Κάτι κινείται, αλλά…

Κάθε προσεκτικός παρατηρητής αντιλαμβάνεται ότι το κλίμα διεθνώς έχει αλλάξει για την Ελλάδα. Η αξιοπιστία της χώρας ανακτάται βήμα βήμα. Ακόμα και οι περιβόητες αγορές αρχίζουν να βλέπουν θετικά την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή που πραγματοποιείται, όπως αποδεικνύει η επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Ήδη ΕΕ και ΔΝΤ συζητούν το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Θετικό κλίμα για την ελληνική προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης επικράτησε και στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. Καλά λόγια ακούσαμε από τον Ντομινίκ Στρος-Καν: «Η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί σπουδαίο έργο – οδηγεί την ελληνική οικονομία εκτός της κρίσης». Μετά ταύτα τα spreads των ομολόγων της χώρας μας εμφανίζουν σαφή τάση αποκλιμάκωσης. Βέβαια, δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα τον κίνδυνο χρεοκοπίας, γιʼ αυτό και πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες, καθότι υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα να γίνουν. Περιθώρια εφησυχασμού δεν υπάρχουν.
•Όμως για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού, απαιτείται να αλλάξει η νοοτροπία του πολιτικού προσωπικού της χώρας, καθώς και των Μέσων Ενημέρωσης. Δυστυχώς, η πολιτική αντιπαράθεση διεξάγεται σε επίπεδο εντυπωσιολογίας και πολλάκις καταντά απλή σκιαμαχία. Ίδια κατάσταση επικρατεί στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται μέσω της τηλεόρασης. Δημοσιογράφοι λαϊκίζουν συστηματικά και κινδυνολογούν στο όνομα της τηλεθέασης, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια την προσπάθεια της χώρας να βγει η οικονομία εκτός της κρίσης. Άπλεροι παρουσιαστές απλοποιούν πολύπλοκα προβλήματα, το παίζουν υπερασπιστές των αδυνάτων και αρπάζουν κάθε ευκαιρία για να κάνουν επίδειξη των γυμνασμάτων τους, όλων των κουρελιών και των σπάγκων του παζαριού τους.
•Καιρός είναι άπαντες να αντιληφθούν ότι, αν βουλιάξει η χώρα, θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Ας συνέλθουν λοιπόν όλοι και ας αρχίσουν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα. Κανείς μα κανείς δεν δικαιούται να παίζει παιχνίδια με τις θυσίες του λαού και την τιτάνια προσπάθεια που κάνει η χώρα για να απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και να ανασυγκροτήσει την παραγωγική της βάση.


Σχολιάστε εδώ