Απειλεί ο Ντάουνερ

Στο τέλος Αυγούστου, στο εξοχικό σπίτι στη Λευκωσία του κύπριου δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη έγινε μια σημαντική συγκέντρωση.
Ήταν ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ με τη γυναίκα του και τρεις συμβούλους του. Καλεσμένοι και κάποιοι δημοσιογράφοι.
Ο κ. Ντάουνερ ήταν το κεντρικό πρόσωπο. Προφανώς ήθελε να γνωστοποιήσει τις σκέψεις του, που κάθε άλλο παρά έχει επιδείξει ως τώρα, ότι τηρεί ισότιμη στάση απέναντι στις δύο πλευρές.
Στόχος, πιθανότατα, ήταν να δημοσιευθούν οι θέσεις του, ώστε να λειτουργήσουν ως πίεση προς την κυπριακή κυβέρνηση και όλη την ελληνοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να συρθεί σε λύση που κάθε άλλο παρά θα είναι συμβατή προς μια δίκαιη λύση.
Ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που έχουν συζητηθεί (ως προς το άνοιγμα της Αμμοχώστου είπε ότι διαφωνεί κι ότι αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της οριστικής λύσης), τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος, αν δεν προχωρήσει μια συμφωνία μέχρι τον Νοέμβριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα χαρακτηρίσει
άλυτο το Κυπριακό και θα αποχωρήσει η ειρηνευτική δύναμη από την Κύπρο.
Την πρόταση θα την καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά δεν είναι και βέβαιο ότι θα περάσει, γιατί λέγεται ότι θα την μπλοκάρουν η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα.


Σχολιάστε εδώ