στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Η επόμενη ημέρα των τραπεζικών αυξήσεων (θυμηθείτε, δεν ήταν μόνον η Εθνική που άντλησε χρήματα από την αγορά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, το ίδιο έπραξε και η Τράπεζα Κύπρου, ομοίως με μεγάλη επιτυχία), έφτασε! Και ακόμα και τώρα, παρά το γεγονός πως η υπερκάλυψη των αυξήσεων τής κατά τεκμήριο μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας και της μεγαλύτερης εν Ελλάδι κυπριακής, ιδίως μεσούσης μιας περιόδου έντονης κρίσης στην αγορά και γενικότερης έλλειψης ρευστού, είναι υγιές σημάδι και ενδεχομένως ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στην αγορά, η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι παραμένουν μάλλον διστακτικοί για τις προοπτικές του ΧΑ και της οικονομίας μας γενικότερα!
δ Κατά τους πλέον απαισιόδοξους, εκείνο που αναζητείται ακόμα είναι το πόσο χαμηλότερα μπορεί να πάει η αγορά. Είναι οι ίδιοι που συνδέουν τις προοπτικές του ΧΑ με τη διασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης της χώρας μας από τον μηχανισμό στήριξης, οι ίδιοι που βλέπουν με… καχυποψία τη νέα φοροκαταιγίδα που προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 και εστιάζουν στον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,6% για τη νέα χρονιά.
δ Στον αντίποδα οι αισιόδοξοι, που όσο κι αν παραδέχονται πως και το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, εντούτοις θεωρούν πως από το β΄ εξάμηνο του 2011 θα αρχίσει μια σταδιακή βελτίωση της οικονομίας, άρα και της αγοράς. Στις τάξεις αυτών συγκαταλέγεται ακόμα και ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος!
δ Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η εικόνα που θα καταγράψει η αγορά τους επόμενους μήνες -οι επαγγελματίες δίνουν ορίζοντα 6 έως 8 μηνών- το σίγουρο είναι πως τα σενάρια που «τρέχουν» αυτήν την εποχή έχουν να κάνουν με κυοφορούμενες συμφωνίες που κατ’ άλλους έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και κατ’ άλλους πιο μακροπρόθεσμη προοπτική.
δ Ο λόγος φυσικά για τις δρομολογούμενες (;) συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο, είτε για τις νέες αυξήσεις κεφαλαίου που σχεδιάζουν κι άλλες τράπεζες.
δ Επίσης δεν φαίνεται να καθυστερεί για πολύ ακόμη η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου τόσο στην ενέργεια, όσο και στα τυχερά παιχνίδια, ενώ τέλος δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως -εφόσον οι περιστάσεις το επιτρέψουν- θα δρομολογηθούν deals και από μια σειρά εισηγμένων σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις!
δ Συνεπώς η όποια «επενδυτική στρατηγική», ιδίως όσον αφορά στους μικρομεσαίους ιδιώτες επενδυτές, μάλλον έχει ορίζοντα μεσομακροπρόθεσμο. Και βλέπουμε…
YΓ.: Διαμαρτύρονται οι χρηματιστές για την επιβολή φόρου υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Την Πέμπτη το προεδρείο του ΣΜΕΧΑ είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών για να του υποβάλει τις ενστάσεις των επαγγελματιών της αγοράς στη νέα φορολογική επιβάρυνση του ΧΑ. Σε κάθε περίπτωση, η φράση έμπειρου χρηματιστή τα λέει όλα: «Η φορολόγηση είναι εχθρός του χρηματιστηρίου». Έλα, όμως, που είναι και «φίλος» των δημόσιων ταμείων…


Σχολιάστε εδώ