… Μιλάμε για χιλιάδες δολάρια τον μήνα, σε πόλεις μάλιστα όπου υπάρχουν και ιδιόκτητα κτίρια, αλλά και πολύ φθηνότερα για ενοικίαση…
— Όσο για τη γνωστή δικαιολογία ότι ο πρέσβης παραθέτει δεξιώσεις στο σπίτι του, να θυμίσουμε κατ’ αρχάς ότι έχουν κοπεί κατά πολύ τα έξοδα για τέτοιου είδους δημόσιες σχέσεις και σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο και θα μας έτσουζε πολύ λιγότερο εάν στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον οι πρέσβεις τάιζαν τους καλεσμένους τους στο ακριβότερο εστιατόριο της πόλης…
— Τι (εσωτερικά) μηνύματα ήθελε να στείλει ο Χ. Παμπούκης με το ταξίδι στο Ισραήλ; Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι τον συνόδευε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης –που έχει άριστες σχέσεις με το εβραϊκό λόμπι– και ότι εκείνες τις ημέρες άδειαζε τον άλλο υφυπουργό Εξωτερικών Σ. Κουβέλη για την υπόθεση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό, βλέπουμε ένα ακόμη μέτωπο να διαμορφώνεται στην κυβέρνηση στον κρίσιμο τομέα των ξένων επενδύσεων και των διμερών σχέσεων με συγκεκριμένες κρίσιμες χώρες…
— Αληθεύει ότι ο Άλεξ Ρόντος βρισκόταν στο Βελιγράδι για τους εορτασμούς των δέκα ετών από την ανατροπή του Μιλόσεβιτς; Οι γνωστοί του πάντως από τις ΜΚΟ, που ενισχύονται από το Ίδρυμα Σόρος, υποδέχθηκαν τον κ. Παπανδρέου, συγκινημένοι μάλιστα για τη «βοήθεια» που τους είχε προσφέρει.
— Με την ευκαιρία: Εντυπωσίασε ο πρωθυπουργός μιλώντας από το Βελιγράδι για τη «συμμετοχή» του ίδιου και της Ελλάδας στην επιχείρηση ανατροπής του Μιλόσεβιτς. Και εμείς που νομίζαμε ότι όσα γράφονταν τότε ήταν απλώς κακοήθειες…
— Μα είναι δυνατόν πρέσβης, ο οποίος ευνοημένος από το σύστημα Μπακογιάννη βρέθηκε σε ιδιαίτερα υψηλή και κρίσιμη θέση στο εξωτερικό, να θεωρεί ότι θα αφήσει σύντομα τις ελβετικές σοκολάτες για να απολαύσει και πάλι τη θέα προς τον ποταμό Χάντσον από τις όχθες του Μανχάταν;

— Όπως καταλάβατε, έπειτα από όλη αυτήν την επικοινωνιακή επίθεση και πλήρη επικράτηση της τουρκικής πλευράς, αυτό που απομένει, ως λογική συνέπεια, είναι το τι θα δώσει ακόμη η Αθήνα ως αντάλλαγμα για να συντηρήσει την καλή διάθεση του σουλτάνου…

— Απλώς δεν μαθαίνουν από τα παθήματα: Ο σουλτάνος όσο βλέπει να πηγαίνουν με τα νερά του, όλο και περισσότερα θα ζητά. Αυτό που δεν μπορούμε να μαντέψουμε είναι τι χουνέρι τους ετοιμάζει αυτήν τη φορά…

— Ποιοι είναι αυτοί οι δημοσιογράφοι οι οποίοι βρέθηκαν στη Σμύρνη τον Σεπτέμβριο και, με καλεσμένο τον Θ. Πάγκαλο, από ελληνικής πλευράς, και μερικούς τούρκους υπουργούς από την άλλη, έκαναν συνέδριο και δρομολόγησαν μάλιστα και θεσμική συνεργασία υπό μορφή ΜΚΟ;

— Ένα ερώτημα τίθεται: Πήραν χρήματα οι διοργανωτές της εκδήλωσης και οι εμπνευστές του θεσμού από κρατικά ιδρύματα των δύο χωρών; Και επειδή για την Τουρκία δεν πρόκειται να μάθουμε (εξάλλου εκεί η ΜΙΤ δουλεύει σωστά) μήπως πρέπει να δοθούν επαρκή στοιχεία για το εάν υπάρχει η οποιαδήποτε χρηματοδότηση από ελληνικής πλευράς στην «πρωτοβουλία» αυτή;

— Οι πρέσβεις μας στη Λ. Αμερική άραγε έχουν δώσει σημεία ζωής τους τελευταίους μήνες; Μαθαίνουμε ότι αναζητήθηκε ο πρέσβης για υπηρεσιακή υπόθεση, αλλά έλειπε ημέρες εις εξερεύνησιν της ενδοχώρας. Δεν γνωρίζουμε εάν εξέδραμε με μοτοσικλέτα, αλλά πάντως η φωτογραφική μηχανή δεν του έλειπε…

— Δεν θέλουμε να πιστέψουμε αυτό που μας μετέφεραν, ότι στην περίφημη πια υπουργική εκδρομή στο διεθνούς φήμης στοκατζίδικο Γούντμπερι (συγγνώμη για τη λάθος προφορά την προηγούμενη εβδομάδα) όχι μόνο χρησιμοποιήθηκε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του μόνιμου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και λιμουζίνες που είχαν νοικιασθεί από τη ΜΕΑ. Γιατί, αν πράγματι την υπουργική λιμουζίνα τη συνόδευαν και δύο ακόμη, τίθεται το ερώτημα: Ποιοι συνόδευαν τον κ. Δρούτσα στα ψώνια;


Σχολιάστε εδώ