ΕΒΛΑΨΕ ΤΗ ΧΩΡΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

Όπως προκύπτει από πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» η εταιρεία RASS (από 13 έως 15 Οκτωβρίου, τηλεφωνική, σε δείγμα 1.003 συνεντεύξεων, σταθμισμένο), πλέον η αμφισβήτηση των βασικών κυβερνητικών επιλογών έχει αρχίσει να λαμβάνει μορφή χιονοστιβάδας, το ίδιο και των πεπραγμένων του Γ. Παπανδρέου. Και όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις σοβαρής αλλαγής του πολιτικού κλίματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στην κοινή γνώμη, έναν μόλις χρόνο μετά τις περυσινές εκλογές, είναι η απογοήτευση, η ανασφάλεια και ο θυμός, ενώ σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα, με την αντιπαράθεση γύρω απ’ τη δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού περί μιας διεφθαρμένης χώρας:
• Το 53% των ερωτηθέντων πιστεύει πως έβλαψε τη χώρα, έναντι του 25,8% που εκτιμά πως την ωφέλησε.
• Το 78,8% τη θεωρεί λάθος, έναντι του 17,4% μόνο που τη θεωρεί σωστή.
Μάλιστα, ενδεικτικό κι αυτό της αναξιοπιστίας πλέον του πρωθυπουργού, το 75,2% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τη βράβευσή του με το βραβείο… «Δύναμη της Ειλικρίνειας».
Ενδεικτικό δε της εξαιρετικά δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι επίσης για πρώτη φορά μετά τις περυσινές εκλογές η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη για το αν η κυβέρνηση θα πετύχει να εξαντλήσει την τετραετία (49,1% δεν το πιστεύει, έναντι του 46,9% που το πιστεύει).
Αρνητική εμφανίζεται ακόμα η κοινή γνώμη έναντι του βασικού κυβερνητικού επιχειρήματος περί του μονοδρόμου του Μνημονίου (56% έναντι 33,9%), γεγονός που δείχνει πως ένα απ’ τα βασικά επιχειρήματα της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά αρχίζει να γίνεται αποδεκτό.
Επίσης το 60,1% δηλώνει ότι με την ψήφο του στις αυτοδιοικητικές εκλογές θέλει να δείξει τη διαφωνία του με το Μνημόνιο.
Στην πρόθεση ψήφου η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά συνεχίζει να μειώνεται, ενώ για δεύτερη συνεχή φορά η ΝΔ υπερέχει στο λεγόμενο «ισοζύγιο διαρροών» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑ 1) η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά είναι τώρα 5,2% έναντι 5,8% που ήταν στην έρευνα της RASS στις 26 Σεπτέμβρη.

– Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 26,5%
(έναντι 28,4%).
– Η ΝΔ 21,3% (έναντι 22,6%).
– Το ΚΚΕ 8% (έναντι 7,7%).
– Ο ΛΑΟΣ 4,3% (έναντι 4,6%).
– Ο ΣΥΡΙΖΑ 3% (έναντι 3,1%).
– Οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,7%
(έναντι 3%).
– Η Δημοκρατική Αριστερά
1,7% (έναντι 2%).
– Η αδιευκρίνιστη ψήφος
ανέρχεται στο 26,7%
(έναντι 23,2%).

Δηλαδή το μόνο κόμμα που έχει ανεβάσει τα ποσοστά του σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα είναι το ΚΚΕ.
Ο Γιώργος…
βλάπτει τη χώρα!
Τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους πολίτες έναν χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας απ’ το ΠΑΣΟΚ είναι (ΠΙΝΑΚΕΣ 4 και 5):
– Απογοήτευση, 32,6%.
– Ανασφάλεια, 25,2%.
– Θυμός, 23,8%.
– Ελπίδα, 16,3%.
– Ενθουσιασμός, 0,8%
Ακόμα και μεταξύ των οπαδών του ΠΑΣΟΚ απογοήτευση εκφράζει το 23,6%, ανασφάλεια το 23,1% και θυμό το 17,9%.
Το 53% των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) πιστεύει πως η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαφθοράς έβλαψε τη χώρα, έναντι του 25,8% που πιστεύει πως την ωφέλησε και του 16,2% που εκτιμά ότι ούτε την ωφέλησε, ούτε την έβλαψε.
Το 78,8% (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) θεωρεί λάθος να δηλώνει ένας έλληνας πρωθυπουργός στο εξωτερικό ότι «κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα», ενώ το 17,4% το θεωρεί σωστό.
Να πάρει το…
βραβείο του Πινόκιο!
Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) το 75,2% διαφωνεί με τη βράβευση του Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο με το βραβείο «Δύναμη της Ειλικρίνειας», ενώ συμφωνεί το 23,7%.
Όμως αρχίζουν ακόμα να εμφανίζονται και αλλού ρωγμές.
Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 9), για πρώτη φορά μετά τις εκλογές η κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη για το αν αυτή η κυβέρνηση θα κατορθώσει να εξαντλήσει την τετραετία. Το 49,1% των ερωτηθέντων δεν το πιστεύει, έναντι του 46,9% που το πιστεύει…
Ενώ ενισχύεται ένα βασικό επιχείρημα των πολιτικών δυνάμεων που ισχυρίζονται ότι το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος.
Το 56% πιστεύει ότι υπήρχε και άλλη λύση και μόνο το 33,9% εκτιμά ότι ήταν μονόδρομος.
Άλλωστε (ΠΙΝΑΚΑΣ 10) το 60,1% δηλώνει ότι είναι μια ευκαιρία οι περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοέμβρη για να δείξει τη διαφωνία του με το Μνημόνιο. Το 13,7% θα ψηφίσει για να δείξει ότι συμφωνεί με το Μνημόνιο, ενώ το 19,9% δηλώνει ότι το Μνημόνιο δεν θα επηρεάσει την ψήφο του.
Ότι θα προσέλθει στις κάλπες του Νοέμβρη (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) δηλώνει το 72,6% των ερωτηθέντων. Το 19,1% λέει ότι δεν θα πάει να ψηφίσει, ενώ το 8,3% δεν έχει ακόμα αποφασίσει.
Ακόμα ενδεικτικά της απογοήτευσης, της ανασφάλειας και της οργής των πολιτών είναι και τα εξής:
• Το 80,2% δηλώνει ότι με το εισόδημά του δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις βασικές ανάγκες και μόνο το 19,5% λέει ότι τα καταφέρνει.
• Το 77,5% δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε επιπλέον θυσίες αν απαιτηθούν νέα σκληρά μέτρα, ενώ μόνο το 21,4% δηλώνει το αντίθετο. Αν μάλιστα κάποιος παρακολουθήσει διαχρονικά αυτήν την τάση, παρατηρείται ότι αυξάνουν οι μη διατεθειμένοι να ανεχθούν άλλες θυσίες, ενώ μειώνονται όσοι δηλώνουν πρόθυμοι να τις αποδεχθούν.
• Το 76,9% πιστεύει ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης είναι πιθανό το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής έκρηξης, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 21,2%.


Σχολιάστε εδώ