Θυμό θα βγάλουν οι κάλπες

Θεωρεί ότι καθώς θα πλησιάζουμε την ημερομηνία των εκλογών το ποσοστό της αποχής θα μειώνεται και υπογραμμίζει ότι «η αποχή, η απάθεια ωφελεί την κυβέρνηση και τα σχέδιά της». Ο κ. Κικίλιας απαντά στις αιτιάσεις των αντιπάλων του για «έλλειψη εμπειρίας» και μιλά για «τη δική τους εμπειρία που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα», ενώ επισημαίνει ότι όποιος εκλεγεί περιφερειάρχης θα πρέπει να είναι διεκδικητικός και όχι «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος», όπως λέει χαρακτηριστικά. Τέλος, ο κ. Κικίλιας αντιπαρέρχεται το ερώτημα αν είναι ικανοποιημένος με τη στήριξη που του παρέχουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «είμαστε μια ισχυρή ομάδα, πλήρεις σε όλους του τομείς και “οργώνουμε” καθημερινά την Περιφέρεια Αττικής».

// Σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ρευστότητα στην κοινωνία. Το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό. Με ποια κριτήρια πιστεύετε ότι θα ψηφίσουν οι πολίτες;
Ας μη γελιόμαστε, όσο το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό σημαίνει ότι αυτό που λέμε πολιτικός λόγος δεν πείθει. Συνηθίζω να λέω ότι σήμερα το διακύβευμα είναι αν θα συνεχίσουμε να εξασκούμαστε στη διαχείριση της πολιτικής ή θα προχωρήσουμε τολμηρά σε πολιτική διαχείρισης των προβλημάτων. Θέλω να γίνω σαφής, ο κόσμος δεν πείθεται γιατί κουράστηκε από τα επικοινωνιακά παιχνίδια, τον ξύλινο λόγο, τις προεκλογικές υποσχέσεις που την επαύριο γίνονται αδιαφορία, αδράνεια, αλαζονεία εξουσίας. Πιστεύω όμως ότι είναι αρκετά νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για τους αναποφάσιστους. Κυρίως πρόκειται για κυμαινόμενους ψηφοφόρους που περιμένουν να ακούσουν τα προγράμματα των συνδυασμών και να τοποθετηθούν. Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου τα κριτήρια των πολιτών είναι συγκεκριμένα: Ο κόσμος αναζητά λύσεις για τα αυτοδιοικητικά προβλήματα και για τα θέματα της καθημερινότητάς του, κυρίως λύσεις σε θέματα που άπτονται της κοινωνικής μέριμνας, της καθαριότητας και της ασφάλειας. Όμως από την άλλη έχουμε και σαφέστατα πολιτικά κριτήρια στη λαίλαπα των οικονομικών μέτρων με τα οποία η κυβέρνηση σαρώνει την κοινωνία.

// Αν σε επίπεδο δήμων παίξει ρόλο η προσωπικότητα των υποψηφίων, στις περιφέρειες θα κυριαρχήσουν τα πολιτικά χαρακτηριστικά των συνδυασμών;
Ο ρόλος του περιφερειάρχη είναι κατά το ήμισυ αυτοδιοικητικός και κατά το άλλο ήμισυ πολιτικός. Στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου οι πολίτες έχουν την ευκαιρία έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές να τοποθετηθούν και για τα σημαντικότατα θέματα, όπως το Μνημόνιο, που δεν ρωτήθηκαν, και εν πάση περιπτώσει ποτέ δεν ενέκριναν. Επίσης έχουμε και έναν «Καλλικράτη» που δεν ορίζει με σαφή τρόπο ούτε αρμοδιότητες ούτε και πόρους. Άρα τα περιθώρια για αυτοδιοίκηση ισχυρή στενεύουν απελπιστικά με τις υποχρεωτικές περικοπές που επιβάλλει το Μνημόνιο και τα αναγκαστικά επιπλέον αυξημένα αυτοδιοικητικά τέλη. Αυτό η κοινωνία δεν το αντέχει. Ο περιφερειάρχης των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, ας μην ξεχνάμε, θα πρέπει να βάλει σε τάξη μια περιφέρεια που στην ουσία σήμερα δεν υπάρχει. Θα πρέπει να είναι διεκδικητικός και σε καμία περίπτωση «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος».

// Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της δικής σας υποψηφιότητας που θα βαρύνουν στην τελική απόφαση των ψηφοφόρων;
Πιστεύω ότι εκτός από το καινούργιο, το δυναμικό, το διεκδικητικό και τη δίψα για δράση, αποτελώ μια αντισυστημική πρόταση και για το ίδιο μου το κόμμα, αλλά κυρίως για την κοινωνία. Στην ουσία όμως είναι το όραμά μας για την Περιφέρεια της Αττικής που βασίζεται στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη όλης της περιφέρειας με εξασφαλισμένους τους πόρους χρηματοδότησης που θα βαρύνει στην τελική απόφαση των ψηφοφόρων.

// Οι αντίπαλοί σας προβάλλουν ως αδυναμία σας το γεγονός ότι είστε νέος και δεν έχετε εμπειρία σε υψηλές θέσεις. Τι τους απαντάτε;
Οι αντίπαλοί μου, ας μην ξεχνάμε, είναι η προσωποποίηση του συστήματος. Σωστά μιλούν για τη δική τους εμπειρία που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα. Δεν χορτάσαμε από τόση «εμπειρία» τόσων ετών; Σε αυτήν την «εμπειρία» αντιπαρατάσσουμε τη δίψα για δράση, τη χωρίς καμία απολύτως δέσμευση διεκδίκηση και ανατροπή όλων όσων μας κρατούν παγιδευμένους στο χθες και το προχθές.

