ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Στους εκκλησιαστικούς κύκλους ακούγεται έντονα πως Μητροπολίτες που παραδοσιακά βρίσκονται στην αντιπολίτευση, αλλά και αρχιερείς που κάποτε έβαλαν «πλάτη» για να εκλεγεί ο κ. Ιερώνυμος στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, θα δυσκολέψουν την… ατάραχη καθημερινότητα του Αρχιεπισκόπου. Επισήμως, κανένα από τα «καυτά» θέματα που απασχόλησαν τους προηγούμενους μήνες την Εκκλησία δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της ετήσιας Συνόδου της Ιεραρχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος όμως έχει συνειδητοποιήσει πως τα δύσκολα τώρα ξεκινούν και, όπως φημολογείται, έχει προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει «βομβαρδισμό» ερωτήσεων, που θα χρήζουν πειστικών απαντήσεων.
Το κλίμα στη Σύνοδο των Ιεραρχών αναμένεται να είναι τουλάχιστον «βαρύ» (για να μην πούμε… πολεμικό), διότι μέχρι σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος απέφευγε επιμελώς, μέσω λιτών και ασαφών ανακοινωθέντων, επιλεκτικών «διαρροών» και, βεβαίως, της πνευματικής… σιωπής, να θέσει τα προβλήματα, αλλά τα άφηνε να διαιωνίζονται, να διογκώνονται και να εκθέτουν την Εκκλησία. Τα θέματα που απασχολούν τους αρχιερείς στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους (είναι όμως άγνωστο ποια από αυτά θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας των Ιεραρχών, καθότι συνήθως πολλά ψιθυρίζονται πίσω από την πλάτη του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου πριν από Συνόδους της Ιεραρχίας, αλλά ελάχιστοι στο τέλος βρίσκουν το θάρρος να τα πουν ενώπιόν του) είναι:
– Η εκποίηση ακινήτων της Εκκλησίας σε επιχειρηματίες και εφοπλιστές χωρίς διαγωνισμό, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος. Οι περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι πολλές για να θεωρούνται «σύμπτωση». Η πιο σπουδαία είναι βεβαίως η υπόθεση της πώλησης 4 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη, στη θέση Λιμανάκι Μαλτσινιώτη, που αποκάλυψε το «Παρόν». Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα, ο οποίος εντόπισε το καλοκαίρι αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Από τις δικαστικές αρχές εκκρεμεί η προσωποποίηση των ευθυνών στα πρόσωπα που καταφανώς ζημίωσαν τα ταμεία της Εκκλησίας με εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια ευρώ. Οι Μητροπολίτες ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό εμπλέκονται οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου και αν ο ίδιος είχε πλήρη γνώση της αγοραπωλησίας που έγινε ανήμερα της εορτής του. Ότι δηλαδή πωλήθηκαν εντός ολίγων λεπτών μέσα στο γραφείο του στενού του συνεργάτη και διευθυντού των Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Αντώνη Ζαμπέλη, με τη σύμφωνη γνώμη (;) του προέδρου των Οικονομικών, Μητροπολίτη Ιωαννίνων, από την ΕΚΥΟ σε έναν καταπατητή (χωρίς διαγωνισμό αλλά με συμβιβαστική εκποίηση) και από εκεί, αλλάζοντας απλώς χέρια οι επιταγές, σε μια εταιρεία κυπριακών συμφερόντων. Μία ακόμη υπόθεση που έχει προκαλέσει απορίες στους Ιεράρχες είναι κατά πόσο ήταν νόμιμη η χωρίς διαγωνισμό πώληση στον εφοπλιστή Ν. Πατέρα (εν γνώσει του Αρχιεπισκόπου;) άλλων εκτάσεων-«φιλέτων» στην περιοχή της Βουλιαγμένης.
– Η διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, τον κ. Ζαμπέλη, και τους υπόλοιπους συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου. Για ποιο λόγο η
Εμπορική Τράπεζα πληρώνει τον υψηλό μισθό του υπαλλήλου της ενώ έχει μετακινηθεί στη θέση του διευθυντή της ΕΚΥΟ; Είναι νόμιμο και ηθικό; Δεν δημιουργεί υποψίες; Αληθεύει ότι στη συγκεκριμένη τράπεζα έχουν ανατεθεί δουλειές (εκτιμήσεις ακινήτων κ.λπ.) από την Εκκλησία της Ελλάδος, αφήνοντας απ’ έξω άλλους συνδιεκδικητές από τον τραπεζικό χώρο; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που κάποιοι από τους μητροπολίτες πιθανότατα θα θέσουν.
– Η πλήρης και απόλυτη ταύτιση της Εκκλησίας με την πολιτική της κυβέρνησης. Οι Μητροπολίτες βλέπουν τους μήνες να περνούν και τα μέτρα της κυβέρνησης, λόγω Μνημονίου, να γίνονται όλο και πιο σκληρά. Παρατηρούν επίσης ότι ο Αρχιεπίσκοπος όχι μόνο σιωπά, αλλά ενίοτε ενθαρρύνει ως «αναγκαίο κακό» πολλά σκληρά και αντιδημοφιλή μέτρα, που έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες Έλληνες. Καθημερινά βλέπουν πως οι ανάγκες του κόσμου γίνονται όλο και μεγαλύτερες και προβληματίζονται με αυτήν την τακτική που ακολουθεί ο Αρχιεπίσκοπος, να δείχνει πως δεν επιθυμεί να «δυσαρεστήσει» την κυβέρνηση. Και δεν είναι μόνο, όπως υποστηρίζουν, τα σκληρά οικονομικά μέτρα που απαιτούν την εντατικοποίηση του κοινωνικού έργου των Μητροπόλεων, πολλές φορές και πέρα από τις δυνατότητές τους. Μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως είναι το σύμφωνο συμβίωσης ή η ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη, αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές χιλιάδων ανθρώπων που περιμένουν να ακούσουν την άποψη του Αρχιεπισκόπου και να πράξουν αναλόγως.
Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν ένα σωρό ακόμη ζητήματα που εκκρεμούν. Θα μιλήσουν π.χ. οι αρχιερείς για συγκεκριμένα πρόσωπα που βρίσκονται στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου; Θα συζητηθεί το όριο ηλικίας των Μητροπολιτών ή απλώς ήταν μια φήμη για να στραφεί αλλού η προσοχή των μελών της Ιεραρχίας; Θα τεθούν υπ’ όψιν της Ιεραρχίας τα αιτήματα των πρώην Μητροπολιτών Αττικής Π. Μπεζενίτη και Ν. Γκατζιρούλη; Η «καυτή» πατάτα είναι πια στο… συνοδικό πιάτο του Αρχιεπισκόπου. Μένει να δούμε πώς θα τη διαχειριστεί αυτήν την εβδομάδα, κι αν θα προδώσει τους παλαιούς φίλους που τον στήριξαν ή τους νυν συνεργάτες του που τον περιβάλλουν.


Σχολιάστε εδώ