Θα πληρώνουν τα Ταμεία και τόκους

Απόφαση-σταθμός του Εφετείου Θεσσαλονίκης, το οποίο έκανε δεκτή την αγωγή του Φαρμακευτικού Συλλόγου της συμπρωτεύουσας και υποχρεώνει τον τοπικό ΟΠΑΔ να καταβάλει τόκους υπερημερίας προς τους φαρμακοποιούς για καθυστέρηση εξόφλησης συνταγών!
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε καταθέσει στις αρχές του 2007 αγωγή κατά του ΟΠΑΔ, από τον οποίο ζητούσε 44.234 ευρώ για τόκους υπερημερίας συνταγών φαρμάκων που καθυστέρησαν να πληρωθούν κατά τους τελευταίους μήνες του 2006. Κέρδισε την πρωτόδικη απόφαση και τώρα κέρδισε και το Εφετείο. Να σημειώσουμε ότι οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης είχαν κάνει σύμβαση με τον ΟΠΑΔ στις 29-8-2009 η οποία προέβλεπε πως ο Οργανισμός ήταν υποχρεωμένος να πληρώνει τα ποσά των λογαριασμών των φαρμακοποιών που του κατετίθεντο μέσα σε 45 μέρες από την υποβολή τους.
Στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους, που απέρρεαν από την προαναφερόμενη συλλογική σύμβαση, οι φαρμακοποιοί-μέλη του Συλλόγου, εκτέλεσαν συνταγές φαρμάκων ασφαλισμένων του Δημοσίου και υπέβαλαν στην αρμόδια υπηρεσία τις συγκεντρωτικές καταστάσεις λογαριασμών των συνταγών στις 15 Νοεμβρίου 2006 για τις συνταγές του Οκτωβρίου και στις 15 Δεκεμβρίου 2006 για τις συνταγές του Νοεμβρίου, συνολικού ποσού 3.550.000 ευρώ. Αυτές οι συνταγές θα έπρεπε να εξοφληθούν από το Δημόσιο στις 30.12.2006 και στις 30.1.2007, αντίστοιχα. Στην πραγματικότητα, όμως, υπήρξε καθυστέρηση 40 και 37 ημερών αντίστοιχα στις εξοφλήσεις των συγκεντρωτικών καταστάσεων λογαριασμών. Υπολογίζοντας, λοιπόν, τους τόκους υπερημερίας προς 6%, έμεινε ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου ύψους 44.234 ευρώ.
Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί δεδικασμένο προηγούμενο, σε μια εποχή έντονων αντιδράσεων των φαρμακοποιών για τις καθυστερήσεις πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του
ΟΠΑΔ, του ασφαλιστικού οργανισμού των δημοσίων υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται ότι η φετινή καθυστέρηση πληρωμής των φαρμακοποιών ξεπέρασε τους 8 μήνες, φτάνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων των εκπροσώπων των φαρμακοποιών με την κυβέρνηση, για τα μέτρα που αφορούν τα φαρμακεία.
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Αʼ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, τόνισε: «Αισθανόμαστε ικανοποίηση και δικαίωση, όχι μόνο υλική, αλλά και ηθική. Τα όσα έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό για τα έσοδα των φαρμακοποιών μας έχουν ενοχλήσει, καθώς φαίνεται ότι κανείς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε με τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία και αφορούν χορήγηση φαρμάκων που έχουμε ήδη πληρώσει στους προμηθευτές μας. Ελπίζουμε η απόφαση αυτή να αποτελέσει θετικό προηγούμενο για μελλοντικές κινήσεις και διεκδικήσεις των φαρμακοποιών».


Σχολιάστε εδώ