Εντολή για έλεγχο δεύτερης δουλειάς στην ΕΡΤ!
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου δόθηκε εντολή στη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης να ελέγξει όσους εργαζομένους έχουν δεύτερη δουλειά και να διερευνήσει αν έχουν λάβει άδεια για άσκηση παράλληλης απασχόλησης από την εταιρεία. Επικράτησε εκνευρισμός, αφού ήδη από τον Αύγουστο το ΔΣ υποτίθεται ότι απέρριψε δεκάδες αιτήσεις εργαζομένων, ανάμεσά τους και δημοσιογράφων, για να δουλέψουν παράλληλα σε άλλο Μέσο που θεωρείται ανταγωνιστικό, ραδιόφωνο, τηλεόραση, σάιτ. Όπως όμως αποδείχθηκε, αρκετοί συνεχίζουν να παρέχουν κανονικά εργασία σε άλλα Μέσα, και μάλιστα φανερά, χωρίς να το κρύβουν. Αυτούς προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ορισμένοι εκτός ΕΡΤ που έχουν άλλη δουλειά σε ραδιόφωνο ή σάιτ και ενδιαφέρονται για μια θέση παρουσιαστή ή αρχισυντάκτη σε εκπομπές της ΝΕΤ προκειμένου να αντιδράσουν σφόδρα στην υιοθέτηση των ασυμβίβαστων στην προκήρυξη των συμβασιούχων. Το θέμα έφθασε μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, ασχολήθηκε με αυτό ο αρμόδιος υπουργός και τελικά το κριτήριο για τα ασυμβίβαστα στους συμβασιούχους παραμένει. Η εντολή του ΔΣ στις υπηρεσίες είναι να γίνει ο έλεγχος της παράλληλης ασχολίας με το ερώτημα της καταγγελίας της σύμβασης, απόφαση πολύ σκληρή, που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.
Η μέθοδος των μεικτών
παραγωγών συνεχίζεται
Δεν ολοκληρώθηκε η έγκριση εξωτερικών παραγωγών στην ΕΡΤ. Και πώς να ολοκληρωθεί όταν προτάσεις που πηγαίνουν στο ΔΣ ως εισηγήσεις απορρίπτονται για το κόστος τους ή για τον τρόπο παραγωγής; Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, πρόσφατα επιχειρήθηκε να περάσει παραγωγή καθημερινής εκπομπής στην ΕΤ1 ως μεικτή παραγωγή, με αρκετά μεγάλο κόστος και με προσωπικό… 17 δημοσιογράφους, πρώην συμβασιούχους, που θα αναλάμβανε να τους πληρώνει η εταιρεία παραγωγής, ενώ τα γυρίσματα θα γίνονταν εντός ΕΡΤ. Αυτό το «κόλπο» αποτελεί την πρόταση στελεχών της κρατικής τηλεόρασης που γνωρίζουν τις μεθόδους της προηγούμενης διοίκησης και υιοθετείται από τη διοίκηση ως λύση για την άρση του αδιεξόδου στην παρουσίαση νέων τηλεοπτικών εκπομπών.
Σχέδιο ψηφιακού συντονισμού
Το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου που θα καθοδηγήσει τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση έγινε. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας του υπουργείου Μεταφορών, που ολοκλήρωσε τις επαφές με την ΕΡΤ και την Digea και αναμένει την κατάθεση υπομνημάτων το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ατζέντα άνοιξε εκ νέου και περιλαμβάνει τον νέο ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων, με δεδομένο ότι σε αυτόν δεν θα περιλαμβάνεται το ψηφιακό μέρισμα, αλλά και την τροποποίηση του μεταβατικού χάρτη συχνοτήτων. Για το τελευταίο τα ιδιωτικά κανάλια διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις. Ο συντονισμός πάντως μεταξύ κρατικής τηλεόρασης και Digea εκφράζεται ως ευχή από όλες τις πλευρές. Η Digea μετά τις επαφές κατέθεσε δημόσια τρεις προτάσεις: να δημιουργηθεί ενιαίο κέντρο συντονισμού με τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, να αναλάβει το κράτος την επικοινωνία και την προώθηση της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση και να λυθούν αμέσως οι εκκρεμότητες για την αδειοδότηση των κεραιών και των πομπών. Και τα τρία αυτά θέματα βρίσκονται στην ατζέντα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, η οποία προωθεί τη δημιουργία ενός help desk για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, ενώ θεσμικά προετοιμάζει τον νέο ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων. Με βάση τις συζητήσεις που γίνονται δεν αποκλείεται και η συμφωνία για αλλαγή του μεταβατικού χάρτη, αφού -όπως φαίνεται- η ΕΡΤ κυρίως επιμένει να ενταχθεί η Πάρνηθα ως κέντρο εκπομπής στη μεταβατική περίοδο και να δοθεί το Πήλιο για την κάλυψη της Κεντρικής Ελλάδας. Τα δύο αυτά κέντρα εκπομπής θεωρούνται τα σημαντικότερα για την τηλεόραση και αυτό που απασχολεί τα ιδιωτικά κανάλια είναι τα προβλήματα που θα προκύψουν στην αναλογική μετάδοση του σήματος αν κλείσουν συχνότητες από εκεί για ψηφιακή εκπομπή.