Θύελλα αντιδράσεων από νεολαίες και παρατάξεις

Οι αριστερές όμως νεολαίες είναι ξεκάθαρα απέναντι. Το ίδιο συμβαίνει και με όλες τις φοιτητικές παρατάξεις, πλην της ΔΑΠ που εμφανίζεται λίγο πιο «χλιαρή» από ό,τι συνήθως στο θέμα της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ. Από πλευράς κομμάτων, άμεσα ξεκάθαρη θέση ενάντια στις αλλαγές και άρνηση συμμετοχής στον διάλογο εξέφρασε το ΚΚΕ, με επίσημη δήλωση – επιστολή της Άλεκας Παπαρήγα, ως απάντηση στην πρόσκληση διαλόγου της Άννας Διαμαντοπούλου.

Οι αντιδράσεις των νεολαιών
Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι οι δύο μεγάλες πολιτικές νεολαίες κρατούν θετική στάση γενικά στις αλλαγές, αλλά είναι κάπως επιφυλακτικές με την κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, οι δύο αριστερές νεολαίες είναι κάθετα αντίθετες με τις προτάσεις και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και μάλιστα ασκούν σκληρή κριτική. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ότι χρειάζονται αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση (προσανατολισμός, ακαδημαϊκά, διοίκηση κ.ά.), ωστόσο κρατά επιφυλάξεις για το περιεχόμενό τους. Οι πράσινοι νεολαίοι πιστεύουν ότι πρώτα πρέπει να συζητηθεί το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και η σχέση του με τις περιφέρειες και μετά να γίνει εξειδίκευση της κατεύθυνσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ σε σχέση με τα πλεονεκτήματα και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Επίσης πιστεύουν βαθιά στη μόρφωση ολοκληρωμένου ανθρώπου και όχι σε φοιτητές που θα τους «καταναλώνει» η αγορά, επομένως δίνουν μεγάλο βάρος στο περιεχόμενο και τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών. Σημειώνουν επίσης ότι ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία είναι οι υποδομές και η φοιτητική πρόνοια, στις οποίες δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις. Τέλος η Νεολαία ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ότι υφίσταται σοβαρό πρόβλημα διοίκησης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Ωστόσο πιστεύουν ότι για τη διαφορά στα πανεπιστήμια φταίει η συναλλαγή και συνδιαλλαγή των παραγόντων και όχι η συνδιοίκηση. Θεωρούν ότι με αντικειμενικά κριτήρια (ακαδημαϊκά, λειτουργίας, μεταπτυχιακών, έρευνας, στέγης κ.λπ.) θα εξαλειφθεί η δυνατότητα συνδιαλλαγής και δεν θα χρειάζεται η διαπλοκή παρατάξεων και καθηγητών.
Αναρωτιούνται μάλιστα αν τυχόν ο κάθε λογής manager δεν θα διαπλέκεται με το καθηγητικό κατεστημένο πιο εύκολα, χωρίς τη συμμετοχή των φοιτητών. Από την πλευρά τής ΟΝΝΕΔ τονίζουν ότι αυτό που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση είναι μια δέσμη ιδεών που χρειάζεται εξειδίκευση. Δεν γνωρίζουν, μας λένε, αν η κυβέρνηση πράγματι επιθυμεί διάλογο και σε ποια βάση, καθώς άλλα έλεγε η υπουργός στους Δελφούς και άλλα στα ΜΜΕ. Και πως φοβούνται αποσπασματική και επικοινωνιακή προσέγγιση των θεμάτων, καθώς δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης καμία αναφορά στην αναπροσαρμογή της έννοιας του ασύλου, της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, της σύνδεσης και αντιστοίχησης επαγγελματικών δικαιωμάτων μεταξύ σχολών, που για την ΟΝΝΕΔ αποτελούν το βασικό πλαίσιο της κατεύθυνσης των αλλαγών. Οι