Με γενική απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι στον προϋπολογισμό

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από κυβερνητικής πλευράς να επικρατήσει κοινωνική νηνεμία, με σαφείς τις εκλογικές σκοπιμότητες, η οικονομική πραγματικότητα και οι «αναδιαρθρώσεις» που εκποιούν και τα τελευταία οχυρά δημόσιων οργανισμών, εκτός από κλίμα οξύτητας, πυροδοτούν εκτεταμένες κινητοποιήσεις σε ΟΣΕ, Προαστιακό, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ. Παράλληλα:
Στις 15 Δεκεμβρίου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν 24ωρη γενική απεργία κατά του κρατικού προϋπολογισμού του 2011, επί της ουσίας απεργία απόκρουσης των μέτρων που επιβάλλει το Μνημόνιο της ντροπής και εξοντώνουν εργαζόμενους και συνταξιούχους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, επιβάλλουν εργασιακή ζούγκλα και εξαφανίζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ –
ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) στην Ολομέλεια της διοίκησης, αφού πήραν «αντιμνημονιακή» θέση, συμφώνησαν για την κήρυξη της 24ωρης απεργίας στις 15 Δεκεμβρίου, παρά την έμφαση που οι εκπρόσωποι τους έδωσαν στη διαφορετικότητα διεκδικήσεων, αναλύσεων και λύσεων. Σημειώνεται ότι την Τρίτη το βράδυ συνεδρίασαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, ενώ πριν από την Ολομέλεια οι
ΔΑΚΕίτες είχαν επίσης σύντομη συνάντηση για τον συντονισμό των προτάσεών τους.
Και πάλι μόνος ομιλητής εκ μέρους της ΠΑΣΚΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος περισσότερο έμοιαζε να απολογείται ή να αντεπιτίθεται σε όσους τον κατηγορούν για συμβιβασμούς και έλλειψη αγωνιστικότητας, ενώ αίσθηση προκάλεσαν:
• Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγ. Μπουζούλας, (ΔΑΚΕ) ο οποίος στην εισήγησή του χαρακτήρισε το Μνημόνιο ωμή κατοχή και τάχθηκε υπέρ μιας πιο επιθετικής στάσης των συνδικάτων για την ανατροπή του και
• ο αναπληρωτής πρόεδρος Γ. Γαβρίλης (Αυτόνομη Παρέμβαση) όταν προειδοποίησε σε δραματικό τόνο πως «ή το συνδικαλιστικό κίνημα θα αλλάξει ή θα οδηγηθεί σε στρατηγική ήττας» με ολέθριες συνέπειες ακόμη και για τη δημοκρατία.
Εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Θ. Κούτρας, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, αφού διευκρίνισε ότι το ΠΑΜΕ θα συμμετέχει στην απεργία της 15ης Δεκεμβρίου με ξεχωριστό πλαίσιο και συγκεντρώσεις, κάλεσε όλους στις αυτοδιοικητικές εκλογές να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Ως προς την εισήγηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, ο οποίος προειδοποίησε ή προανήγγειλε ουσιαστικά ότι επίκειται νέα επιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων και μίλησε για νέες απεργίες για τις οποίες παλεύει να είναι μαζικές και ενωτικές, έχουν ιδιαίτερη σημασία ορισμένες αναφορές όπως:
«Το Μνημόνιο απερίφραστα το καταδικάζουμε, αλλά αντιμνημόνιο δεν έχουμε δει», για να συνεχίσει λέγοντας ότι «τα συνδικάτα έχουν πιο ολοκληρωμένες πολιτικές προτάσεις από ό,τι έχουν τα κόμματα».
Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
Σε βαθιά κατάψυξη
• «Βρισκόμαστε πέντε μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτικών εκπροσώπων των δανειστών. Τα δικαιώματά μας έχουν μπει στη λαιμητόμο, ενέκυψε φοροκαταιγίδα και η πραγματική οικονομία δεν είναι απλώς σε ύφεση, αλλά βρίσκεται σε περίοδο βαθιάς κατάψυξης. Μετά πέντε μήνες, το μέλλον είναι εξαιρετικά δυσοίωνο.
• Υπάρχει τις τελευταίες ημέρες ένας επικοινωνιακός ορυμαγδός για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Επιχειρήσεις με δύναμη, με κοινωνική ωφελιμότητα και σπουδαίο έργο βρίσκονται, σχήμα λόγου, στο έλεος του Θεού. Αυτοί που παίζουν τον Θεό τις καταστρέφουν.
• Είμαστε οι μόνοι που αντιπαρατεθήκαμε στο Μνημόνιο με επιχειρήματα και ολοκληρωμένες προτάσεις. Ό,τι κάναμε το κάναμε με δράση και πολιτικό λόγο. Προτείναμε την υπέρβαση του Μνημονίου μέσα από ένα μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Παρ’ όλα αυτά γίνεται λυσσαλέα επίθεση από συγκεκριμένα Μέσα, από ορισμένους δημοσιογράφους και πολιτικά κόμματα, εναντίον των συνδικάτων και των συνδικαλιστών.


Σχολιάστε εδώ