Λάθος Λούκα…

Συζητείται ότι ως κίνητρο για να αποφευχθούν απολύσεις θα επιδοτηθεί ένα ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών, με δέσμευση των επιχειρήσεων ότι για 18 μήνες θα διατηρήσουν τις σημερινές θέσεις εργασίας. Ξεχνάνε όμως ότι για να κρατηθεί στη ζωή μια επιχείρηση πρέπει να υπάρχει καταναλωτής, να υπάρχει τζίρος, αλλιώς, αν δεν έχει δουλειά, πριν φτάσει στο έσχατο σημείο, στο λουκέτο, αναγκαστικά θα κάνει κάποιες απολύσεις, μήπως και επιβιώσει. Προτεραιότητα, και μάλιστα άμεση, Λούκα, είναι η παροχή οξυγόνου στην αγορά. Έτσι μόνο αποτρέπονται οι περικοπές θέσεων εργασίας.
Επαγγελματίες ανέργους φτιάχνει ο ΟΑΕΔ
Και εδώ μπαίνει ένα μεγάλο, απόλυτα συναφές θέμα. Με τα επιδόματα ανεργίας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Ουσιαστικά επιδοτεί, κυρία υπουργέ, την ανεργία. Αντί να επιδοτεί την εργασία. Έχει φτιάξει ο ΟΑΕΔ επαγγελματίες ανέργους!
Ωμά θα το πούμε: «Επάγγελμα: άνεργος»! Από μια ματιά δειγματοληπτική αυτό που θα προκύψει είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ είναι κάθε χρόνο τα ίδια άτομα. Το έχουν βρει κάποιοι ξύπνιοι, στήνουν μια δουλειά π.χ. στο όνομα της γυναίκας τους, ή εργάζονται ανασφάλιστοι και κάνουν τους ανέργους και πάνε τα επιδόματα του ΟΑΕΔ τζάμπα σε άτομα που δεν έχουν ανάγκη.
Χρειάζεται και στον ΟΑΕΔ ριζική αλλαγή, Λούκα, για να πιάνουν τόπο τα επιδόματα και να πηγαίνουν σε πραγματικούς ανέργους.


Σχολιάστε εδώ