Η ΠΑΣΚΕ «σνόμπαρε» το συνέδριο της ΠΑΣΚ/ΔΥ!

Οι «αντίπαλες» παρατάξεις (ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) έστειλαν εκπροσώπους τους στο συνέδριο της ΠΑΣΚ/ΔΥ, η ΠΑΣΚΕ όμως όχι! Στην πιο κρίσιμη για τους εργαζόμενους χρονική περίοδο, με τη λαίλαπα αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων που επιβάλλουν κυβέρνηση και «τρόικα» με τις συνεχείς περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ «τρέχει» το πάγωμα των αποδοχών, η ΠΑΣΚΕ αντί με την παρουσία της να συμβάλει στον εμπλουτισμό επιχειρημάτων και θέσεων, επέλεξε να αγνοήσει ένα τόσο σημαντικό πολιτικοσυνδικαλιστικό γεγονός. Ούτε ένας τυπικός χαιρετισμός δεν έφτασε στο συνέδριο!
Ο νέος γραμματέας του Ειδικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης παραβρέθηκε πάντως στο συνέδριο, όπως και εκ μέρους της κυβέρνησης οι κ. Γ. Ντόλιος και Γ. Κουτσούκος. Και οι τρεις, παρότι το κλίμα ήταν σαφώς αρνητικό ως προς τις (νέες) πρακτικές και πολιτικές ΠΑΣΟΚ και κυβέρνησης, μίλησαν και αποφεύγοντας να προκαλέσουν υποστήριξαν «μετρημένα» και «προσεκτικά» ο κ. Καρχιμάκης τις κυβερνητικές επιλογές, πιο ένθερμα ο κ. Ντόλιος τις αλλαγές που δρομολογούνται στον χώρο της δημόσιας διοίκησης.
Και οι δύο ομιλητές, κυρίως ο κ. Ντόλιος, έγιναν αποδέκτες διαμαρτυριών στις οποίες απαντούσαν, εξηγώντας το πολιτικό και οικονομικό «αναπόφευκτο» των εξελίξεων.
Ο κ. Καρχιμάκης αναγνώρισε ότι δικαίως οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται, γιατί τα μέτρα είναι άδικα, όπως είπε, όμως υπερασπίστηκε τη λήψη τους που υπαγορεύτηκε από το δίλημμα «χρεοκοπία ή σωτηρία της χώρας». Να πληρώσουν οι έχοντες, απαίτησαν μιλώντας λίγο αργότερα 40 σύνεδροι που επέκριναν την επιλογή «τη χώρα να σώσουν τα μόνιμα θύματα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ως συνήθως, ενώ δεν παρέλειψαν να εκφράσουν καχυποψία για τις φορολογικές επιδρομές, θεωρώντας ότι χωρίς συγκροτημένο σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής οι διάφορες επιτυχίες, εκτός από ευκαιριακά, προσλαμβάνουν και επικοινωνιακά στοιχεία. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν απέκλεισε (και αυτός) προοπτικά να αποκατασταθούν οι αδικίες, «εφόσον βεβαίως το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες…». Η όποια αποκατάσταση, αν και όποτε γίνει, θα αφορά πάντως μόνο τους χαμηλοεισοδηματίες.
Οι σύνεδροι που μίλησαν αποδέχθηκαν τη βασική πολιτικοσυνδικαλιστική εισήγηση της Γραμματείας της
ΠΑΣΚ/ΔΥ, όμως -και έχει μεγάλη σημασία αυτό- επικεντρώθηκαν κυρίως στην πορεία και το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας. Αρκετοί έθεσαν και ζητήματα γύρω από τη λειτουργία της ΑΔΕΔΥ και τον ρόλο της ΠΑΣΚ/ΔΥ, ενώ δεν έλειψαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες «αρκετοί, κυρίως σε κυβερνητικό επίπεδο, επιθυμούσαν την αποτυχία του συνεδρίου…».
Σχεδόν το σύνολο των μελών της Γραμματείας της
ΠΑΣΚ/ΔΥ μίλησαν στο συνέδριο. Μεταξύ τους οι κ. Σπ. Παπασπύρος, Κ. Παπαντωνίου, Οδ. Τσιβαλάς, Ηλ. Δόλγιρας, Κ. Σουλελές, Γ. Κίτσος, Β. Μπιλασόπουλος, Γ. Κουτσουμπέλης, Γ. Μπράτης κ.λπ. Τόσο η ηγεσία της ΠΑΣΚ/ΔΥ όσο και οι σύνεδροι που πήραν τον λόγο επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους για αυτόνομη πορεία της παράταξης την οποία «πολλοί επιθυμούν να δουν αποδυναμωμένη και διασπασμένη…».
Στο συνέδριο δεν παραβρέθηκαν για οικονομικούς λόγους οι περισσότεροι σύνεδροι από την περιφέρεια, καθώς υπήρχε αδυναμία κάλυψης των εξόδων μεταφοράς τους. Με μηνύματα «οι απόντες» στήριξαν τόσο την πολιτικοσυνδικαλιστική εισήγηση της ΠΑΣΚ/ΔΥ, που ως γνωστόν βάλλει τόσο κατά της κυβερνητικής απόφασης για προσφυγή στο ΔΝΤ όσο και κατά του Μνημονίου της ντροπής από το οποίο ευθέως ζητείται αμέσως η αποδέσμευση της χώρας μας και η χάραξη μιας νέας οικονομικής πολιτικής.
Η απουσία της ΠΑΣΚΕ από το συνέδριο της ΠΑΣΚ/ΔΥ προκάλεσε εντονότατες διαμαρτυρίες από συνδικαλιστές της παράταξης, από εργατοϋπαλληλικά κέντρα και ομοσπονδίες – κυρίως των ΔΕΚΟ όπου πολλές ζυμώσεις και διεργασίες παρατηρούνται προσφάτως.


Σχολιάστε εδώ