γαλάζιοι νέοι είναι εξαιρετικά ενοχλημένοι από την «ξενολαγνεία» της κυβέρνησης, καθώς θεωρούν ότι αλλαγές χωρίς τις προτάσεις και την επεξεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας θα είναι καταστροφικές. Επίσης ξεκαθαρίζουν σε κάθε τόνο πως δεν θα δεχτούν να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα στον βωμό μιας ακόμη μεταρρύθμισης, γιατί σίγουρα, δεν είναι οι φοιτητές που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά οι διαχρονικά αποτυχημένες πολιτικές για την Παιδεία. Αυτό λοιπόν το βάρος, το οποίο βλέπουν ότι κάποιοι (και η κυβέρνηση) προσπαθούν να φορτώσουν στους νέους και στους φοιτητές δεν θα το αποδεχτούν και προειδοποιούν ότι θα βρεθούν σκληρά και με κάθε τρόπο απέναντι σε όσους το προσπαθήσουν. Σε άλλο μήκος κύματος, αλλά με πολύ πιο ξεκάθαρη θέση, η ΚΝΕ καλεί όλους τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα σε αγώνα ανατροπής των σχεδιαζόμενων αλλαγών, αλλά και της σημερινής κατάστασης. Η ΚΝΕ μάλιστα χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις τις κυβέρνησης ως «Μνημόνιο για την Παιδεία» και σημαίνει συναγερμό του λαού και της νεολαίας ενάντια στο ξεπούλημα της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και στην πλήρη κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Προβλέπουν ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες οδηγούν σε ιδιωτικοποιήσεις εκπαιδευτικών λειτουργιών και ιδρυμάτων, σε επιβολή διδάκτρων, σε κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας, σε πανεπιστήμια «ακολούθους» της αγοράς. Και τονίζουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης (με τη στήριξη της ΝΔ) είναι να φτιάξει «μαγαζιά και παραμάγαζα» με όχημα τη «διοικητική και οικονομική αναδιάρθρωση», την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής, τη διάλυση των προγραμμάτων σπουδών, το ξεπούλημα της έρευνας και την ανταποδοτική αξιολόγηση.

Οι αντιδράσεις των φοιτητικών
παρατάξεων
Η αντίδραση των φοιτητικών παρατάξεων ήταν πιο έντονη και συγκεκριμένη από ό,τι των νεολαιών. Κατ’ αρχάς το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (η μετεξέλιξη της ΠΚΣ σε ένα ευρύτερο σχήμα) καταγγέλλει τις αλλαγές με το σκεπτικό που σημειώνει και η ΚΝΕ και καλεί σε συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις στις 7 Οκτώβρη. Παράλληλα, σε ανακοίνωση – φυλλάδιο που εξέδωσε συγκεκριμενοποιεί τις απειλές για την Παιδεία. Πιστεύουν ότι η κάρτα φοιτητή θα αντικαταστήσει το σύνολο της φοιτητικής μέριμνας (φοίτηση, στέγαση, σίτιση) που δεν θα φθάνει ούτε για τα μισά. Καταγγέλλουν το ελεύθερο πρόγραμμα σπουδών ως μενού με σκόρπια μαθήματα, κάτι «σαν να παραγγέλνεις πίτσα». Τα περί αυτοτέλειας και manager τα καταγγέλλουν ως ξεδιάντροπη είσοδο των επιχειρήσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως και την αξιολόγηση, τη λογοδοσία, τον περιφερειακό σχεδιασμό και τη διεθνοποίηση. Καταγγέλλουν μεθοδευμένο στόχο υποβάθμισης των ΤΕΙ αντί της διακηρυγμένης αναβάθμισης. Το ΜΑΣ επίσης πιστεύει ότι η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής οδηγεί σε πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, ενώ για τους περισσότερους θα αφήνει μοναδική επιλογή την κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση. Και φυσικά διακηρύττει ότι ο διάλογος θα σταματήσει από τους ίδιους τους χιλιάδες φοιτητές της χώρας. Η ΠΑΣΠ, από την άλλη πλευρά, αν και χωρίς ενιαία έκφραση στο ζήτημα, φαίνεται κάτι παραπάνω από επιφυλακτική. Βρίσκεται στο όριο της αρνητικής προδιάθεσης απέναντι στις εξαγγελίες, έχοντας πίσω της την παράδοση της αντίστασης στις αλλαγές στο άρθρο 16. Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ, για παράδειγμα, τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε την περίοδο των φοιτητικών κινητοποιήσεων να αποσύρει αμέσως τον νόμο – πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ύστερα από έναν χρόνο διακυβέρνησης δεν το έχει πράξει ακόμη. Ακόμη, η ΠΑΣΠ υπενθυμίζει με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί για τη διάθεση του 5% του
ΑΕΠ στην Παιδεία, αλλά η υπουργός και ο πρωθυπουργός δεν αναφέρονται καθόλου στο θέμα αυτό. Οι πράσινοι φοιτητές σημειώνουν επίσης ότι στους Δελφούς δεν έγινε καμία αναφορά στην κάλυψη των βασικών αναγκών των σπουδαστών για δωρεάν σίτιση και στέγαση. Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ σημειώνει την ανακολουθία του υφυπουργού Πανάρετου που υποσχέθηκε επαγγελματικά δικαιώματα σε όλες τις σχολές πριν αρχίσει το τρέχον εξάμηνο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δει κάτι συγκεκριμένο. Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο η ΠΑΣΠ ΤΕΙ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε τον διάλογο με τους καθηγητές των ιδρυμάτων που, κατά την άποψη της ΠΑΣΠ, είναι ο ένας εκ των δύο βασικών μοχλών της διαπλοκής (ο άλλος είναι η ΔΑΠ…) στα ανώτατα ιδρύματα. Τέλος, με ξεκάθαρο τρόπο προειδοποιούν την κυβέρνηση (στην οποία πρόσκεινται…) ότι η συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση του ΠΑΣΟΚ από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις αποτελεί αιτία πολέμου. «Άλλωστε το 2007 δεν είναι μακριά», λέει χαρακτηριστικά η ηγεσία της ΠΑΣΠ ΤΕΙ. Από την άλλη πλευρά, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ σε επίσημη ανακοίνωση υποστηρίζει ότι η υπουργός υιοθετεί σιγά σιγά τις πολυτείς απόψεις της γαλάζιας παράταξης, αλλά αναρωτιέται αν η κυβέρνηση έχει πράγματι πρόθεση ουσιαστικών αλλαγών και διαλόγου ή θέλει μόνο να κάνει «επικοινωνιακό παιχνίδι». Συνιστά μάλιστα στην υπουργό, πριν από τον διάλογο και τις όποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις, να διαβάσει (sic) την πρόταση Παιδείας της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, αλλά και των άλλων παρατάξεων, προκειμένου να έχει γνώση των απόψεων όσων ζουν τα προβλήματα στην πραγματικότητα. Κατακεραυνώνουν μάλιστα την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την επιλογή της δημιουργίας επιτροπής «ξένων σοφών» αντί Ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής επιστημόνων. Καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση παρουσίασε απλώς γενικότητες και εκθέσεις ιδεών, παραβλέποντας ουσιώδη ζητήματα. Η ΔΑΠ τονίζει ότι θα συμμετάσχει σε ουσιαστικό διάλογο, αλλά θα αντιπαρατεθεί σκληρά αν οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και ο διάλογος είναι προσχηματικός. Και η παράταξη της ΔΑΠ ολοκληρώνει την κριτική της αναφέροντας ότι δεν θα δεχθεί να γίνουν οι φοιτητές ο «σάκος του μποξ» στο παιχνίδι ευθυνών για την κατάντια του πανεπιστημίου.

