Μνημόνιο… διαρκείας!
ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι δεν τίθεται θέμα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και άρα παράτασης του Μνημονίου, προκύπτει τώρα ότι όχι μόνο υπάρχει θέμα αλλά και συζητείται ήδη στο παρασκήνιο. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος – Καν δήλωσε ότι ο Οργανισμός συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπό τον όρο ότι θα συναινέσουν και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι δεν έχει υποβληθεί σχετικό ελληνικό αίτημα και η εδώ κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για θεωρητική και μόνο συζήτηση. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη προφορική συμφωνία, που θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η πρόθεση του ΔΝΤ αλλά και της ΕΕ για παράταση του χρόνου αποπληρωμής αποτελεί αναγνώριση και επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. Κι αυτό λόγω της δεδομένης αδυναμίας της χώρας μας να ανταποκριθεί στις δανειακές ανάγκες τα επόμενα χρόνια. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να συμφωνεί υπό την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα συνοδεύεται από νέα μέτρα, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς έκαναν λόγο για ένα νέο Μνημόνιο, χειρότερο από το σημερινό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τυχόν επιμήκυνση του χρόνου θα σημάνει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια μέχρι το 2020 κι ως τότε θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της «τρόικας». Στο μεταξύ, εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί το τελικό (αναθεωρημένο) ύψος του ελλείμματος, που αναμένεται να υπερβεί το 15%. Το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων, πλην όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της «τρόικας». Τα spreads υποχώρησαν σημαντικά τις προηγούμενες ημέρες, γεγονός που αποδίδεται στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.
Στο «κόκκινο
ΧΤΥΠΗΣΕ «κόκκινο» η αντιπαράθεση κυβέρνησης – Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή αναφορά του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αρχικά φερόταν να έχει πει για συνομιλία που είχε με έλληνα πρωθυπουργό (χωρίς να τον κατονομάσει), ο οποίος του είχε ομολογήσει ότι κυβερνά μια «διεφθαρμένη χώρα»! Η κυβέρνηση έσπευσε να τονίσει ότι δεν επρόκειτο για τον Γ. Παπανδρέου, ενώ κατηγορηματικά διέψευσαν το γεγονός ο Κ. Σημίτης και ο Κ. Καραμανλής. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου υπαινίχθηκε ότι επρόκειτο για τον κ. Καραμανλή. Την επομένη ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε συνομιλία με έλληνα πρωθυπουργό, αλλά ότι αναφέρθηκε σε δημόσια δήλωση του κ. Παπανδρέου για την ύπαρξη εκτεταμένης διαφθοράς στην Ελλάδα. Η διευκρίνιση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ΝΔ, που κατήγγειλε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ενώ έκανε λόγο για «πολιτικό ατόπημα» τους κ. Παπακωνσταντίνου. Από την Κέρκυρα ο Αντ. Σαμαράς επιτέθηκε στον Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι με τα λεγόμενά του δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό και κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη για τους υπαινιγμούς του κ. Παπακωνσταντίνου εναντίον του Κ. Καραμανλή. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στη Βουλή ότι δεν έχει αντίρρηση να ζητήσει συγγνώμη, αρκεί να προηγηθεί ο κ. Καραμανλής για να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την κατάσταση στην οποία παρέδωσε την οικονομία.
«Ναυαγοσώστης»
ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΥΧΓΥΣΗ προέκυψε… ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του τάχθηκε υπέρ του Μνημονίου, επιτέθηκε στον Αντ. Σαμαρά και στον Κ. Καραμανλή και κάλεσε εμμέσως τον Γ. Παπανδρέου να πάρει κι άλλα μέτρα. Είπε ότι η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει από το 1990, χαρακτήρισε «λαϊκιστή» τον κ. Σαμαρά και είπε πως αν συνεχίσει με την ίδια τακτική δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός. Έντονη ήταν η αντίδραση της Ρηγίλλης, που χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό «ναυαγοσώστη του ΠΑΣΟΚ», τονίζοντας ότι τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές επιτέθηκε στην παράταξη που τον ανέδειξε στα ανώτατα αξιώματα. Στη Ρηγίλλης εξετάσθηκε το ενδεχόμενο διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού, ωστόσο ο κ. Σαμαράς απέρριψε τη σχετική πρόταση. Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν συμφωνεί σε όλα με τον πατέρα του, αλλά χαρακτήρισε άκομψη την απάντηση της Νέας Δημοκρατίας. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τη ΝΔ. Τα πράγματα για την οικογένεια θα περιπλακούν ακόμη περισσότερο όταν μετά τις εκλογές η Ντ. Μπακογιάννη θα ανακοινώσει την ίδρυση του νέου κόμματος. Το βέβαιο είναι ότι στο κοντινό μέλλον θα έχουμε και νέες συγκρούσεις Σαμαρά – Μητσοτάκη.
Μοντέλο ΟΣΕ!
ΤΟ… ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΣΕ –μείωση προσωπικού, περικοπές μισθών– προωθεί και θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και στις ΔΕΚΟ, οι οποίες ούτως ή άλλως αποτελούν μία από τις τρεις βασικές «πηγές» των δημόσιων ελλειμμάτων. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού με την «τρόικα», η οποία πιέζει για «εξυγίανση» των δημόσιων οργανισμών, πιθανότατα μέσα στον επόμενο μήνα. Τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τις έντεκα πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Τη διετία 2007-2009 οι ζημίες τους αυξήθηκαν κατά 31%. Μεγάλες τομές αναμένεται να γίνουν στις αστικές συγκοινωνίες, όπου οι περικοπές σε προσωπικό και μισθούς θα συνοδευτούν από αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων. Τα σχέδια της κυβέρνησης έχουν θέσει σε συναγερμό τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή, η ΓΣΕΕ καλεί την ΑΔΕΔΥ σε διάλογο προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους για την πραγματοποίηση κοινών απεργιακών κινητοποιήσεων.
ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ Τρίτη, τελικά, θα ταξιδέψει στη Γερμανία αντιπροσωπεία βουλευτών της Εξεταστικής που ερευνά το σκάνδαλο της Ζήμενς, προκειμένου να πάρει καταθέσεις από τους άλλοτε ισχυρούς άνδρες της γερμανικής εταιρείας, μεταξύ των οποίων και ο Χριστοφοράκος, για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων». Στην αποστολή δεν θα μετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στο γεγονός ότι οι καταθέσεις θα γίνουν με γραπτές ερωτήσεις και μέσω γερμανών δικαστών. Για απόκρυψη στοιχείων κατηγόρησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τον πρόεδρο της Επιτροπής Σ. Βαλυράκη. Οι εργασίες της Επιτροπής λήγουν κανονικά στις 20 Οκτωβρίου, αλλά θα δοθεί παράταση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.