Κόντρα Μητροπολίτη και λαού στη Λευκάδα

Στα δύο σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στη Λευκάδα ο Μητροπολίτης κ. Θεόφιλος ασκεί ένα ασίγαστο και διαρκή διωγμό εναντίον του καθηγουμένου, προσπαθώντας με προκλήσεις και σωρεία απολογιών για αστεία παραπτώματα, να πετύχει την ψυχολογική εξόντωσή του, αλλά και τον ιδιαίτερο στόχο του, που είναι να εγκαταλείψει τη Μονή και να φύγει από τη Λευκάδα ο π. Νικηφόρος.

Ο Μητροπολίτης δεν αναγνωρίζει (όπως, σύμφωνα με τον νόμο, υποχρεούται να κάνει) τη νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση, δηλαδή τον καθηγούμενο Νικηφόρο και το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής, αλλά παρανόμως προσπαθεί να επιβάλει τον διορισμό εγγάμων κληρικών με σκοπό να πετύχει τον ασφυκτικό διοικητικό, κυρίως δε οικονομικό έλεγχο της Μονής.

Με παύση Ιεροπραξιών, στέρηση του Οφικίου Αρχιμανδρίτου και άρση της πνευματικής πατρότητας (δηλαδή στέρηση του δικαιώματος να εξομολογεί) τιμώρησε τον καθηγούμενο ο Μητροπολίτης, γιατί τόλμησε να επισκεφθεί το Άγιο Όρος να προσευχηθεί και να συλλειτουργήσει με άλλους κληρικούς, απουσιάζοντας για μία μέρα χωρίς να λάβει την τυπική άδεια από τον κ. Θεόφιλο.

Την Τρίτη, 28-9-2010, έγινε συγκέντρωση μοναδική για τα δεδομένα της Λευκάδας σε όγκο και παλμό, ακολούθησε πορεία στη Μητρόπολη, όπου αντιπροσωπεία επέδωσε στον Μητροπολίτη ψήφισμα διαμαρτυρίας, είναι δε γεγονός ότι με έντονες και διαρκείς προσπάθειες των υπευθύνων συγκρατήθηκε ο κόσμος, για την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων.

Θα είμαστε απέναντι
σʼ όσους έχουν ιδιοτελείς σκοπούς

Σε δελτίο Τύπου του Σωματείου «Φίλοι της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδας» υπογραμμίζονται τα εξής:

«Πώς μπορεί, άραγε, να συνδέσει κάποιος τη στάση αυτή με τη διαρκή επιδίωξη της Μητροπόλεως για τον ασφυκτικό διοικητικό, κυρίως όμως οικονομικό, έλεγχο της Μονής; Γεγονός είναι ότι στον μικρό μας τόπο γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά, και ως πρόσωπα και ως προθέσεις.

Και για ένα θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον Μητροπολίτη: ο καιρός που οι λαϊκοί ήταν παθητικοί δέκτες των όσων άνομων συνέβαιναν στην Εκκλησία πέρασαν ανεπιστρεπτί. Οι λαϊκοί δεν είμαστε σήμερα οικονομικοί και μόνον αιμοδότες της Εκκλησίας. Είμαστε μία ζωντανή και ενεργός φωνή, που πονά και πασχίζει για το καλό της Εκκλησίας. Και όσο αδικίες, όπως αυτή που ζούμε σήμερα, συνεχίζουν να προκαλούνται ή να μην αίρονται, θα ευρισκόμαστε απέναντι σε οποιονδήποτε επιδιώκει ιδιοτελείς σκοπούς και δεν σέβεται το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Λευκαδίτικης Εκκλησίας».

Εκτιμάται πλέον ότι εδώ που οδήγησε την κατάσταση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, και εφόσον δεν άρει αμέσως τις επιβληθείσες στον καθηγούμενο ποινές και αν δεν αναγνωρίσει ως οφείλει το αυτοδιοίκητο της Μονής, η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Τότε πλέον θα είναι αργά και η ευθύνη θα βαρύνει τόσο τον ίδιο όσο και την Ιερά Σύνοδο, που ενώ γνωρίζει τι συμβαίνει στη Λευκάδα, κωφεύει αδιάφορα.


Σχολιάστε εδώ