***

Φεστιβάλ ΟΝΝΕΔ στην Αθήνα
Με δύο σημαντικές εκδηλώσεις ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή το βράδυ, το διήμερο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στην Αθήνα, με τίτλο
4youth festival. Στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 8 το βράδυ θα γίνει συναυλία του δημοφιλούς στη νεολαία συγκροτήματος Stavento, με ελεύθερη είσοδο, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά και από το Mad radio 106.2 FM. Λίγο νωρίτερα όμως, στις 7:30 (υπολογίζουμε μικρή καθυστέρηση για να συμπέσει με τα δελτία ειδήσεων…) θα υπάρχει σύντομη ομιλία – χαιρετισμός του Αντώνη Σαμαρά. Αν θυμόμαστε καλά, είναι η πρώτη φορά από την εκλογή του που θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Αθήνα και μάλιστα σε νεανικό κοινό, οπότε οι προσδοκίες για κινητοποίηση από τις οργανώσεις Λεκανοπεδίου της ΟΝΝΕΔ είναι μεγάλες. Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς στη σύντομη ομιλία του θα είναι ουσιαστικός και θα δώσει ειδήσεις… Η ΟΝΝΕΔ ωστόσο εστιάζει περισσότερο στο ίδιο το φεστιβάλ, το οποίο στην Αθήνα ολοκληρώνει τον γύρο τεσσάρων πόλεων (Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα οι προηγούμενες), ο οποίος κρίνεται εξαιρετικά πετυχημένος. Στην Αθήνα ήδη από χθες Σάββατο οι νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι, μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες διαδραστικές δραστηριότητες, όπως και να ενημερώνονται από την ΟΝΝΕΔ και πολλές ΜΚΟ και οργανώσεις (που φιλοξενούνται σε περίπτερα) για διάφορα θέματα (περιβάλλον, ναρκωτικά κ.λπ.). Στον χώρο του φεστιβάλ δραστηριοποιείται και πάλι το onnedradio, με διαδικτυακή ραδιοφωνική μετάδοση όχι μόνο μουσικής αλλά και πολιτικών συζητήσεων και παρουσιάσεων νεαρών ΟΝΝΕΔιτών υποψηφίων της αυτοδιοίκησης. Στις 4 το απόγευμα μάλιστα θα συζητήσει ζωντανά μέσα από το onnedwebradio με τους νέους της ΟΝΝΕΔ, αλλά και του διαδικτύου, ο Βασίλης Κικίλιας, τον οποίο πραγματικά έχουν πάρει «στους ώμους τους» οι ΟΝΝΕΔίτες για την επιτυχία του στις εκλογές. Η είσοδος στον χώρο του φεστιβάλ για όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη και μέχρι την έναρξη της συναυλίας θα λειτουργούν περίπτερα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, fun park, stands εφημερίδων, χώρος τεχνολογίας – internet κ.ά. Με κεντρικό σύνθημα το «Άλλαξε στάση», οι γαλάζιοι νέοι παρακινούν όλους τους νέους ανθρώπους να έχουν ενεργή συμμετοχή στα κοινά και να συμμετέχουν σε δράσεις που θα ενισχύσουν τις θέσεις της νεολαίας σε μια δύσκολη κατάσταση για τη χώρα. Στόχος τους είναι το 4youth festival να αποτελέσει θεσμό και σταδιακά να μετατραπεί σε χώρο συνάντησης νέων με διάθεση να συμβάλουν στον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας.

***

Έκπληξη Δημαρά με νέους

Πρώην στελέχη τόσο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ όσο και της ΟΝΝΕΔ συμπεριλαμβάνει στο ψηφοδέλτιό του για την Περιφέρεια Αττικής ο Γιάνης Δημαράς. Το ψηφοδέλτιο ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Η βασική έκπληξη ακούει στο όνομα Χρήστος Κουρούσης, ο οποίος είναι πρώην πρόεδρος ΟΝΝΕΔ και διετέλεσε γενικός γραμματέας δύο υπουργείων καθ’ όλη την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή. Ο Χρήστος Κουρούσης είχε καλλιεργήσει την εικόνα του ακραιφνούς Καραμανλικού, παρότι την πολιτική του καριέρα στη γαλάζια νεολαία την ξεκίνησε επί Έβερτ. Βοήθησε φυσικά ότι εκλέχθηκε πρόεδρος