// Ψήφος στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ ισοδυναμεί με λευκή επιταγή για την κυβέρνηση για να λάβει πιο σκληρά μέτρα;
Λευκή επιταγή δεν δίνεται ποτέ και σε κανέναν. Ο κόσμος διακατέχεται από τον φόβο στον οποίο εντέχνως καθημερινά καθυποβάλλεται. Προσωπικά είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες της Αττικής τώρα ξέρουν και δεν θα αφήσουν σε καμία περίπτωση το Μνημόνιο να γίνει το μνημόσυνο της κοινωνίας.

// Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι προτείνοντας εσάς ως υποψήφιο για την περιφέρεια ανέλαβε ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Το δικό σας ρίσκο σε αυτές τις εκλογές ποιο είναι;
Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη η πρόταση του Α. Σαμαρά προς το πρόσωπό μου. Ο στόχος μας είναι ένας: Να ανατρέψουμε τις διαχειριστικές λογικές, να δώσουμε ελπίδα στους πολίτες της Αττικής. Σε ό,τι με αφορά, δεν λογαριάζω προσωπικό ρίσκο, δίνουμε καθημερινά τη μάχη όλοι μαζί για να αλλάξουμε την Αττική και θα το καταφέρουμε.

// Το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου ποιο αποτέλεσμα θα θεωρήσετε επιτυχία για σας και ποιο αποτυχία;
Επιτυχία θα είναι να μας εμπιστευθούν οι πολίτες της Αττικής από την πρώτη Κυριακή.

// Τις τελευταίες εβδομάδες έρχεστε σε άμεση επαφή με τους πολίτες της περιφέρειας. Ποια είναι τα προβλήματα που σας θέτουν ως προτεραιότητα;
Δίνουμε προτεραιότητα σε δράσεις που θα καταστήσουν την Περιφέρεια Αττικής ελκυστική ώστε να αναδειχθεί σε ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο με πρωταγωνιστικό ρόλο στον πολιτισμό, στον τουρισμό, προωθώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για μια ποιότητα ζωής που μας αξίζει. Έχουμε λύσεις για μεγάλα θέματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία της Αττικής και στεκόμαστε με το ίδιο ενδιαφέρον στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα προβλήματα της κάθε γωνιάς, από τα Κύθηρα ως τον Ωρωπό και από το Λαύριο έως τα Μέγαρα, μειώνοντας τις περιφερειακές ανισότητες.
Περπατώντας από γωνιά σε γωνιά την Περιφέρεια Αττικής ο κόσμος μού μεταφέρει το άγχος για το αύριό του με μαγαζιά που βάζουν λουκέτα, για τις υπηρεσίες που πληρώνουν και δεν απολαμβάνουν, για την ανύπαρκτη κοινωνική μέριμνα, για την ασφάλειά του, για το πρόβλημα των σκουπιδιών, γιατί βρήκαμε γωνιές βρώμικες μέσα στην αυλή μας και τα συσσωρεύουμε. Προτεραιότητά μας με συναίσθηση των προβλημάτων των πολιτών είναι η ανάπτυξη, οι νέες τεχνολογίες διαχείρισης των σκουπιδιών και η κοινωνική μέριμνα για την ποιότητα ζωής που θέλουμε και μπορούμε να απολαύσουμε.

// Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται η απογοήτευση των πολιτών συνολικά για τους πολιτικούς και τα κόμματα. Πιστεύετε ότι αυτό το κλίμα θα επηρεάσει την ψήφο τους;
Είναι λογικό οι πολίτες να είναι θυμωμένοι, όταν σε αυτό το πολιτικοεπικοινωνιακό πινγκ πονγκ έχουν να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα μιας καθημερινότητας με σκοτούρες και άγχη. Μην ξεχνάτε ότι μόλις πριν από έναν χρόνο οι πολίτες υπερψήφισαν αυτούς που τους υπόσχονταν ότι «λεφτά υπάρχουν» και στη συνέχεια τους οδήγησαν στη μέγγενη των σκληρών μέτρων που περιλαμβάνει το Μνημόνιο και στην υποβάθμιση της ζωής τους. Σαφέστατα πιστεύω ότι αυτός ο θυμός θα εκφραστεί στην κάλπη. Άλλωστε ύστερα από τις 7 Νοεμβρίου ακολουθούν τρία χρόνια «πολιτικής ξηρασίας» όπου δεν θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

// Εκτιμάται ότι και στις συγκεκριμένες εκλογές το ποσοστό της αποχής θα είναι υψηλό. Ποιους πιστεύετε ότι θα ωφελήσει;
Πιστεύω ότι όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών, το ποσοστό της αποχής θα μειώνεται. Η αποχή, η απάθεια, ωφελεί την κυβέρνηση και τα σχέδιά της. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να πάνε στην κάλπη. Η δική μας πρόταση ευελπιστεί να οδηγήσει τους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής στην κάλπη, να τους κάνει συμμέτοχους στις αποφάσεις και κοινωνούς των προβλημάτων της Αττικής. Ο συνδυασμός μας «Αττική Νέα Προοπτική» έχει στόχο να μεταφέρει τις ανησυχίες και τα προβλήματα των πολιτών της Αττικής προς την κεντρική εξουσία, γιατί δικό μας είναι το αύριο, δική μας και η απόφαση.

// Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα στήριξη που σας παρέχουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας;
Είμαστε μια ισχυρή ομάδα, πλήρης σε όλους τους τομείς και «οργώνουμε» καθημερινά την Περιφέρεια της Αττικής, καταγράφοντας τα προβλήματα της κοινωνίας και πείθοντας τους πολίτες για το όραμά μας.


Σχολιάστε εδώ