Θα δρομολογήσει εξελίξεις το αποτέλεσμα των εκλογών

Τυχόν αποδοκιμασία των κυβερνητικών υποψηφίων, ειδικώς σε επίπεδο περιφερειών, θα φέρει, λένε, σε εξαιρετικά δυσχερή θέση το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα αναζητήσει τρόπους να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο. Ταυτόχρονα, ένα θετικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία θα σημάνει ουσιαστικά την αντίστροφη μέτρηση για την ανάκαμψη, έτσι ώστε η παράταξη να ανακτήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Αντ. Σαμαράς, κινούμενος σε… ρυθμούς εκλογών, έχει ξεκινήσει έναν «αγώνα δρόμου» μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, με στόχο στο διάστημα αυτό να περιοδεύσει σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις σε περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Σήμερα ο κ. Σαμαράς ολοκληρώνει την τετραήμερη περιοδεία του σε Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία, την περασμένη Τετάρτη επισκέφθηκε τη Φθιώτιδα, ενώ είχε προηγηθεί η περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία (Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Κοζάνη). Σε όλες τις περιπτώσεις το πρόγραμμα είναι σχεδόν ασφυκτικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη διάρκεια της περιοδείας του στους τέσσερις νομούς της Μακεδονίας είχε οκτώ συναντήσεις με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης (νομάρχες, δημάρχους), τέσσερις με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, ενώ απηύθυνε και μια ομιλία σε συγκέντρωση πολιτών. Ανάλογο ήταν το πρόγραμμα τόσο στη Φθιώτιδα, όσο και στην Πελοπόννησο. Τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις εκλογές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προγραμματίζει να επισκεφθεί Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ημαθία, Ιωάννινα, Λάρισα, Μαγνησία και Τρίκαλα, ακόμη Χίο, Μεσσηνία και Ηλεία, Κρήτη και Κέρκυρα, ενώ αναζητούνται ημερομηνίες –αν και είναι δύσκολο– για επισκέψεις στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. (Πάντως Καβάλα, Ξάνθη είναι προγραμματισμένο να πάει ο Δ. Αβραμόπουλος και Αλεξανδρούπολη ο Στ. Δήμας.) Κι αυτό διότι, όπως προαναφέραμε, ο κ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει επιπλέον επισκέψεις σε δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Κεντρικό ζήτημα των επαφών και των ομιλιών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα είναι οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, καθώς –όπως υπογράμμισε μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στη Λαμία– «δεν μπορούμε όταν βουλιάζει η χώρα στον φαύλο κύκλο της ύφεσης να μιλάμε μόνο για αυτοδιοικητικά θέματα». Η προσπάθειά του είναι διπλής κατεύθυνσης: Από τη μια να επισημάνει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης και την «πολιτική εξαπάτησης» που εφάρμοσε προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου προκειμένου να κερδίσει τις εθνικές εκλογές του 2009. Επιδιώκει έτσι να «αγγίξει» το ευαίσθητο σημείο των πολιτών, το φιλότιμο. «Θα τους ανταμείψετε που σας κορόιδεψαν με το αξέχαστο εκείνο “λεφτά υπάρχουν” ή θα τους στείλετε αδιάβαστους» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κατά την περιοδεία του στη Φθιώτιδα. Από την άλλη, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να περάσει στην ελληνική κοινωνία το «μήνυμα» ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι και αδιέξοδη και καταστροφική («Αδειάζουν τα νερά από τη βάρκα με τρύπιο κουβά…») Αντίθετα υπάρχει η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που βγάζει την οικονομία από την ύφεση και επιταχύνει την απεξάρτηση της χώρας από το Μνημόνιο.
Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλούν στη Ρηγίλλης δυο παράγοντες: Πρώτον, το ενδεχόμενο της αποχής από τις εκλογές, λόγω των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουν οι πολίτες, αλλά και του κλίματος γενικότερης απαξίωσης των πολιτικών που επικρατεί και διευρύνεται στην κοινωνία. Έτσι δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας να υπάρξει «μήνυμα» (ενδεχομένως και με τη μορφή τηλεοπτικού σποτ) που θα προτρέπει τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της αναμέτρησης. Δεύτερον, οι… χαμηλές ταχύτητες με τις οποίες εξακολουθούν να κινούνται αρκετοί βουλευτές και τα περισσότερα από τα προβεβλημένα στελέχη. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι απέχουμε από την πρώτη Κυριακή των εκλογών λιγότερο από ένα μήνα. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις της Ρηγίλλης προς κάθε κατεύθυνση, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.


Σχολιάστε εδώ