ΟΝΝΕΔ επί Καραμανλή, αλλά περισσότερο βοήθησε η πρόσβαση που είχε στο περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού. Στην πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία στήριξε σκληρά και αποφασιστικά την Ντόρα Μπακογιάννη, όπως άλλωστε και ο προκάτοχός του στην ΟΝΝΕΔ. Η απογοήτευση κάποιων παιδιών της ΟΝΝΕΔ, που έπιναν νερό στο όνομά του μόλις έμαθαν την τελευταία επιλογή του, τα λέει όλα, όπως και η ρήση που κυκλοφορεί: «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα»… Ο Χρήστος Κουρούσης κατάφερε με την επιλογή του να είναι ο μοναδικός, μέχρι σήμερα, πρώην πρόεδρος ΟΝΝΕΔ που έχει κατέβει υποψήφιος σε εκλογές με ψηφοδέλτιο που δεν στηρίζεται από τη ΝΔ. Θυμίζουμε: Παπαληγούρας, Τσιγγούνης, Μιχαλολιάκος, Μεϊμαράκης, Βουλγαράκης, Μαύρος, Κουλιζάκος, Χατζηδάκης, Στυλιανίδης, Σιδέρης, Μαραβέλιας, Οικονόμου, Παπανικολάου δεν κατέβηκαν ποτέ ως σήμερα ενάντια στο κόμμα που τους ανέδειξε. Υπενθυμίζουμε ότι η ΟΝΝΕΔ στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ έδωσε μάχη και πέτυχε στο ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος να συμμετάσχουν ex officio οι πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ. Πάντως για κάνα δύο από τους πρώην αυτούς ακούγεται έντονα ότι θα στελεχώσουν το κόμμα της Ντόρας…

Νεανικές υποψηφιότητες
Συνεχίζοντας την παρουσίαση ορισμένων νεανικών υποψηφιοτήτων, την οποία ξεκινήσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες, αξίζει να αναφέρουμε μερικούς ακόμη. Ο Οδυσσέας Κορακίδης, γνωστό στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και οργανώσεων νέων, είναι υποψήφιος στον Δήμο Αλίμου. Ο Γιώργος Τσιούρης, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Αγίου Δημητρίου, είναι υποψήφιος επίσης στον δήμο του. Ο προερχόμενος από την Κοινωνία των Πολιτών, χωρίς έντονη κομματική χροιά, Θέμης Κοσσύδας είναι υποψήφιος στον δήμο των τριών Β (Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης). Ο γραμματέας της Νομαρχιακής της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας Δημήτρης Λιακάκος είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Η, πολύ νεαρή, αντιπρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Δροσιάς Σοφία Κατσιγιάννη είναι υποψήφια στον νέο Δήμο Διονύσου. Ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Νομου Ξανθης, προερχόμενος από την ΠΑΣΠ, Παναγιώτης Δαβιτίδης είναι υποψήφιος στον Δήμο Ξάνθης. Η 25χρονη Αναστασία Πακλατσίδου, μέλος του ΤΟΣΥΝ Αγίας Βαρβάρας, προερχόμενη από την οργάνωση της ΠΑΣΠ, είναι επίσης υποψήφια στον δήμο της.

Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΝ
Και οι νέοι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνουν το ετήσιο φεστιβάλ τους αυτές τις ημέρες. Ολοκληρώνεται σήμερα στον χώρο όπου ξεκίνησε την Παρασκευή, στο Πάρκο Γουδί. Με σύνθημα «Χρέος μας η αντίσταση, δύναμή μας η αλληλεγγύη» οι νέοι του ΣΥΝ διοργανώνουν πολλές εκδηλώσεις. Για σήμερα Κυριακή, στις 19:30, έχει προγραμματιστεί συζήτηση με θέμα «Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία ανατροπής», όπου θα μιλήσουν ο Γιάννης Δραγασάκης (οικονομολόγος και πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), ο Πέτρος Λινάρδος – Ρυλμόν (επιστημονικός σύμβουλος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ), ένας εκπρόσωπος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Die Lienke και η υποψήφια δήμαρχος Αθήνας με την «Ανοιχτή Πόλη» Ελένη Πορτάλιου.

