Διασώζεται η Ιστορία στο Λύκειο

Ως γνωστόν, το πρόγραμμα όλων των τάξεων του «νέου» Λυκείου, που δημοσιεύθηκε κατ’ αποκλειστικότητα στο φύλλο της 3ης Οκτωβρίου, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον εκπαιδευτικό, στον πνευματικό κόσμο, στις επιστημονικές ενώσεις, αλλά και στον πολιτικό χώρο, με καταθέσεις ερωτήσεων από βουλευτές, ενώ κατακλύσθηκε το διαδίκτυο από σχετικές αναφορές-διαμαρτυρίες.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό εξοβελίζονταν από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Αʼ Λυκείου τα Αρχαία Ελληνικά και τα Θρησκευτικά, που εντάσσονταν στα επιλεγόμενα μαθήματα, ενώ στις Βʼ και Γʼ Λυκείου η Ιστορία από μάθημα Γενικής Παιδείας γινόταν επιλεγόμενο ως Ιστορία των Ιδεών (!) και Ευρωπαϊκή Ιστορία, καθώς επίσης εξαφανίζονταν η Βυζαντινή και η Νεοελληνική Ιστορία.
Και όλα αυτά στο πλαίσιο μιας ιδεολογικής αλλοίωσης του περιεχομένου σπουδών του Λυκείου, αφού το «νέο» Λύκειο που καταρτίστηκε προσιδιάζει στη δομή του προγράμματος International Baccalaureate (IB)!
Υπό το κράτος, όμως, της καθολικής (λαϊκής θα λέγαμε) αντίδρασης το υπουργείο τα παίρνει πίσω, αφού η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει «πρόταση και όχι απόφαση» το σχέδιο για το «νέο» Λύκειο, αφενός επιβεβαιώνοντας το αληθές του σχετικού ρεπορτάζ της εφημερίδας μας και αφετέρου αφήνοντας ανοικτό το θέμα της τροποποίησης του προγράμματος. Επίσης, η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου διευκρίνισε χαρακτηριστικά ότι: «Ο πυρήνας του νέου Λυκείου είναι η εμβάθυνση και η ουσιαστική γνώση της νεοελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού και της Ιστορίας» και «το θέμα δεν είναι να βγάλουμε την Ιστορία από τα υποχρεωτικά μαθήματα. Το θέμα είναι να κάνουμε πιο ελκυστική τη διδασκαλία του μαθήματος».
Όμως τι γίνεται με τα άλλα ανθρωπιστικά μαθήματα, όπως τα Αρχαία Ελληνικά και τα Θρησκευτικά; Η τύχη των Αρχαίων Ελληνικών είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη, αφού στην ενδεκαμελή ομάδα που συγκρότησε το υπουργείο για τα προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου τα γλωσσικά μαθήματα (και τα Αρχαία Ελληνικά) «εκπροσωπεί» η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Άννα Συμεωνίδου, με βασικό πτυχίο στην αγγλική γλώσσα (!) και μεταπτυχιακό στη γλωσσολογία, που έχει δημόσια εκφρασθεί κατά των Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία (βάλανε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα, όπως λέει και ο λαός μας). Αλλά και η Ιστορία στο Γυμνάσιο και το Δημοτικό δεν φαίνεται ότι θα έχει άλλη τύχη, αφού την ευθύνη γι’ αυτά τα μαθήματα, στην παραπάνω επιτροπή, δεν την ανέθεσαν σε ιστορικό αλλά σε καθηγητή πολιτικής επιστήμης, δηλαδή στον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλο.
Ας προσέξουν και να μην παίζουν μ’ αυτά τα θέματα. Γιατί, αν η Ιστορία της Ρεπούση ροκάνισε για καιρό την κυβέρνηση Καραμανλή, η κατάργηση στην ουσία των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο (όπως αναφέρθηκε μετατρέπονται σε επιλεγόμενο μάθημα!), των Θρησκευτικών στο Λύκειο και η «πολιτικοποίηση» της Ιστορίας στο Γυμνάσιο μπορεί να είναι το Βατερλώ της υπουργού Παιδείας και όχι μόνον.


Σχολιάστε εδώ