Συζητήσεις Πειραιώς και Marfin για το Alter

Tις συζητήσεις με τις τράπεζες αποκαλύπτει το ίδιο το κανάλι σε απάντηση που έστειλε προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η λύση ακόμη δεν έχει βρεθεί, αν και στη διαδικασία η κυβέρνηση δήλωσε πρόθυμη να βοηθήσει, καθώς στον σταθμό εργάζονται περίπου 700 άτομα.
Οι άμεσες οφειλές προς το Δημόσιο, το προσωπικό, τους τόκους των δανείων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προκύπτει από την απάντηση, ανέρχονται σε 12,978 εκατ. ευρώ και «αποτελούν το 23,7% των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας». Όπως προκύπτει από το έγγραφο του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθηνών με θέμα «Διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου έναντι της επιχείρησης Ελεύθερη Τηλεόραση ΑΕ (Alter)», διαπιστώθηκε ότι για «το χρονικό διάστημα 1.12.2009 – 31.8.2010 δεν έχει αποδώσει στο Δημόσιο ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και αμοιβές ελευθέρων επαγγελματιών και λοιπούς παρακρατούμενους φόρους». Αποτέλεσμα ήταν η απαγόρευση έκδοσης βεβαιώσεων από τις ΔΟΥ και η δέσμευση του 50% των λογαριασμών όψεως της εταιρείας και δύο στελεχών του καναλιού, με εξαίρεση τη μισθοδοσία.
Στην απάντηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Alter επί του συγκεκριμένου ζητήματος αναφέρεται στη δέσμευση των λογαριασμών για μη καταβεβλημένους φόρους 6,889 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δηλώνει πως «προτίθεται να προβεί σε διοικητικό συμβιβασμό καταβάλλοντας το συντομότερο δυνατόν το 20% της ανωτέρω οφειλής», ποσόν που απαιτείται για να αρθεί η προαναφερόμενη δέσμευση και στη συνέχεια να ρυθμιστεί το υπόλοιπο σε δόσεις.
Όμως για το διάστημα που υφίσταται η δέσμευση υπάρχει προσωρινή ταμειακή δυσκολία. Το Alter υποστηρίζει πως «λόγω του προσωρινού χαρακτήρα της εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας».
Οι τόκοι προς τις τράπεζες ανέρχονται σε 4,461 εκατ. ευρώ και αφορούν το εννιάμηνο του 2010. Το Alter «συζητά» μαζί τους «για τη διευθέτηση της οφειλής», ενώ σημειώνει πως «καμία νομική ενέργεια δεν έχει γίνει» σε βάρος του. Οι οφειλές προς το προσωπικό φτάνουν το 1,080 εκατ. ευρώ και εκφράζεται η εκτίμηση πως η εταιρεία «θα καταφέρει να καταβάλει την ανωτέρω οφειλή εντός της επόμενης εβδομάδας».
Τέλος, οι οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στο ποσόν των 548.000 ευρώ για τον Αύγουστο του 2010 και ήταν καταβλητέες τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η εταιρεία εκτιμά ότι «θα καταφέρει να καταβάλει την ανωτέρω οφειλή εντός του επόμενου μήνα». Κατά το Alter, «δεν υπάρχει κάποιο γεγονός το οποίο να έχει περιέλθει σε γνώση μας και να κρίνεται σημαντικό ως δυνάμενο να επηρεάσει δυσμενώς την περιουσιακή, νομική και οικονομική διάρθρωση της εταιρείας».
«Πακέτο σωτηρίας» για τα media
Ανοικτή συζήτηση της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, των ραδιοφωνικών σταθμών και των εφημερίδων για τη διάσωση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι επαφές είχαν ξεκινήσει το προηγούμενο διάστημα, όπως αποκαλύψαμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση, και αφορούν το σύνολο των ζητημάτων. Μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, καθώς ακόμη κατατίθενται προτάσεις και γίνεται η επεξεργασία τους. Η αίσθηση είναι ότι το πακέτο των μέτρων θα ανακοινωθεί μετά την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ ΕΙΗΕΑ και ΕΣΗΕΑ, γι’ αυτό και το ραντεβού της περασμένης Δευτέρας έχει βαρύνουσα σημασία. Η ΕΙΗΕΑ δήλωσε πως θα καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις της μέχρι αύριο, Δευτέρα, ενώ η ΕΣΗΕΑ δεν απάντησε στις προκλήσεις που δέχτηκε. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η πρόταση του Φώτη Μπόμπολα περιλάμβανε μείωση κατά 15% των αποδοχών και κατά 50% των κυριακάτικων αμοιβών των συντακτών. Ο Στ. Ψυχάρης με τη σειρά του έκανε αναφορά σε μηδενικές αυξήσεις. Κανείς από τους δύο, ούτε και από τους άλλους δύο παριστάμενους εκδότες, τον Θέμη Αλαφούζο και τη Μαριέττα Αθανασιάδη, δεν δεσμεύτηκε για τις θέσεις εργασίας. Μάλιστα, ένας εκ των εκδοτών έκανε την πρόβλεψη πως, αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, μια μεγάλη εφημερίδα θα κλείσει σε δύο χρόνια. Παράλληλα, επανήλθε η συζήτηση για το αγγελιόσημο, καθώς υπάρχει ο φόβος για καταγγελία του συστήματος στην «τρόικα». Προτείνεται η δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου του αριθμού των εργαζομένων ανά εφημερίδα σε σχέση με το ύψος του αγγελιοσήμου. Αν δηλαδή μια εφημερίδα έχει λιγότερες διαφημίσεις από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί, η διαφορά δεν θα καλύπτεται από τον πόρο, αλλά από τον εκδότη. Η δεύτερη πρόταση είναι η μείωση του πόρου του αγγελιοσήμου κατά 50% για να ενισχυθεί η διαφημιστική δαπάνη κυρίως στην τηλεόραση. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εργασίας επαναφέρει το ζήτημα της ασφάλισης των εργαζομένων στο internet.


Σχολιάστε εδώ