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Πικρές διαπιστώσεις
Στην αρχή το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει τα δεδουλευμένα των καθηγητών. Μετά δεν έχει χρήματα για να διασφαλίσει την πρόσβαση στις βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων. Στη συνέχεια δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τις πανελλήνιες εξετάσεις. Και, μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να διασφαλίσει στους φοιτητές τη χορήγηση φοιτητικών πάσο για τις μετακινήσεις τους με τα ΜΜΜ. Με αυτό το κράτος, αυτήν την κυβέρνηση, αυτούς τους πολιτικούς θα δημιουργηθεί το «νέο σχολείο» και το «νέο πανεπιστήμιο»; Απίθανο…
Πικρά ερωτήματα
Σαρώνουν οι «πράσινες», διαφόρων ειδών, ΜΚΟ στους χώρους και τα προγράμματα της ΓΓΝΓ. Όσο μπορούν φυσικά, λόγω επιτήρησης. Παλιά ονομαζόταν φαβοριτισμός. Μετά το λέγαμε απλώς ρουσφέτι. Στην εποχή τής κρίσης και της διακυβέρνησης ΓΑΠ, πώς να το λέμε; Συμμετοχική και ανοιχτή διακυβέρνηση;
Δύσκολη θέση Ι
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση είναι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πρέπει να καταφέρει να «δέσει» την πρόταση της κυβέρνησης με τις πάγιες θέσεις της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας και διαλεκτικής…
Δύσκολη θέση ΙΙ
Σε επίσης δύσκολη θέση και η ΠΑΣΠ. Η οποία ήδη δέχεται έντονη επίθεση από τα αριστερά, παρότι είχε κατακτήσει μέχρι τώρα μια συναντίληψη με ορισμένες αριστερές πλευρές. Και η στάση της απέναντι στις αλλαγές είναι κατ’ αρχάς αρνητική. Η κυβερνητική πολιτική φαίνεται να τα αλλάζει όλα. Και πιθανώς να αλλάξει και την ΠΑΣΠ…
Κουμπωμένοι;
Μας φάνηκε λίγο επιφυλακτική η τοποθέτηση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ για τις αλλαγές στην Παιδεία. Ήταν σαν να λένε: «Καλές ιδέες έχουν στην κυβέρνηση, αλλά θα τις υλοποιήσουν λάθος». Ή κάπως έτσι μας φάνηκε… Δεν το λες αυτό διαφωνία ακριβώς, έτσι δεν είναι;
Ρελάνς ΝΔ
Σας γράφαμε ότι το ΠΑΣΟΚ πάει να κλέψει την παράσταση με νεολαίους αντιπεριφερειάρχες. Η ΝΔ λοιπόν «απαντά» με Νότη Μηταράκη ως αντιπεριφερειάρχη Κικίλια, ο οποίος και νέος είναι (όχι όμως πλέον νεολαίος…) και σοβαρός και καταρτισμένος και δείχνει καλός επικοινωνιακά.
Κορυφαία σπόντα
Υστερόγραφο από ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ: «Αφού η υπουργός κατά την ομιλία της στους Δελφούς ανακάλυψε την αναγκαιότητα ”εθνικής” συναίνεσης για την Παιδεία, μήπως θα ήταν σκόπιμο να επαναφέρει και το όνομα του υπουργείου σε ”Εθνικής Παιδείας”, όπως ήταν κατά το παρελθόν, πριν το αλλάξει
η ίδια;»
Ο κατήφορος
Ο κατήφορος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, λόγω των επεισοδίων μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων, συνεχίζεται. Η ΔΑΠ κατήγγειλε επίθεση ενόπλου (;) εναντίον μελών της στο ΑΠΦ. Η ΠΑΣΠ κατήγγειλε επίθεση ΔΑΠίτισας σε ΠΑΣΠίτισα με οξύ(;). Απέχουν πολύ λίγο από το να γίνουν τραγικά τα πράγματα. Δεν έχουν καταλάβει, φαίνεται, το κουστούμι που ράβει σε όλους τους συνδικαλισταράδες φοιτητές το
υπουργείο…
Τιμημένα γηρατειά
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία και με αφορμή τη διοργάνωση του 4youth festival στην πόλη της Πάτρας, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος συνοδευόμενος από τον γραμματέα της Κ.Ε. Βασίλη
Αξιώτη, τον τομεάρχη Υγείας της ΟΝΝΕΔ Άγγελο Παπανικολάου και τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Αχαΐας Γιώργο Δρακούλη, έκαναν επίσκεψη στα τιμημένα γηρατειά στον Κωνσταντοπούλειο Οίκο Ευγηρίας – Χρονίων Παθήσεων Πατρών. Το Κωνσταντοπούλειο Ευγήρειο Πατρών (τέως Πτωχοκομείο Πατρών «Ο
Απόστολος Ανδρέας») λειτουργεί από το 1876, φιλοξενώντας 90 υπερήλικες και φαίνεται ότι οι ΟΝΝΕΔίτες δεν ξεχνούν τους μεγαλύτερους.
