υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Επανεξετάζοντας τη Διατλαντική Εναλλακτική». Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Κόκκαλη που λειτουργεί με τη χορηγία του έλληνα επιχειρηματία στο πιο σημαντικό πανεπιστήμιο του κόσμου και μετατράπηκε έτσι στο ιδανικό βήμα για να προβάλει το νεοθωμανικό δόγμα του ο κ. Νταβούτογλου.
DΤο «ενοχικό» που δημιούργησε η στάση του στο Σχέδιο Ανάν και η οικογενειακή «εμπειρία», από την εποχή ακόμη της χούντας, στο Κυπριακό, έχουν συμβάλει σημαντικά στην προβολή ορθών θέσεων στο Κυπριακό και μάλιστα από κάθε βήμα από τον υπουργό. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ανεξαρτήτως ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν τη στάση.
8Εκεί που τον άφησαν χωρίς στήριξη στη διεκδίκηση θέσης στη νέα ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων, τώρα μάλλον το μετάνιωσαν. Για την υπηρεσιακή πυραμίδα μιλάμε, γιατί τώρα ξαφνικά βλέπουν ότι ο πρέσβης στην Ουάσινγκτον δεν έχει σκοπό, παρά τον πόλεμο που του γίνεται να εγκαταλείψει τη θέση του. Και έτσι η μόνη θέση που μένει για βόλεμα είναι αυτή της Άγκυρας, μόλις ο κ. Ξύδας επιστρέψει.
-Με τα όσα είπε ο κ. Χριστόφιας δεν θα ασχοληθούμε. Θα τον κρίνει η Ιστορία όχι μόνο για τις δηλώσεις αυτές αλλά, κυρίως, για τη γενικότερη αντίληψή του για την εθνική υπόθεση, το Κυπριακό. Ότι πάντοτε, όπως και τώρα, ο κ. Χριστόφιας βλέπει και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πατρίδας του και το σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα του Ελληνισμού με τα μυωπικά γυαλιά της ιδεολογίας του, όποια κι αν είναι αυτή.
Με την αυταπάτη ότι ο «σύντροφος» και «ομοϊδεάτης» (έτσι νόμιζε αφελώς ο ίδιος) Ταλάτ θα του έδινε τη λύση για μια «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Τουρκοελληνικής Κύπρου». Με την ελπίδα ότι θα του προσέφερε την πρώτη προεδρία σε αυτό το μόρφωμα που θα εξασφάλιζε και τη χωρίς αναταράξεις συνέχιση της νομής και κάρπωσης της περιουσίας του ΑΚΕΛ.
DΓιατί μας δίνεται η εντύπωση ότι τα Σκόπια έχουν περάσει στην αντεπίθεση, τουλάχιστον διπλωματικά και επικοινωνιακά; Το τελευταίο διάστημα η σκοπιανή πλευρά έχει ξαμοληθεί σε Αμερική και Ευρώπη για να δείξει την αδιαλλαξία της Ελλάδας και να επιστήσει την προσοχή στον κίνδυνο το ανεπίλυτο της ονομασίας να απειλήσει τελικά την ενότητα της ΠΓΔΜ, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα ασφάλειας στα Βαλκάνια.
8Και ένα απλό ερώτημα: Τι νόημα έχει η «πρωτοβουλία» που προβάλλουν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Δρούτσας για την Ατζέντα 2014 και την ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, τη στιγμή που η χώρα μας, υπηρετώντας τα εθνικά συμφέροντά της, εμποδίζει αυτήν την πορεία για τα Σκόπια και το Κόσοβο; Τελικά ασκούμε οι ίδιοι πίεση στον εαυτό μας;
-Στο Συμβούλιο της Ευρώπης γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις που στρέφονται εναντίον της Κύπρου, καθώς «ψήνεται» απόφαση με την οποία θα γίνεται αποδεκτή η περίφημη Επιτροπή Περιουσιών που έχει στήσει το «ψευδοκράτος» για να αποφύγει η Τουρκία τις προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αρνητικό καθώς βασικός σύμμαχος της Τουρκίας έχουν αναδεχθεί τα Σκόπια, που μέχρι τον Νοέμβριο ασκούν την προεδρία της Επιτροπής
Υπουργών. Ακόμη χειρότερο είναι ότι τη σκυτάλη της προεδρίας από τα Σκόπια παραλαμβάνει η ίδια η Τουρκία…
Άραγε υπάρχει Ελλάδα στο Στρασβούργο;
DΣοβαρή δουλειά γίνεται στα Τίρανα από τον έμπειρο πρέσβη Νίκο Πάζιο. Δεν είναι τυχαίο ότι έπειτα από μήνες προσπαθειών έπεισε την Αθήνα πως πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική έναντι των Αλβανών που ρέπουν εσχάτως στον γνωστό ανθελληνικό εθνικισμό. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε το σύνθημα από τη Θεσσαλονίκη, αν και φυσικά τα κίνητρα δεν είναι μόνο η προστασία της ελληνικής μειονότητας, αλλά και η στήριξη των ομοϊδεατών του Έντι Ράμα στα Τίρανα.
8Επέτειος της ανατροπής του σέρβου ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς την Τρίτη, καθώς συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τις στιγμές εκείνες που συγκλόνισαν τη Σερβία και όλο τον κόσμο. Αν μη τι άλλο ο κ. Τάντιτς, σημερινός Πρόεδρος της Σερβίας, θα έπρεπε να τιμήσει τον (μέχρι πρόσφατα σύμβουλό του) Άλεξ Ρόντο, ο οποίος τότε, ως απεσταλμένος του Γ. Παπανδρέου, είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στη συσπείρωση των κάθε λογής πολιτικών δυνάμεων ώστε να χάσει τις εκλογές ο Μιλόσεβιτς και, κυρίως, να δημιουργηθεί το κλίμα αναταραχών και εξέγερσης που οδήγησε στην οριστική παράδοση της εξουσίας από τον σέρβο ηγέτη. Η επόμενη πράξη του «συμβολαίου» εκτελέστηκε λίγες εβδομάδες αργότερα, με την άνευ όρων παράδοση του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όπως απαιτούσαν οι Αμερικανοί και ο κ. Μπλερ.

***

3Έχουν άδικο όσοι κατηγορούν τον υπουργό Εξωτερικών για την επίσκεψή του στο Λος Άντζελες τη στιγμή που όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είναι ανοικτά. Η αλήθεια είναι ότι άξιζε τις (οικογενειακές) «διακοπές» στο LA, μια και τον τελευταίο χρόνο –και μέχρι τελικώς να χριστεί υπουργός– είχε κοπιάσει ιδιαίτερα.

***

3Πόσοι υπάλληλοι, διπλωματικοί και διοικητικοί, μετακινούνται κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη από Αύγουστο μέχρι και Δεκέμβριο για τις ανάγκες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών; Μήπως το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να εξορθολογίσει και τον αριθμό αλλά και τα κονδύλια που διατίθενται, ώστε να περιορισθεί η αδιανόητη σπατάλη που συμβαίνει;

***


Σχολιάστε εδώ