Μικρά και… ενοχλητικά

Πόλεμος διʼ αλληλογραφίας
Στην… ουρά έχουν μπει οι Μητροπολίτες που διαφωνούν με τις επιλογές του διευθυντή των οικονομικών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ) κ. Α. Ζαμπέλη και τον «πυροβολούν» αδιακρίτως. Το κακό ξεκίνησε από μια επιστολή του κ. Ζαμπέλη προς τον Μητροπολίτη Ηλείας, στην οποία, μεταξύ άλλων υπηρεσιακών, του ζητά να του αναφέρει ποια πρόσωπα σπέρνουν διχόνοιες ανάμεσά τους για να τους «θέσει στο περιθώριο». Ως… αντάλλαγμα, γράφει ο κ. Ζαμπέλης, θα «απαντήσει δίχως λογισμούς» και θα δώσει τα αντίγραφα πρακτικών της διοικούσας επιτροπής της ΕΚΥΟ που αναφέρονται στον Μητροπολίτη Ηλείας, ως πρόεδρο της «Αλληλεγγύης» (παρότι ο κ. Ζαμπέλης έχει τη νομική υποχρέωση να το κάνει, καθόσον τα έγγραφα αναφέρουν τον Ηλείας).
Σε απάντηση αυτής της επιστολής, ο Μητροπολίτης Ηλείας γράφει: «Θέτεις υπό τον όρο της αμοιβαιότητας τη χορήγηση των αιτουμένων υπ’ εμού εγγράφων, ενώ τούτο είναι υποχρέωση της υπηρεσίας σας;». «Δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω και όχι ευμενώς να σχολιάσω», γράφει ο Μητροπολίτης Ηλείας, «την τελευταία παράγραφο του εγγράφου σου (σ.σ. αφορά στο αίτημα του κ. Ζαμπέλη να δώσει τα έγγραφα που αφορούν τον Ηλείας με την προϋπόθεση να πάρει ως αντάλλαγμα την πληροφόρηση που επιθυμεί…)». Η επιστολή του Μητροπολίτη Ηλείας «κλείνει» με ένα ύφος ενδεικτικό της… συμπάθειας που τρέφει ο κ. Γερμανός προς τον κ. Ζαμπέλη: «Εσύ μου επέστρεψες το γράμμα μου, που σου ζητούσα τα αντίγραφα, διά να το αποστείλω στον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων ως πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής. Τώρα πώς στο έγγραφο της Συνόδου προς τον άγιο Ιωαννίνων, θα απαντήσεις εσύ και μάλιστα υπό όρους;». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει παρέμβει «πυροσβεστικά» στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών, παρότι όλες οι επιστολές κοινοποιούνται και στον ίδιο.

Και με τη βούλα
Μητροπολίτες… Τούρκοι!
Εγκρίθηκε από τις τουρκικές αρχές ο κατάλογος με τους πρώτους Μητροπολίτες του εξωτερικού που ζήτησαν και θα λάβουν την τουρκική υπηκοότητα, απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσει ένας Μητροπολίτης στο αξίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Οι Μητροπολίτες Πέτρας Νεκτάριος, Σητείας Ευγένιος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιος, Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, Ιταλίας Γεννάδιος, Μιλήτου Απόστολος, Πισιδίας Σωτήριος, Δαρδανελλίων Νικήτας, Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος και Μπουένος Άιρες Ταράσιος θα αποκτήσουν το «χαρτί» που θα τους ανοίξει τον δρόμο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο όταν μελλοντικά προκύψει θέμα διαδοχής του κ. Βαρθολομαίου. Κάποιοι, λένε οι κακές οι γλώσσες, πέταξαν από τη χαρά τους όταν απέκτησαν την τουρκική υπηκοότητα. O tempora, o mores…


Σχολιάστε εδώ