Σύγκρουση μετωπική

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς, πέρα από την ένταση που προκαλούν οι κυβερνητικές αποφάσεις, τα κόμματα επιχειρούν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους εν όψει εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Απομένουν άλλωστε τέσσερις –μόνο– εβδομάδες… Κεντρικό πεδίο της αντιπαράθεσης θα είναι, εννοείται, η πορεία της οικονομίας, σε άμεση συνάρτηση με το Μνημόνιο. Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια ουσιαστική αλλαγή κλίματος στην κοινωνία, αφού, ένα ποσοστό της τάξεως του 58% και πλέον των πολιτών θεωρεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 78% δηλώνει ότι δεν είναι αισιόδοξο τόσο για το μέλλον της χώρας όσο και για το δικό του. Τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκε και η πρώτη… «σύγκρουση κορυφής» για το θέμα της οικονομίας: Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αντ. Σαμαρά περί μηδενισμού του ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2011, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «μαθητευόμενους μάγους» και επέρριψε στη Νέα Δημοκρατία την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας. Απαντώντας, ο κ. Σαμαράς καταλόγισε στον πρωθυπουργό «θράσος» να μιλάει τη στιγμή που έχει αποτύχει παταγωδώς και σε όλα τα επίπεδα η πολιτική που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες. Στην «κόντρα»… ενεπλάκησαν η Αλ. Παπαρήγα, που προέβλεψε τη λήψη νέων, πιο επώδυνων μέτρων, αλλά και ο ΣΥΝ, διαπιστώνοντας ότι βαθαίνει συνεχώς η ύφεση στη χώρα. Τα spreads εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά, ενώ ο Ζαν Κλοντ Τρισέ διεμήνυσε ότι οι αγορές σύντομα θα εμπιστευτούν ξανά την Ελλάδα, αρκεί να συνεχίσει να εφαρμόζει με αυστηρό τρόπο τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί.
Αγωνία
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ κατατίθεται αύριο το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, ενώ ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να επισημάνει ότι πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει και παράλληλα ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική. Στο μεταξύ, ο κίνδυνος τελικής κατάρρευσης των εσόδων υποχρεώνει την κυβέρνηση να επισπεύσει τις αναγκαίες αποφάσεις. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και εν μέσω αντιδράσεων -ακόμη και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ψηφίσθηκαν από τη Βουλή οι τελικές ρυθμίσεις για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, μειώθηκε η προκαταβολή και αυξήθηκαν οι δόσεις. Προς την ίδια κατεύθυνση, της άντλησης δηλαδή εσόδων, κινούνται και οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, όπου το ποσό θα καθορίζεται με βάση τα κυβικά των ΙΧ, ενώ για τα οχήματα που θα μπουν στην κυκλοφορία από τον επόμενο μήνα τα τέλη θα καθορίζονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων. Σε μια ύστατη προσπάθεια ενίσχυσης της αγοράς, κυβέρνηση και τράπεζες προχώρησαν σε ένα «Σύμφωνο Ρευστότητας», βάσει του οποίου μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν καλύτερη πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια.
Σύγκρουση
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δύο εβδομάδες θα απαιτηθούν προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα στις μεταφορές και στην αγορά, μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. Οι εκπρόσωποι του κλάδου κατέληξαν στην απόφαση αυτή μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Είχε βέβαια προηγηθεί η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπου, με βάση τις νέες ρυθμίσεις, όσοι από τους ιδιοκτήτες συνέχιζαν να απεργούν αν και επιταγμένοι απειλούνταν με αυστηρές ποινές. Ποινές που ξεκινούσαν από αφαίρεση της άδειας τόσο του οχήματος όσο και άσκησης του επαγγέλματος και έφταναν μέχρι και τη φυλάκιση. Παράλληλα, είχε δοθεί ρητή εντολή στους ανά την επικράτεια Εισαγγελείς να προχωρούν στον σχηματισμό δικογραφίας όπου ασκείται βία εναντίον ιδιοκτητών που επιθυμούν να εργαστούν. Αυτό μετά τις επιθέσεις (με πέτρες και όπλα) και τα επεισόδια από απεργούς σε βάρος οδηγών που εκτελούσαν μεταφορές. Την ίδια στιγμή, η ζημιά από την πολυήμερη κινητοποίηση για την εθνική οικονομία υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με χιλιάδες επιχειρήσεις να έφθασαν στα πρόθυρα να βάλουν λουκέτο και τους εμπόρους στα όρια της απόγνωσης.
Μάνατζερ
ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ αλλά και έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2013 και προβλέπουν την καθιέρωση νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων, περιορισμό του χρόνου φοίτησης (μπαίνει τέλος στο φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών) κ.ά. Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος διοίκησης των πανεπιστημίων, την οποία θα αναλάβουν μάνατζερ και δεν θα μετέχουν σ’ αυτήν οι πρυτάνεις και οι φοιτητές. Ο διάλογος με κόμματα και φορείς θα διαρκέσει τρεις μήνες. Επιφυλάξεις ως προς τα σχέδια της κυβέρνησης εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «εικονική πραγματικότητα», διευκρίνισε ωστόσο ότι θα ψηφίσει όσες αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Κατά των αλλαγών τάχθηκαν ΚΚΕ και ΣΥΝ, ενώ ο ΛΑΟΣ σημείωσε ότι οι αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ουδέν μεμπτόν
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σε όλα τα σημεία αιχμής της υπόθεσης Βατοπεδίου έδωσε ο Κ. Καραμανλής στην επιστολή του προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποχρεώθηκε να υλοποιήσει αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ κι ότι στην πορεία προχώρησε στην ανάκλησή τους για να προστατεύσει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Σημειώνει ακόμη ότι από τον έλεγχο που διενήργησαν τέσσερις ανεξάρτητοι οίκοι δεν προέκυψε τίποτα μεμπτό ή επιλήψιμο ούτε ζημία για το Δημόσιο από τις ανταλλαγές ακινήτων. Επίσης τονίζει ότι από την έρευνα δύο Εξεταστικών Επιτροπών δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Τέλος, επαναλαμβάνει ότι οι υπουργοί κινήθηκαν βάσει των νόμων και ότι στην υπόθεση υπάρχουν μόνο πολιτικές ευθύνες, τις οποίες έχει αναλάβει ο ίδιος προσωπικά. Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είπε ότι ο τέως πρωθυπουργός υποτιμά τη νοημοσύνη των ελλήνων πολιτών.
Από την πλευρά του, ο Θ. Ρουσόπουλος στο υπόμνημά του προς την Προανακριτική σημειώνει ότι από πουθενά δεν προκύπτει ένδειξη, υπόνοια για αξιόποινη συμμετοχή του στην υπόθεση. Κάνει λόγο για πολιτική δίωξη και τονίζει πως όταν η υπόθεση φθάσει στη Δικαιοσύνη θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια.


Σχολιάστε εδώ