ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην «τρόικα» γνωρίζουν καλά ότι αν ισχύσει ως έχει το Μνημόνιο, η χώρα μας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλές δανειακές ανάγκες της επόμενης τριετίας, με ορατό τον κίνδυνο οι δανειστές να χάσουν τα λεφτά τους. Προκειμένου λοιπόν να εξασφαλίσουν ότι, έστω και με καθυστέρηση, θα τα πάρουν, συζητούν εδώ και μήνες και θα προωθήσουν μέσα στο 2011 τη «ρύθμιση» για την επιμήκυνση του χρόνου, από τρία σε επτά χρόνια.
Θα προηγηθεί, όπως προαναφέραμε, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθεί και πιθανότατα θα αποφασισθεί η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας του Μάαστριχτ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το νέο Σύμφωνο θα είναι φρικτό, πολύ πιο αυστηρό, σχεδόν «εξοντωτικό» για τις χώρες μέλη των οποίων οι δείκτες βασικών οικονομικών δεικτών παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση από τα προβλεπόμενα όρια. Παράγοντες στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι με το νέο αυτό Σύμφωνο «ποινικοποιείται η οικονομική πολιτική» των κρατών, καθώς για όσα το παραβαίνουν θα προβλέπονται «βαριές ποινές» και στην ουσία οι κυβερνήσεις θα είναι «δεμένες χειροπόδαρα».
Όλα αυτά αποτελούν πρωτοβουλία της Γερμανίας που επιχειρεί να επιβάλει μια «οικονομική δικτατορία» και η απορία είναι αν οι άλλες χώρες, και βασικά η Γαλλία, δεν θα αντιδράσουν στο πλαίσιο που προωθεί το Βερολίνο. Το βέβαιο είναι ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα επιμείνει προκειμένου να αμβλύνει τις αναμενόμενες αντιδράσεις των γερμανών πολιτών όταν στη συνέχεια συμφωνήσει με την απόφαση για παράταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από τους περιορισμούς.
Στο μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα σχετικά με την τρίτη δόση του δανείου κι αυτό λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε στις τάξεις του ΔΝΤ η εκτίναξη του ελλείμματος από 13,7% σε 15,5%. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν είχε εκφράσει την ενόχλησή του για την εξέλιξη αυτή, άφησε όμως να εννοηθεί ότι δεν αλλάζει κάτι ως προς τη στάση του ΔΝΤ. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση του οργάνου (15-17 Νοεμβρίου) όπου παίρνουν μέρος οι εκπρόσωποι των είκοσι κρατών που μετέχουν στο Ταμείο και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη στάση που θα τηρήσουν ορισμένοι από αυτούς. Το θέμα, όπως τονίζουν καλά ενημερωμένες πηγές, είναι πώς θα εκλάβουν την αύξηση του ελλείμματος, αν πρόκειται για νέα απόκρυψη στοιχείων ή αν διαφορετικά γίνεται το μέτρημα…