Πολεμικό κλίμα στη ΔΑΚΕ!

Ήδη σοβαρά προβληματισμένος με την εξαιρετικά δυσάρεστη αυτή εικόνα στη συνδικαλιστική έκφραση της ΝΔ εμφανίζεται ο πρόεδρος Αντ. Σαμαράς, ενώ ο γραμματέας του Συνδικαλιστικού Γ. Μανώλης επιδιώκει να μείνει αμέτοχος στις άγριες αντιπαραθέσεις, επικαλούμενος την ανάμειξή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές (είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αττικής στο πλευρό του εκλεκτού της ΝΔ κ. Β. Κικίλια).
Σημειώνεται πως αναπληρωτής του κ. Μανώλη είναι ο κ. Φιλ. Ταυρής, που όμως είναι άγνωστο αν θα αποδεχθεί και να αναλάβει το αξίωμα του γραμματέα. Οι διενέξεις στη ΔΑΚΕ δυσχεραίνουν, όπως φαίνεται, τη δυνατότητα σύγκλισης -προς το παρόν- στο πρόσωπο του νέου γραμματέα, στην περίπτωση που ο κ. Μανώλης μετακινηθεί τελικώς στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Πάντως, ενδεικτικό της χαώδους κατάστασης που επικρατεί εντός της ΔΑΚΕ είναι το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα της παράταξης έχει αναρτηθεί διακήρυξη κατά του Μνημονίου της ντροπής και καλούνται οι ΔΑΚΕίτες αλλά και άλλες δυνάμεις να αγωνιστούν για την ανατροπή της συμφωνίας που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέβαλε στον ελληνικό λαό. Άλλα στελέχη της ΔΑΚΕ δηλώνουν άγνοια για το ποιος είχε την πρωτοβουλία αυτή (πληροφορίες φέρουν τον κ. Κώστα Πουπάκη και τον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ Βαγγ. Μπουζούλα ως «υπεύθυνους» της συγκεκριμένης εκστρατείας). Άλλοι διαχωρίζουν την πρωτοβουλία αυτήν από τη
ΔΑΚΕ καθώς, όπως λένε, δεν προηγήθηκε η σύγκληση κανενός οργάνου για να αποφασίσει την «πολιτική γραμμή» που προβάλλει η διακήρυξη (σ.σ.: με το περιεχόμενο της οποίας πάντως δεν διαφωνούν) και επιχειρούν να υποβαθμίσουν την πολιτική δυναμική της επίμαχης πρωτοβουλίας.
Σημειώνεται πως τη διακήρυξη υπογράφουν γνωστά συνδικαλιστικά στελέχη, πρώην (όπως ο ευρωβουλευτής πια κ. Πουπάκης) αλλά και πολλά εν ενεργεία (με πιο γνωστό τον κ. Μπουζούλα), τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις αντί της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας, προβάλλουν άλλες, κοινωνικού χαρακτήρα δραστηριότητες.
Εκτός από την αναταραχή, τις αντιδράσεις ή την υπεράσπιση της επίμαχης διακήρυξης-καλέσματος για ανατροπή του Μνημονίου της ντροπής, διαστάσεις ρήγματος εντός της ΔΑΚΕ έχει προσλάβει και η αντιπαράθεση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ κ. Μπουζούλα με τον γενικό γραμματέα της
ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Κ. Κατσαρό, την «καθαίρεση» του οποίου επιδιώκει ο πρώτος, εκτιμώντας ότι δεν προβάλλει τις θέσεις της ΔΑΚΕ στα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της ενέργειας.
Μετά το δημοσίευμα και για τη διένεξη μεταξύ των δύο στελεχών της ΔΑΚΕ, που φαίνεται ότι έχει πυροδοτήσει σειρά συγκρούσεων και διεργασιών εντός της παράταξης, «ομπρέλα προστασίας» για τον κ. Κατσαρό, ύψωσαν εκδίδοντας ανακοίνωση οι ΔΑΚΕίτες στελέχη συλλόγων μελών της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Τα οκτώ σωματεία/ΔΑΚΕ που υπογράφουν κοινή ανακοίνωση καταγγέλλουν ότι:
α) Εξυφαίνεται σχέδιο ανατροπής του γενικού γραμματέα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ «εσωτερικά από μηχανισμούς που φαίνεται να εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα» και υπογραμμίζουν ότι:
β) Ο θεσμός του γενικού γραμματέα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καταστατικά προστατεύεται και ο μόνος λόγος ανατροπής του είναι όταν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις. Γι’ αυτό, σε κάθε άλλη περίπτωση, δημιουργείται πρόβλημα νομιμότητας στη λειτουργία της Ομοσπονδίας.
Στην ανακοίνωση δεν κατονομάζονται τα πρόσωπα-φορείς των μηχανισμών που κινούνται κατά του κ. Κατσαρού, προκαλεί όμως αίσθηση η βίαιη επίθεση κατά εκείνων «που πήραν την παράταξη στο ζενίθ και την οδήγησαν με τα λάθη και την ανικανότητά τους στο ναδίρ». Και ακάθεκτοι οι συντάκτες της ανακοίνωσης, τονίζουν με βαριές εκφράσεις πως:
• Η σημερινή κρίση (σ.σ.: στη ΔΑΚΕ) που αυτοί έφεραν με τις πράξεις τους, αποδεικνύει ότι συνδικαλισμός χωρίς ήθος δεν γίνεται, οι φθοροποιοί και φθαρμένοι του χθες δεν έχουν δικαίωμα να παρουσιάζονται τιμητές του σήμερα και πολύ περισσότερο οραματιστές του αύριο. Και η συνέχεια είναι ακόμη πιο «άγρια», καθώς όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
• Οι εφιάλτες του παρελθόντος, βαρίδια του συνδικαλιστικού γίγνεσθαι, λειτουργώντας μέσα από μηχανισμούς και μόνο, γίνονται οι προδότες του σήμερα και του αύριο, όχι μόνο της παράταξης, αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος, γενικά. Και όπως αναφέρεται στη συνέχεια, «είναι ο καιρός των άξιων και ικανών ανθρώπων να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δώσουν τέλος στη διαφθορά, τη σαπίλα και τη μικρότητα που μηχανιστικά επέβαλαν οι ”λίγοι” του παρελθόντος για να δείξουν ότι έχουν ανάστημα».
Είναι προφανές ότι «τα μαχαίρια βγήκαν στη ΔΑΚΕ», χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζονται οι πολιτικοί λόγοι της σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει από καμιά πλευρά. Και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, εντούτοις αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε αυτήν τη φάση, αν πρόκειται για μάχη με στόχο τη νομή της οποίας εξουσίας, για πολιτικοσυνδικαλιστικές διαφορές ή για συνδυασμό των
δύο… Ό,τι και αν συμβαίνει στην πραγματικότητα, η ΔΑΚΕ έχει περιέλθει σε πλήρη αδράνεια και είναι προφανές ότι μια τέτοια κατάσταση μόνο τη ΝΔ δεν ωφελεί.


Σχολιάστε εδώ