Νέο τοπίο με «στρατηγό Ψυχάρη» και αμφισβητούμενη ΕΣΗΕΑ

Ενώ προωθούνται οι αλλαγές των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η μετατροπή τους σε Επιχειρησιακές, ο ΔΟΛ και ο Πήγασος κατάφεραν να αποδυναμώσουν την ΕΣΗΕΑ με το εύρημα της κάλπης. Πλέον στα σκληρά μέτρα που θα προωθηθούν θα είναι πολύ δύσκολο για την ΕΣΗΕΑ να προχωράει σε αποφάσεις για απεργίες, αφού θα στήνονται παντού κάλπες!
Τόσο στον Πήγασο όσο και στον ΔΟΛ το εύρημα της ψηφοφορίας σάρωσε κάθε διαδικασία το απόγευμα της Τετάρτης. Στις εφημερίδες και των δύο συγκροτημάτων στήθηκαν κάλπες και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για την προκήρυξη απεργιών μόνο στους δύο ομίλους. Η μεγάλη μάχη ήταν στο «Βήμα», αφού για πρώτη φορά κατέβηκαν όλα τα στελέχη της εφημερίδας, ενώ στη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη συνέχεια υπήρξαν υπόνοιες πως ψήφισαν και δημοσιογράφοι που ήταν μέλη άλλων Ενώσεων. Το μήνυμα όμως που έστειλε ο Σταύρος Ψυχάρης, πως «αν απεργήσετε θα κλείσω το ημερήσιο ”Βήμα”», συμπληρώνοντάς το, μέσω του Παντελή Καψή, με το ότι «δεν έχει νόημα να πληρώνει η επιχείρηση 4 εκατ. ευρώ τον μήνα αν οι εργαζόμενοί της δεν θέλουν να τυπώνεται», λειτούργησε εκφοβιστικά και έφερε το αποτέλεσμα των 95 «όχι» στην απεργία και των 40 «ναι».
Η ένταση στο κτίριο του Πήγασου ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη, όταν έγινε γνωστό ότι απολύθηκαν κι άλλοι διοικητικοί και τεχνικοί. Η συγκέντρωση των εργαζομένων μετατράπηκε σε Γενική Συνέλευση, με την παρουσία εκατοντάδων δημοσιογράφων που ζήτησαν την κήρυξη 48ωρης απεργίας. Τα επεισόδια, φραστικά και σοβαρότερα, όπως προπηλακισμοί και απειλές κατά της εκπροσώπου αλλά και μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, σημειώθηκαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια νέας Γενικής Συνέλευσης, μόνο των δημοσιογράφων. Η απόφαση για συμμετοχή στη 48ωρη απεργία των διοικητικών δίχασε τους δημοσιογράφους. Στήθηκε κάλπη από τα διευθυντικά στελέχη κατά κύριο λόγο και από δημοσιογράφους που βρίσκονται κοντά στη διοίκηση και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν «όχι» κατά πλειοψηφία στην απεργία σε ΔΟΛ και Πήγασο, «ναι» σε απεργία σε όλα τα ΜΜΕ. Στην «Ημερησία» περίπου 20 δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν την ψηφοφορία και απείχαν από τις κάλπες, συμφωνώντας με τη 48ωρη απεργία. Απ’ όσους ψήφισαν η πλειοψηφία είπε «όχι» στη 48ωρη για τους δύο μόνο ομίλους, «ναι» σε απεργία σε όλα τα ΜΜΕ. Αντιθέτως, στην «Goal News» εξαρχής το σύνολο των συντακτών πείστηκε από τα επιχειρήματα των στελεχών και είπε «όχι» στην απεργία.
Στη Χ. Κ. Τεγόπουλος η απεργία που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή ανεστάλη, καθώς η εταιρεία πήρε πίσω τις περισσότερες από τις απολύσεις των τεχνικών και ήρθε σε συνεννόηση με την ΕΤΗΠΤΑ. Η Μάνια Τεγοπούλου απάντησε την Παρασκευή βάζοντας στο πρωτοσέλιδό της φωτοτυπία των δύο ανακοινώσεων της ΕΣΗΕΑ για την απεργία με τίτλο «το κόμμα, το κόμα, το κώμα» και επίλογο τη λέξη «τελεία».
Όλες οι ανακοινώσεις και το ρεπορτάζ της κρίσης είναι αναρτημένα στο www.typologies.gr


Σχολιάστε εδώ