Απορίες
Ουδείς κατάλαβε γιατί στη σελίδα της «Πανδώρας» του «Βήματος» μπήκε την Παρασκευή το σκίτσο Παπαμιμίκου που έχει κάνει μεγάλο σουξέ στην ΟΝΝΕΔ από τότε που έγραψε σχετικό κείμενο η Λώρη Κεζά. Άλλωστε μέχρι και σε αφίσες και φέιγ βολάν έχει τοποθετηθεί. Πάντως το «Βήμα» δεν ανέφερε τίποτε σχετικό με τους νέους ή τους γαλάζιους ή τον Παπαμιμίκο. Λέτε να ήταν «ολίσθημα» της εφημερίδας, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε εκεί μέσα στην εβδομάδα, ή υπήρχε κάποιο κρυφό μήνυμα;
Πολλές συμμετοχές
Δεκάδες, περίπου τριάντα είναι ήδη οι συμμετοχές στον ανοιχτό διαγωνισμό για το νέο λογότυπο της ΟΝΝΕΔ. Η δημιουργικότητα των νέων είναι μεγάλη και αν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα logo.onned.gr θα βρείτε πορτάσεις που θα σας αρέσουν, άλλες που θα σας απογοητεύσουν και (αν είστε ΟΝΝΕΔίτες…) κάποιες που θα σας ενθουσιάσουν. Μέσω διαδικτύου μάλιστα μπορείτε να «κυκλοφορήσετε» απόψεις και σχόλια για τα λογότυπα που προτείνονται.
Παλιές αγάπες
Παρά το φορτωμένο πρόγραμμα, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ καταφέρνει και ξεκλέβει χρόνο μερικές φορές για το αγαπημένο του άθλημα, το ποδόσφαιρο. Άλλωστε ο Παπαμιμίκος για ποδοσφαιριστής ξεκίνησε, αλλά λόγω ατυχήματος δεν μπόρεσε να συνεχίσει. Τον κέρδισε στην πορεία η πολιτική. Μπορεί να τον πετύχετε κάποιο βράδυ σε κάνα γήπεδο υπό το φως των προβολέων…
Μεγάλο σουξέ
Δεν ξέρουμε αν ο Παπαμιμίκος ενθουσιάζει τους ΟΝΝΕΔίτες με την μπάλα που παίζει (κυριολεκτικά και μεταφορικά…) ή με τη μουσική που βάζει στο onnedradio. Κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ μας λένε ότι έχει μεγάλο σουξέ. Άντε και dj, αν αφήσεις την πολιτική (ή σε αφήσει…), Ανδρέα!
Υπερκόπωση Πανταζή
Ο έτερος επικεφαλής μεγάλης νεολαίας δεινοπαθεί! Φαίνεται βαρύ το φορτίο των αυτοδιοικητικών εκλογών και της κομματικής δουλειάς. Ο Κώστας Πανταζής μάθαμε ότι έπαθε
υπερκόπωση και τον έψαχναν στην Ιπποκράτους για δύο
μέρες! Δεν καταλαβαίνει
όμως τίποτε. Αμέσως μόλις σηκώθηκε, πήγε ξανά στο
μετερίζι…
Έψησε τον γραμματέα
Αυτό που δεν μάθαμε είναι αν εξάντλησε τον Κώστα Πανταζή ο Μιχάλης Καρχιμάκης, νέος γραμματέας του Κινήματος. Διότι κάποιο πουλάκι μας είπε ότι ο γραμματέας της Νεολαίας εξάντλησε τον γραμματέα των μεγάλων. Όχι από πρόθεση… Απλώς οι συμπτώσεις τους οδήγησαν να συνταξιδέψουν στις περιοδείες και με μερικές αναποδιές κατέληξαν να κάνει ο μικρός στον μεγάλο «ψηστήρι» για θέματα ΠΑΣΟΚ και νεολαίας…
Ανοιχτή συνέλευση
Ζήλεψαν τις εκδηλώσεις των άλλων τα μέλη της ΝΕΟΣ και κάνουν ανοιχτή συνέλευση την Τετάρτη, παρουσία Καρατζαφέρη. Βέβαια οι υπόλοιποι κάνουν συνήθως μεγάλες εκδηλώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά η ΝΕΟΣ προτιμά τα κομματικά γραφεία…
Είτε δεν νιώθουν ακόμη ασφαλείς είτε είναι λίγοι…


Σχολιάστε εδώ